Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Gradnja na težko dostopni lokaciji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja na težko dostopni lokaciji
#1
Zanimam se za gradnjo lesene (ali skeletne) hiše:
enonadstopna z mansardo.

Parcela je na lokaciji, ki je izredno težko dostopna:
ozka cesta skozi vas, ostri ovinki, previsi streh nad
cesto. Torej, dostop z velikim kaminom je nemogoč,
prav tako pa tudi dostop velikega dvigala (manjše bi še
mogoče šlo).

Zanima me, če obstaja kakšen sistem gradnje, ki ne zahteva
velike mehanizacije. Večina izvajalcev dandanes potrebuje
dober dostop in veliko dvigalo.
#2
Seveda je možno vse je možno jeba je samo v detajlih načeloma imaš dve opciji:

- Samogradnja lepo počasi zvoziš robo, pljuneš v roke in je
- Vzameš obrtnika skeširaš tam recimo 1,5-2x normalne cene iz normalne lokaciji in boš našel izvajalca.
Pred aktivnim iskanjem, samo napiši plačilo ni problem, brez tega bo težka.
#3
Klasika s cigli je brez dvigal lahko. Vse v kombiju lahko pripeljes Smile

Drgac pa ameriske amise poklicat. Oni tiste ogromne skedne v 2h dnevih postavijo in pokrijejo. In to brez elektrike in dvigal...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#4
Enkrat se zapelji do Hrastnika, Cesta Hermana Debelaka, pa boš videl, kje so si ljudje hiše zgradili. Pa še vprašaj jih kako.
BTW tudi malo večji kombi ne more do teh hiš. Recimo GLS-ov. Ali malo večji traktor.
Smeti komunalci pobirajo z mini pometačem. Kaj večjega ne pride v poštev.
Tudi mnogo voznikov osebnih avtomobilov si ne upa tja. Še več jih pa po zidu poubla.

Če ti bo prav pokazalo, lahko vidiš dostopno cesto. Oz. dostopni železniški podvoz.

108
https://maps.app.goo.gl/bkLjNYhyUBHFgNUo7
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#5
Živjo,
pri svojem pohodu do mnogih ponudb za montažno hišo, je bil tudi dostop do parcele en del, pri katerem so se ločili tisti z največjimi (ne le cenami) in tistimi, ki so prilagodljivi.
Seveda kakšna razkladanja lahko dodatno plačaš, ampak se da.
Jelovica se je hvalila, da ima v nasprotju s konkurenco majhne tovornjake, vendar so padli pri drugih zadevah. Javušnik je rekel, da za doplačilo lahko v bližini raztovorjajo na manjši tovornajk in vozijo na parcelo.
Najmanj so komplicirali s tem pri Promlesu. So pač rekli, da preden začnejo pogledajo dostop ter temu primerno prilagodijo velikosti sten v proizvodnji ter sam prevoz..
#6
povsod se da gradit, vprašanje je samo koliko je višja investicija in koliko se podaljša čas gradnje,... k meni ne more prit hruška ne velika ne majhna, ja pa smo na roke mešal beton kaj čmo,...
ja da se z manjšimi tovornjaki marsikaj pripeljat, je pač potrebno večkrat vozit,... eni se temu prilagodijo in tudi cenovno to pokažejo, drugim se pa sploh ne da s tem ubadat, ker so preveliki,...
#7
Graditi na taki parceli ni noben problem.Če delaš sam, gre zgolj za podaljšanje časa gradnje, v tuji izvedbi pa poviša ceno. Kak star Ferguson s prikolico zna biti v veliko pomoč.

Sam sem kompleten material za klasično zidano hišo (plošči zloženi beton -monta, ostrešje klasično, kritina betonska) zvozil na parcelo po konkretnem bregu, v dveh sezonah, vse s Pasqualijem 14 KM. Sam. Kompletna zidarija s starejšim zidarjem, pomoč prijateljev pri betoniranju plošče in postavitvi grušta in pokrivanju. Tudi pomoč žene, ob dojenčku, včasih očeta... a je šlo. Picass in Arbajter sta videla.

Torej hrabro v gradnjo, pomislekov kot da ni.
#8
Da se vse... ravno na opisane načine. Pripomočkov je dosti, od manjših strojev, prijateljev ali zgolj , če ti je ''prijatelj'' denar (oz. ga je zadosti) V Švici sem npr. videl, kako za te reči uporabijo helikopter...

Vprašanje kadotru: pa bi ponovil ob zdajšnji pameti? Isto velikost?!
Al bi poiskal raje kak ravnejši predel in vsaj pol manjši objekt (mogoče celo na isti lokaciji)?
#9
Bohinc, pri zdajšnji pameti: objekt je 11x7,5m, torej čisto primeren. Danes bi bila izvedba v lesu, takrat je bila planirana Jelovica svinjsko draga, zato sem moral iti v klasično gradnjo. Danes bi namesto Pasqualija kupil 4x4 nizkocenovni traktor (n.pr. Romuna) in najprej cesto uredil vsaj tako, kot danes. Drugega ne bi spreminjal., parcele sploh ne. Pozimi imam urejeno tako, da strojno počistim pot z dvema strojema v pol ure, lahko pa avto pustim ob glavni cesti. Od tam s 4x4 ni problem peljati do "najlepšega" mesta, tudi če ne bi bilo spluženo, a vedno je, bolje kot...
#10
Hvala za odgovore. Vem, da je možno (skoraj) vse, še posebno
s klasično gradnjo.

Iz odgovorov sklepam, da je večina gradenj na težavnejših
lokacijah bolj ali manj v lastni režiji. Po dozdajšnjih izkušnjah
s povpraševanjem se velikim firmam s takimi zadevami ne
da preveč ukvarjati.

Prav tako sem dobil predlog gradnje s helikopterjem, vendar bi si
za ta dodaten strošek lahko zgradil najmanj en vikend ne celo hišo.
#11
Predvidevam, da je ta parcela zelo poceni, morda celo podedovana... Nekateri pa morajo parcele na ravnini pač drago plačati... je pa potem gradnja na taki parceli cenejša.
Na koncu pa so vsi približno na istem.
#12
Sam bi ti predlagal, da se odločaš na podlagi počutja, kjer naj bi hiša stala.
Če vse štima na tej parceli, potem najdi izvajalca, ki je pripravljen delati in zaslužiti in boš tudi ti na koncu nasmejan, če pa je kaj volje/možnosti za vsaj delno samoizvedbo, pa še toliko boljše...če pa že sama parcela ne nudi vsega kar si želiš, pa preskoči projekt...ponavadi se dela ena hiša v življenju, torej je bistven podatek kako se ti tam počutiš.
Meni daš lahko parcelo vredno mio € sredi mesta ali v nekem strnjenem naselju, kjer sosedu gledaš na dvorišče in teraso, pa ne bi gradil in živel v takem okolju, spet drugi bi si pa postavil hišo v city parku, če bi se dalo, tretji na 2200 nmv kjer ni žive duše...smo si različni.
#13
Verjetno se velikim firmam s težko dostopnim terenom ne da ukvarjat, ker imajo trenutno na lahko dostopnih dovolj (preveč) dela.

Ne obstajajo pa samo velike firme, manjši so bolj prilagodljivi. Lahko se parkira veliki kamion nekje v bližini in nato vozi do objekta s kakšnimi traktorji. Montaža s hiab ali pa celo prikoličnim dvigalom za kakšen skeletni objekt.

Sicer pa malo povprašaj sosede (če jih imaš), kako so material spravili čez vas.

Kako se pa na tem območju kmetje furajo, kako se pobirajo smeti, ostale dostave?

Mogoče samo preveč kompliciraš, ker si sicer navajen na široke ceste.
#14
Sosed je gradil sam, nabavil je les dobil tesarje so mu postavili skelet hiše, nato je lepo zaprl s ploščami izoliral itd. Kje je dobil načrt ne vem, na koncu mi je ob priliki dejal da je uporabljal kvalitetne materiale a ga je stalo manj kot če bi kupil in dal zmontirati pri enem od ponudnikov montažnih hiš. Torej uberi to pot, obdelan les lahko na parcelo zvoziš s traktrorjem tudi ves ostali material, kakšnega velikega dvigala ne rabiš, tisto za pokrivanje strehe lahko gre povsod.


Skok na forum:
Zadnje novice