Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Terasa in balkon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terasa in balkon
#1
Pozdravljeni

K hiši je bila dograjena terasa v velikosti 35 kvadratov. Nad to teraso je še ena balkonska terasa iste velikosti. Ta je na stebrih.

-Na spodnji pokriti terasi pride premaz ibitola, sloj izotekta, 10 tlaki(5 stiropor+5estrih) z rahlim padcem za odvodnjavanje ter na koncu wpc deske.
Bi bilo potrebno naredit še dodatno hidroizolacijo na tlake, saj bo dež iz strani delno namakal teraso?

-Zgornja balkonska terasa ne bo pokrita. Izvedba bo ista(ibitol, izotekt, tlaki z mogoče malo večjim padcem). Izotekt delno cca30cm po steni. Za zaključno površino pojma nimam kaj bi lahko dal. Mogoče kakšen premaz? Zanimajo me vaša mnenja? Keramika ne pride v poštev. Bi moral izvesti hidroizolacijo še nad tlaki?
Še glede fasade: ta bo 18 cm. Je bolje estrih naredit do golega zidu ali do fasade? Zgornja plošča bo oblečena od spodaj 3cm, iz strani le mrežica+lepilo ter zaključni sloj, na koncu pločevina. Zgornji balkon bo bolj služil kot streha spodnji terasi.
Prosim za kakšen nasvet.
#2
Čaki mal, čemu bo na spodnji terasi služil izotekt, stiropor in estrih? Če ima obstoječa plošča ustrzen padec, daš gor direktno podkonstrukcijo in WPC.

Za zgoraj - ali je balkon nadaljevanje plate iz hiše? V tem primeru je 3cm izolacije od spodaj bore malo. Obleči ga konkretno, saj bo sicer toplotni most.

Za zgoraj pa imaš vsaj par variant. V primeru estriha, ta nikakor ne sme do gole stene, ampak do fasadne izolacije.
1. na balkon najprej XPS vsaj nekje 8-10cm, estrih ~5cm, 2x hidrostop elastik z mrežico, keramika.
2. isto kot zgoraj brez estriha, z več XPS, hidrostop z mrežico direktno na XPS, keramika bo imela malce votel zvok
3. isto kot 1., le da na hidrostop prilepiš podkonstrukcijske letve in nanje WPC.
#3
Spodnja plošča je ravna. Iz hiše na teraso dostopam skozi drsna vrata, ki so 20cm višje od plošče na terasi, zato sem mislil dvignit ploščo s 10cm estriha, nato podkonstrukcijo in wpc.(v primeru višjega estriha podkonstrukcija ne bi bila potrebna) Je potrebna sploh hidroizolacija pod tem estrihom?

Zgornja plata je bila dograjena. Bo v tem primeru dovolj 3cm izolacije na stropu? Čela balkona ne bodo izolirana s stiroporjem.
Najbolj všeč mi je prva varianta.
Namesto trdega stiroporja torej raje več xps? Ko nanesem zadnjo plast hidrostopa ter mrežico, alu lahko tako prezimi, ali se mora keramika takoj položit?
#4
Če spodnja plošča leži na zemljini/nasutju, bo itak vlažna ves čas. Tako da izotekt od zgoraj mislim da nima smisla. Izolacija+estrih pa bi imelo smisel le, če bo s tem plošča toliko v zemlji in izolirana, da ne bo nikoli zmrzovala. Ker sam moker beton ni problem, če ne zmrzuje redno vsako zimo. Višinsko razliko do vrat pa komot narediš s podkonstrukcijo (ta je vedno potrebna, kam pa bi ti šraufal WPC deske?).

Zgornja plata - ali se stika s ploščo od hiše ali je popolno ločena? Če se stika, potem daj več izolacije od spodaj. Od zgoraj pa v vsakem primeru delaj z XPS. Moker EPS je slab izolator...
Hidrostop bi moral preživeti zimo, če se ne bo hodilo gor.
#5
Super. Hvala za nasvete. Zgornja plata se stika z ploščo hiše. Bom fasaderjem naročil za debelejšo izolacijo in xps pod tlaki. Še to: ostalo mi je še nekaj fragmatove hidroizolacije mislim da izotem v3. Jo lahko zalepim čez sloj izoteka na balkonu, ali raje pod njim?
Lp

Poslano z mojega BLA-L29 z uporabo Tapatalk
#6
Hidrostop ne bo preživel ničesar, ker ni namenjen kot zaključni sloj. Poleg tega ga bodo UV žarki ubili.

Stran vržen denar.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »