Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Adaptacija oz novogradnja z ytong

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adaptacija oz novogradnja z ytong
#1
LP, sicer me bodo nekateri verjetno raztgali kako se lotujem zadeve, ampak nekje morem začeti, in najraje pridobim informacije iz prve roke od čim več ljudi.

Torej, sem sicer v najemu, in imam možnost ali odkupiti hišo (ali pa na cesto) katera pa je že potrebna temeljite obnove (streha, okna, izolacija, kurjava, elektrika, itd..), prav tako pripadajoči objekt za garažo, drvarnico.. Skratka po nakupu računam še na enih 15k€ vložka da se vsaj delno uredi.

Je pa druga varianta, z katero se poigravam v mislih.. In sicer da pri ženinih starših, na vasi ( ja se dobro razumemo, in bi nama v obeh primerih finančno pomagali), gremo v dogradnjo, novogradnjo, adaptacijo.. Kakorkoli si pač kdo razlaga.
Namreč, na parceli zraven že obstoječe hiše leži cca 80 let star "pomožen kmetijski objekt" velikosti cca 15x7 metrov. (po gursovo je velikost parcele pod zgradbo 108m2, 2 etaži in višine 6m)
Stene so razpokane, stara opeka, oken ni, streha opečnata, itd..

Skratka, imam v mislih nekaj takega:
-izvesti "adaptacijo" temeljev, sten, ostrešja..
-torej zadevo v lastni režiji zravnati z tlemi
-Staro opeko kolikor bo uporabne sicer shraniti za.... nevem še kaj
- v isti velikosti postaviti hišo (seveda v veliki meri spet v lastni režiji), bodisi dvonadstropno, bodisi mansardno..
-itd..

Sicer kolikor sem do zdaj bral mi je jasno, da bi po uradni poti rabil kompletno gradbeno dovoljenje, spremembo namembnosti, skratka kup (za mene) nepotrebne papirologije sam za to da maš streho nad glavo..

Zanima me sicer slednje da ne kompliciram preveč.
Recimo da izvedem na takšen način "adaptacijo", ampak pač vgradim okna, bla bla, pa grem na "črno" not živet, ker mi za uporabno dovoljenje po domače dol visi.. Kaj se v najhujšem primeru z zakonskega vidika lahko zgodi?

Kot drugo finančna plat.. Ker si enostavno ne predstavljam kakšen bi bil strošek tega vsega (kot povedano sem pripravljen in vešč v lastni režiji urediti večino stvari), razen pač recimo tipskih ytong hiš ki so kot razumem samo "grob material" + projektna dokumentacija, kakšen bi bil "okviren" strošek postavit hišo v takšni velikosti, brez nepotrebnega luksuza do to mere da je primerna za bivanje?
#2
Pripravljen in vesc sam zgradit hiso... ne sanja se ti pa koliko bi stalo? To dvoje ne gre skup...

Zakaj potem sploh se ubadat s star9 hiso ce se ti hebe za papirje? Zraven postavis novo hiso pa je... al pa skeden zravnas z bagerjem in novo zgradis.

Ce mene vprasas... papirji in nov9gradnja namesto skedna.

Tudi tisto stanovanje za 15k ne porihtas nic. In ce nimas 100k penezov za gradnjo... pejt na cesto in v drugo stanovanje.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Ne ne sanja mi, ker nisem bil nikoli v tej situaciji. Se tebi sanja kako organizirati in izpeljati prireditev, poroko za 120 ljudi? Verjetno tudi ne, zato pa se obrneš ka koga ki ima izkušnje z tem in ti lahko svetuje..
To je bil tudi moj namen, ne pa prebirat takšne zadeve ki ne odgovorijo niti enega vprašanja ki sem ga postavil, pa brez zamere.. Pa če bi dobro prebral bi videl da sem napisal da bi zadevo podrl, pa namesto nje postavil novo, v enakih izmerah, zato tudi "adaptacija".
In ne ne vem postopka, ne vem kakšne papirje rabim, vem pa da mi je čist vseeno za uporabno dovoljenje, ker zraven, na isti parceli že stoji hiša, z svojo hišno številko, z vaškim vodovodom, z električnim priključkom..

Ja vešč sem, ker sem že sam izvedel električno napeljavo po eni stanovanjski hiši, in od električarja ki je na koncu prišel delat meritve bil pohvaljen za strokovno izdelavo,
zato ker sem že v hiši sam obnovil večino vodovodne inštalacije, zato ker sem že sam izvedel notranji tlak, položil mariskatero ploščico, vgradil notranja vrata, itd..

Sprašujem za to, ker sam lahko najdem ceno materiala, ceno stavbnega pohištva, ceno kubika betona, ceno armaturnega železa, itd itd.. Ceno tipske hiše ytong če je že tako..
Se pa vedno najdejo kake skrite stvari, za katere pa verjamem da mariskdo pozabi na njih, pa postavi na bajto na pol, na kar zmanjka denarja in pol stoji par let vse skup..

Kot zadnje pa na cesto in v novo stanovanje je pa spet tak odgovor da.. Nebi o tem.. če bi bila opcija, nebi spraševal kaj sprašujem.
V kolikor se pa administratorjem in moderatorjem moje zastavljeno vprašanje zdi na kakšen koli način sporno, pa prosim za zaklep teme, oz izbris le-te.
#4
Torej kaj bi sploh rad vprasal? Worst case? Da porabis 100k in zgradis novo hiso na mestu stare. In jo moras potem do tal podrt.

Gres do prvega projektanta in pogleda tvojo situacijo ce sploh lahko gradis tam. Potem sele zacnes razmisljati o tem koliko to stane...

Za "stanovanje" pa 15k porabis glih da streho zamenjas...

In ja, zakaj je tako tezko zamenjat najemnisko stanovanje za drugo? Zakaj je edina opcija nakup nepremicnine oz gradnja nove? Kje bos bival pa za cas adaptacije/gradnje?

Hisa od tastarih je majhna? Ni moznosti ureditve stanovanja v isti hisi?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Evo, zakaj recimo nebi mogel graditi tam, če že zdaj tam 80 let stoji opečnata stavba? Na popolnoma istem mestu, v popolnoma istih izmerah?
Pa ne mi povedat da 108 kvadratna bajta (pa če tudi zaenkrat brez fasade recimo) brez nepotrebnega zmišljevanja stane 100k.

Zakaj bi za 15k zamenjal streho? Pred par leti znanec menjal iz tegole na kovinsko kritino. Neto površina pod stavbo cca 150m2, cela kritina z delom vred pa bila dobrih 6k...

Zakaj ne menjat? Zato ker sem v najemniški hiši, stanovanje odpade? Zakaj ne stanovanje, zato ker pač odpade, v podrobnosti se ne bom spuščal ker nima veze z prvotnim vprašanjem..
Zato ali odkup te, ali gradnja na "domači" parceli, spet nima veze z prvotnim vprašanjem, zato ker pač tko je..

Hiša od staršev je pa premajhna ja, zraven vsega pa "stari in mladi" pod isto streho ne hvala, zaradi ljubega mira, ker prej ko slej pride do konflikta. Isto dvorišče je druga stvar..

Zdaj te pa še enkrat prosim, če mi ne moreš (ali nočeš) odgovoriti na vprašanja, enostavno spreglej. Bo se našel kdo drug ki mogoče razume problematiko.

In še enkrat, ok, razumem za gradbeno dovoljenje, za statiko itd.. Mi pa totalno dol visi za uporabno dovoljenje, torej če hočem živet v "adaptirani štali" v kateri je celotna eletktrična napeljava, pa wc, pa kuhinja oblečena v ploščice, sam zato da prišparam kakšnih 10k temu pač bo tako, in ga ni človeka na tej zemlji ki bi mi to preprečil..
Ker verjamem da je v Sloveniji vsaj 50% hiš, ki ne izpolnjujejo kriterijev za uporabno dovoljenje, pa ljudje vseeno že X let živijo v njih.

OK, pa gremo tako, kakšen je postopek adaptacije pomožnega kmetijskega objekta. Podrl bi starega, ker so razpokane stene itd.. Novega bi zgradil na istem mestu, v isti velikosti. Ker se mi ne da ukvarjat z projektno dokumentacijo, bi kupil kar tipsko hišo iz siporeksa in jo uporabljal kot kmetijski objekt..
Definitivno pa ne bom v njem uredil stanovanja. :wink: :roll:
#6
Isto dvorišče ima enake probleme. Če ne še več...

Zakaj ne bi smel? ker je tisto štala? Po možnosti brez papirjev? Ker živiš v Sloveniji? Razlogi se najdejo sami od sebe lahko... Zakaj jst na moji zazidljivi parceli ne morem gradit že 5 al kolk let? Zakaj morm narest vse sorte kar bi normalni pričakovali da mora občina narest? Zakaj na 1200 m2 parceli ne morem narest (zaradi prostora) niti 100m2 hiše trenutno? itd...

in še 1x ponovim moje mnenje. Če greš zidat/prenavljat karkoli kar porabljaš denar, potem delaj s papirji. Vsemi. in je čist vseeno kaj ti misliš rabiš in kaj ne. ali delaš s papirji, ali pa delaš popolnoma brez njih.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Ne pa nima, ne poznaš dotične situacije, zato ne moreš sodit.

Vredu, pa se mi "podere" ena stena na tej štali, zgradim novo iz siporeksa. Pa se mi podere spet druga stena, pa jo popravim z siporeksom, pa še usput eno okno not dam da bojo race bolj na svetlem, itd itd.. Zastopiš?

To da uradno NE SMEM bivat v štali, ok je jasno ja.. A me bojo v prisilnem jopiču ven vlekli???

Stavba je vpisana v kataster, torej predpostavljam da je legalna, ali?
Glej, razumem da se braniš z vsemi štirimi in hočeš opravičit gradnjo ko je vse po "cetlcih", kot pa praviš sam, živiš v Sloveniji, in če včasih ne narediš kar po svoje na koncu nimaš nič.
Razumem tudi kar bi prišlo do težav če bi gradil nekaj čist za sebe, sredi travnika, kjer še nikoli ni nič stalo.. Da pa "obnoviš" razpadajočo štalo, pa je verjetno nekaj samoumevnega..

Še tretjič, če nimaš kaj konstruktivnega za dodat, prosim spreglej, drugače se pa umikam iz teme oz foruma ker nima smisla..
#8
Ce ne bo noben porajtal bo ok. In ne rabis nic postopoma podirat in na geberite gledat ker bo zadeva pac crna gradnja kakor koli jo obrnes. APP sistem.
#9
Ok, sicer vidim da sem zgrešil podforum, ker bi zadeva bolj pasala v gradbeno dokumentacijo, ampak vseeno..

Kolko sem zdaj bral pa gledal (recimo da kot povedano grem v nakup tipske ytong)..
-rabim lokacijsko informacijo
-stari skedenj lahko poderem ker gradbeno za podiranje več ni potrebno?
-grem v nakup tipske hiše (projektno dokumentacijo podarijo)
-ker se bo v bistvu stari objekt podrl pa namesto njega postavil nov, se mi komunalni prispevek poračuna ali ne?
Kot povedano, zraven tega "novega" objekta že stoji stanovanjska hiša z vsemi priključki, tako da bi "novo" hišo praktično priključil na že stoječo hišo..
#10
Ne kapiram zakaj se sekiras za lokacijsko in projektno dokumentacijo ce zelis zadevo postavit na crno?


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
Toplotne črpalke Mitsubishi Electric izpolnjujejo pogoj CPT
13.09.2021 ob 11:31:52
Toplotne črpalke Mitsubishi Electric izpolnjujejo pogoj CPT
Cenjene Ogrevalne toplotne črpalke Mitsubishi Electric zrak-voda v deljeni izvedbi (v sistemu sta zunanja in notranja enota) se v... Beri dalje »
Gradnja ali prenova hiše z Ytong materialom
10.09.2021 ob 12:09:53
Gradnja ali prenova hiše z Ytong materialom
Če se odločate za klasično gradnjo hiše, boste zagotovo prišli do točke, ko se boste odločali med klasično opeko ali... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »