Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Odtok iz balkona v večstanovanjski stavbi - problem?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odtok iz balkona v večstanovanjski stavbi - problem?
#1
Pozdravljeni,

kupil sem starejše stanovanje v večstanovanjski hiši (blok). Stanovanje sem obnovil, k obnovi je spadalo tudi polaganje keramike v loži. V bistvu gre za ložo/balkon, kjer je včasih stala kovinska ograja. Kasneje so prejšnji lastniki to ograjo zamenjali z zidano ograjo. Nad to ograjo so vgradili rolete (samo rolete, brez oken). Ko so balkon obzidali, niso pomislili na ustrezno odvodnjavanje (balkon nima odtoka), to v praksi pomeni, da ob dežju/snegu obstaja možnost poplavljenega balkona. Ko sem polagal keramiko, sem naredil ustrezen padec in skozi steno balkona naredil preboj. Vanj sem vstavil cev, ki na drugi strani gleda cca 20-30cm iz fasade. Torej ob nalivu bi se voda iz balkona stekala skozi to cev. Naj povem, da spodaj ni nobenih oken/balkonov sosedov, prav tako je na tleh zelenica (nobene obremenjene površine, ni pločnika, ni parkirišča, ni dovozne poti...), namreč gre za "zunanje" stanovanje na koncu bloka, moja loža ima torej dva zunanja zidova (oz. na eni strani je zidana ograja, pravokotno na njo pa zunanji zid). Cev sem torej speljal skozi zid (ne skozi ograjo), to pa zato, da ne bi kapljalo po spodnjih ložah/oknih. Točno ta cev pa je sedaj problematična.

No, da preidem k bistvu. Hitro po omenjeni adaptaciji, pride do mene predstavnik etažnih lastnikov in mi pove, da je to nedopustno. Da posegam v zunanjost stavbe (kar je res, cevka iz mojega balkona je vidna na fasadi :roll: ) in da morem zadevo nemudoma odstranit in povrnit v prvotno stanje, sicer bo to naredil upravnik na moje stroške. Kot rešitev mi ponudi, da odtok speljem v za to namenjen priključek (odtok za kondenz klime, ki se nahaja na fasadi). Omenjeni odtok je čisto na drugi strani stanovanja (kjer ni balkona Big Grin ), logično, da tudi s padci ne bi prišel skupaj, pa če bi odštemal ves estrih v stanovanju. Pustimo ob strani neprimeren ton in arogantno obnašanje omenjenega predstavnika.

Kaj lahko v omenjeni situaciji storim in kakšne opcije ima "predstavnik etažnih lastnikov"? Cevke ne bi rad odstranil, ker potem reskiram poplavo na balkonu. Kot nov stanovalec pa vsekakor ne bi rad bil v sporu s tukajšnjo stanovanjsko skupnostjo.

Pomoč in nasveti za ravnanje v tem primeru so zelo dobrodošli.

Lep pozdrav, J
#2
Kako imajo drugi rešen odtok z balkona?
#3
Nekateri (redki) imajo še kovinsko ograjo, tako da pri njih voda teče prosto iz balkona (kar po fasadi, ker nimajo odkapnih robov), večina jih ima zaprte balkone (zastekljene). Nekateri imajo zidano ograjo isto brez odtoka (kot je bil primer pri meni). Mislim, da v celem bloku imajo 3-4 balkoni cev spuščeno ven, vendar na tisti strani ko so okna/balkoni. Pa še te njihove cevke, ki štrlijo ven so dolge le par cm (od oka 5-10cm), kar pomeni da jim kaplja po spodnjih oknih/okenskih policah.

Sem pa med drugim videl kar nekaj klim, ki imajo odvod kondenza speljan kar naravnost dol (nekaj cm cevke spuščene iz zunanje enote klime) in ne v fasadni odtok, temu namenjen Big Grin
#4
Vprasaj ti "predstavnika" za gradbeno dovoljenje bloka, kjer je izrisana zunanja podoba.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Na mestu, kjer se voda zliva v cevko, prevrtaj skozi dno balkona, vstavi novo vertikalno cevko, le kak cm izpod balkona. Obstoječo cevko odstrani, luknjo zazidaj. Tistemu "predstavniku" pa daj vedeti, da bo odnose s tabo urejal preko odvetnika, če mu je to ljubše. Predvsem naj ti vse zahteve da izključno pisno.
#6
Tudi zasteklitev je pravnoforalno sporna če se prav spomnim, tako da.....oziroma vsi, ki so spremenili ograjo itd....so v prekršku. Papirja sigurno nimajo. Še ti zapri.
#7
Tud nobene klime ne sme bit na bloku kar tako. Kr predlagaj da se bo zacelo vse po vrsti resevat. V dobrih odnosih s taksnimi pacienti ne bos, pozabi.
#8
johny_p Napisal:Mislim, da v celem bloku imajo 3-4 balkoni cev spuščeno ven, vendar na tisti strani ko so okna/balkoni. Pa še te njihove cevke, ki štrlijo ven so dolge le par cm (od oka 5-10cm), kar pomeni da jim kaplja po spodnjih oknih/okenskih policah.

V tvoji vertikali pod balkonom so okna ali drugi balkoni?

Povej predstavniku lastnikov, da boš naredil točno tako kot si zgoraj opisal, da imajo sosedje narejeno ... . Če se bo usajal, mu povej, da zaprti zastekljeni balkoni niso v celostni podobi ampak so zagrajeni na črno, brez dokumentov, klime isto tako, pozidane ograje (tudi tvoja) enako, ... .

In potem naredi! tako, da boš imel odtok nad okni in balkoni spodnjih. Želel si dobro (že res, da bi lahko teklo po fasadi), sedaj boš pač močil sosede ...
#9
Njegov balkon je spodnji, pod njim ni nobenega soseda. Torej je moj predlog čisto uporaben...
#10
Moj balkon ni spodnji, je višje. Pod menoj so seveda okna/lože spodnjih sosedov. Ravno zato sem prevrtal na tisti strani, kjer ni oken (torej na zunanjem zidu pravokotno na ograjo).

Zdaj prestavljat odtok (na okensko stran) samo zaradi principa, se mi zdi malo brezveze. Namreč moral bi na novo naredit padce in keramiko na novo položit. Kar pa je spet strošek in nepotrebno delo in svinjarija po stanovanju. Pa še takrat bi isto "posegal v zunanjost stavbe" in se ta zadeva ne bi zaključila.

Imam sicer plan zapreti balkon, vendar to bi uredil čez kako leto ali dve (odvisno od financ in potreb). Takrat verjetno ne bo več sporna cevka, bo pa sigurno sporna zasteklitev.

Zanima me, kakšne pravno-formalne možnosti ima omenjeni "predstavnik etažnih lastnikov"? Če bi jaz torej cevko pustil kot je sedaj (torej z "iznakaženo" zunanjo podobo stavbe), kakšne so njegove možnosti oz. vzvodi, da se moja cevka odstrani?

Butasto se mi zdi, da bi za vsako malenkost ki bi jo želel narediti, imel en kup problemov in papirovja. Samo zato, da naredim odtok iz balkona, zastekljen balkon, menjam vhodna vrata.... Itak so to vse posegi v skupne prostore (ali v zunanjo podobo stavbe), vendar so te zadeve premišljene in tehnično pravilno izvedene - in z minimalno "škodo" na skupnih delih. Saj ne vrtam lukenj v fasado kar povprek, niti nobenemu od sosedov ne delam težav, tudi vedno pazim na ure, ko povzročam hrup. Vse z namenom, da bi bilo korektno in po reglcih oz. da mi noben ne bi imel možnosti delati problemov samo zato, ker obnavljam stanovanje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »