Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Zazidljiva parcela - naselbinska dediščina, natura2000, ipd.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zazidljiva parcela - naselbinska dediščina, natura2000, ipd.
#1
Živjo,

Po relativno ugodni ceni se mi ponuja možnost nakupa parcele. Poročilo o parceli, ki ga dobim preko GIS, pokaže nekaj podatkov, za katere mi ni čisto jasno, kakšne sitnosti lahko prinesejo:

1. Ekološko pomembno območje (ARSO): 100% parcele
2. Območje natura 2000 (ARSO): 100% parcele
3. Vodovarstvena območja - oddaljenost manj kot 1 km (ARSO): 4 vodotoki
4. Erozijska območja (ARSO) - zahtevni zaščitni ukrepi: 100% parcele
5. Varstveni režimi kulturne dediščine (MK):
- naselbinska dediščina - vplivno območje - Vaško jedro: 100% parcele
- arheološka dediščina - arheološko najdišče: 0,51% parcele
- sakralna stavbna dediščina - vplivno območje: 0,55% parcele
- sakralna stavbna dediščina - vplivno območje spomenika: 0,51% parcele

Parcela je večinoma ravna, manjši del (cca 10%) je pod naklonom. Hišo bi moral umestiti na parcelo tako, da bi bil del postavljen na ravnini, na enem delu pa bi bila potrebna izravnava terena in manjše nasutje. Parcela je blizu centra vasi, okoliške parcele so v večji meri že pozidane. So pa vse hiše stare cca. 30-50 let, novogradenj ni, torej pri sosedih ne morem izvedeti kaj dosti.

Kakšne komplikacije lahko pričakujem pri pridobivanju GD oz. gradnji hiše? Kaj je z arheološkim najdiščem, ki obsega zelo majhen del parcele? Najbolj od vsega me skrbi ker je parcela na območju Nature 2000, nekaj informacij ki sem jih našel na internetu pravi, da nasutja materiala v teh območjih niso dovoljena. Ve kdo kaj več o tem?

Hvala za odgovore.
#2
Tako pavšalno je skoraj nemogoče predvideti morebitne težave zaradi soglasodajalcev. Lahko da bo popolnoma brez težav, na drugi strani pa tudi da se bo gradnja zeloo zavlekla.

Glede na število varovanih območij je smiselno predhodno pridobiti vse projektne pogoje in šele po tem nakup.
#3
Za vsako zadevo bos moral dobit se soglasje zraven. Lahko da ti ga kdo tudi ne bo dal.
#4
vuego Napisal:Glede na število varovanih območij je smiselno predhodno pridobiti vse projektne pogoje in šele po tem nakup.

Kje oz. na kakšen način pa lahko pred nakupom pridem do projektnih pogojev?
#5
Pri nas je parcela v Naturi 2000, zato je bilo potrebno pridobiti
naravovarstveno soglasje, ki ga je izdalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Komplicirali niso, so pa napisali nekaj predlogov glede ravnanja z odpadki, ter da se po končanju del na prizadetih površinah zasadi avtohtono vegetacijo.
#6
Kolega je delal hišo na mestu kjer so pogosto arheološke najdbe (Stična).
Ko so delali izkop so morali kopati zelo počasi - z žlico brez zob.
Ves čas izkopa je morala biti prisotna arheologinja, ki je ustavila izkop, ko so našli neke posode. Cca. 2x1 m je zamejila in potem 2 tedna žličkala.
Seveda jo je moral sam plačati (8 k€) - bojda je prišel še dobro skozi, saj je bila hitra in je delala za 1/2 normalne cene, ker se ji je mudilo za doktorat.
#7
Hvala vsem za odgovore. Sem se odločil, da bom tole parcelo kar preskočil. Raje enako dolg čas namenim iskanju druge, boljše parcele, kot pa da se grem ping-pong z raznimi uradniki...
#8
Midva sva kupila parcelo za katero je bilo v lokacijski navedeno, da se zahteva soglasje obmocnega zavoda ZVKD. Izkazalo se je da je znotraj obmocja potencialnega arheoloskega najdisca. Obmocni zavod nam je sel toliko na roko da so zahtevali najblazji ukrep in sicer dve sondi 2x1m pod tlorisom hise in nadzor med izkopom za vodovod in kanalizaciji.
Ker je bilo v zacetku 2018 in sem dovolj pritiskal na ministrstvo smo v Maju 2018 izkopali sonde ki jih je se placalo ministrstvo. Sami smo morali placati le izkop na trasi vodovoda in kanalizacije kar so prisli samo nadzirati. Na sreco nismo iskopali nic a je bilo zelo stresno saj nikoli ne ves kaj se lahko najde.
Vsa morebitna izkopavanja ce bi v sondah kaj nasli mora placati investitor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »