Gradnja in obnova > Energijski viri
Zaščita toplotne črpalke pri izpadu toka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaščita toplotne črpalke pri izpadu toka
#1
Pozdravljeni,

Imam TČ Daikin Altherma 8KW pa me zanima ali obstaja kakšna rešitev pred izpadom el toka.
Namreč dogaja se nam da na glavni elektro postaji pri nas občasno (ko je dež) prihaja do izpada električne energije, kar se pozna na hiši kot prekinitev el toka. Problem je da se včasih zgodi da pride do izpada, potem po cca 1min (ali še prej) tok zopet pride, nato spet vrže ven itd. Sicer se to dogaja redko, vendar vseeno takrat ko do tega pride, vrže ven TČ (res da takrat ne laufa), ki se ponovno začne nalagati, vmes pa zopet zmanjka elektrike itd. Če sem doma, v takih situacijah vržem ven kar glavno 3-fazno varovalko za TČ in počakam da se 'elektrika umiri'.
Me pa skrbi da ne bi prišlo do kakšne okvare TČ ravno v takih situacijah.
Za ostalo opremo v hiši (audio-video, modem, rouer itd) sem priklopil vmes UPS, za TČ pa ne vem.
Obstaja kaj za takšne situacije oz kaj bi mi svetovali v takšnih primerih.

Hvala za odgovor
Miha
#2
Se pridružujem vprašanju.
#3
Možnosti sta dve:
- ena (draga) je nabava generatorja in to ne neke igračke in seveda z avto zagonom
- druga, mnogo cenejša je vgraditev enostavnega kontaktorja, s samodržnim kontaktom. Ko bi prišlo do izpada napajanja bi kontaktor ostal zunaj (izključen). Ponovni vklop kontaktorja pa lahko izvedeš ročno ali z časovnim relejem ali pa z neko elektronsko logiko.

Pri izpadih (daljnovodov) pa je "reset" rešen samodejno po 20tih sekundah. V kolikor pa je okvara na daljnovodu še vedno prisotna, po tem drugem poskusu vklopa daljnovoda le ta ostane izključen. Po tem gledo pa v "akcijo" terenski štromarji.
#4
Včasih se zgodi, da v isti sekundi prekine in vrne napetost, to sigurno ni zdravo za kompresorje TČ, pa še za kaj drugega (kar pa ni tako drago). Samodržni kontaktor bi bila res še najboljša rešitev.
#5
Za kompresor tako hitri on/offi niso težava, ker preden se po izpadu spet zažene regulator in štarta kompresor traja po izkušnjah vsaj nekaj minut, poleg tega kompresor v inverter TČ itak ne dobi omrežne napetosti. Torej kompresor take izpade občuti samo pri prvem izpadu. Vklopi na vsakih recimo 5min+ pa so bolj neugodni.
Sicer pa se mi zdi tak kontaktor OK zadeva, Arbajter ali imaš kakšen primer oz. link?
Zame bi bil časovni kar OK zadeva, recimo da vklopi nazaj nekje pol ure po vzpostavitvi štroma.
#6
V službi smo vgradili nekaj (se ne spomnem pravega izraza), ki po izpadu elektrike ne vklopi dovoda štroma na neko napravo, dokler ne preteče toliko minut od zadnjega izpada, kolikor sam analogno nastaviš...s tem odstraniš tiste pogoste izpade. Tako smo rešili te pogoste vklope/izklope za to napravo, ki se občasno pojavijo ko vzame štrom... Strošek mislim da je cca. dobrih 50€. Če koga zanima se lahko bolj podrobno pozanimam kaj za eni moduli se rabijo.
#7
Sam inverter ima navadno zaščito pred prehitrim ponovnim zagonom. problem pa nastane če se to dogaja pri ponovitvah krajših od cca 0,5 minute. Takrat je lahko ravno v fazi ponovnega polnega zagona inverterja, kar ga lahko uniči. Problem je lahko nastane tudi v logiki TČ, ta se lahko izbriše pri preveč ponovnih vklopih. (Enako kot je problem pri drugih računalnikih)

Rešitev je lahko kontaktor, časovni rele ali ustrezno priključen UPS.
#8
Energetik
Kontaktorjev je malo morje, proizvajalcev tudi. Je pa potrebno vzeti motorski kontaktor in ne nekega drobnega, krmilnega. Proizvajalci pa Eti, Schrack, ABB, Schneider, Möeller, ...

Pentax
Rešeno je z isto zadevo, kot sem jo sam predlagal. Neki kontaktor, če je porabnik enofazen zadostuje že časovni rele z zakasnjenim vklopom in kontaktom 16A. Na časovniku se nastavlja čas do vklopa kontakta, ko se na časovnem releju pojavi krmilna napetost.

Kontaktorji so lahko poljubni, morajo pa ustrezati za predvideno priključno moč oziroma maksimalni dopustni tok kontaktov. Kontaktor potrebuje še vsaj en dodatni delovni kontakt N/O, preko katerega se veže samodržni konktakt, ki bo v primeru izpada kontaktor držal v izključenem stanju, dokler ga nekdo ali nekaj ne vklopi ponovno.
Nekateri kontaktorji imajo označene maksimalne priključne moči, spet drugi maksimalne dopustne tokove. Tale na sliki je ETIjev R40-40, in je polna kapa za res vse tipe in moči hišnih TČ. Kontakti so 40 amperski.


Priložene datoteke
.jpg   VKLOP TČ PO IZPADU.jpg (Velikost: 234,79 KB / Prenosi: 355)
#9
drugih problemov razen, da zaradi takih hitrih prekinitev včasih zablokira "pamet," ni! V vseh letih zaradi tega še nobena ni crknila.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »