Splošno > Sam svoj mojster
Križ/spomenik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Križ/spomenik
#1
Na gladek črn spomenik iz marmorja moram pritrditi križ/razpelo. Gre za izdelek v izmeri 30 x 15 cm teže približno 40 dag. Vrtanje odpade, torej lepljenje. Katero lepilo priporočate, da bi držalo in da bi bilo odporno na poletno vročino in zimski mraz, da o padavinah ne govorim.
#2
Würth 2komponentna masa za sidranje. Npr
#3
Klici Samson Kamnik ...
#4
Silikon.Najcenejši.
#5
Za take stvari je dober Bayerjev Araldite, dvokomponentni, meša se 1 : 0,7 masa:trdilec, ampak roko na srce, predlog borisa64 v celoti pokrije zahteve montaže glede vseh parametrov. Kvalitete, sploh pa cene. Le silikon ne sme biti akrilni.
#6
PU lepilo recimo (TKK PU 40, Sikaflex 11....)
Očistit razmastit spomenik/križ
Namazat stisni križ na mesto ne do konca pritisnit, lepila mora biti med obema lepljencema za 1-2 mm da prestreže različne temp. raztezke kamen/kovina in rešeno za naslednjih...10 let
#7
Dobro bi bilo vedeti, iz česa je ta križ. Nekaterih materialov lepila pač ne 'primejo'. Probaj s packo lepila na hrbtni strani križa. Če je ne boš mogel z nohtom odstraniti, bo v redu.
Sicer pa silikonski kit; ja, par milimetrov debela plast. Epoksi/araldit je premalo elastičen za take stvari.
#8
Kaj ti pa pri aralditu ni všeč? Tisti križec bi bil garantirano priliman, upaš stavit? Sem ga nekih 50 kil že porabil v raznoraznih okoljih. Če križec ni ravno iz aluminija (ki ima dokajšnje raztezke) bistvene razlike med raztezkom kamna in križca ne pričakuj. Torej bi definitivno držalo. Ker pa je silikon predvsem cenejši, precej lažji za rokovanje, pa tudi trajno obstojen, neke dileme okrog tega ni. To sem pa tudi pritrdil boris-u64.
#9
Hvala za odgovore vsem skupaj. Križ je iz medenine ali podobne zlitine. Gre za odlitek, torej ni poln, ampak je gledano z zadnje strani "votel". Na spomenik nalegajo samo robovi. Morda bo tako še lažje, če dam lepilo v prostor na zadnji strani križa in pritisnem na spomenik.
#10
Votel? En podatek več. V tem primeru uporaba araldita odpade, ker je vsaj od začetka (čeprav je dokaj gosta zadeva, ko jo zamešaš) vseeno preveč "redek" in bi iz votline križa pričel teči, preden bi ga kemična reakcija utrdila do te mere, da bi "okamenel". V kolikor bi bila zadaj ravna površina pa te težave nebi bilo.
#11
Silkon, ce bi brad se malo bolj ziher pa nekaj na PU bazi.
#12
horarček Napisal:Hvala za odgovore vsem skupaj. Križ je iz medenine ali podobne zlitine. Gre za odlitek, torej ni poln, ampak je gledano z zadnje strani "votel". Na spomenik nalegajo samo robovi. Morda bo tako še lažje, če dam lepilo v prostor na zadnji strani križa in pritisnem na spomenik.

OT: ali je to star križ ali nova litina? Sprašujem zato, ker bi moral prababici in prateti na star marmorni spomenik iz 1872 nazaj vrnit križ, ki je bil kovinski. Starega so pred več kot 30 leti ukradli ... Sad

Kje bi ga dobil oz. kdo bi to naredil.

Sorry za OT pa LP
#13
Johan_R, za izdelavo novega križa si poskusi izposoditi podobnega originalu, po katerem ti ga v medenini odlije livar Kavar v Tržiču. Mogoče ima kak križ že na razpolago. Vprašaj.

Na začetku teme "vrtanje odpade". Zakaj? S kakim Dremlom se zlahka zvrtajo luknjice, vstavi v kipec vijake in potem zalepi z Aralditom. Da bi pa mojstru kamnoseku za mal denar nesel zadevo rešit pa tudi ne?
#14
Kadotr, hvala za nasvet!
#15
(20.6.2019 ob 19:08)kadotr Napisal: Johan_R, za izdelavo novega križa si poskusi izposoditi podobnega originalu, po katerem ti ga v medenini odlije livar Kavar v Tržiču. Mogoče ima kak križ že na razpolago. Vprašaj.

Na začetku teme "vrtanje odpade". Zakaj? S kakim Dremlom se zlahka zvrtajo luknjice, vstavi v kipec vijake in potem zalepi z Aralditom. Da bi pa mojstru kamnoseku za mal denar nesel zadevo rešit pa tudi ne?

Med kamnosekom in mano je 100 km.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »