Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Sušenje hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sušenje hiše
#1
Zdravo!

Zanima me, katera gradbena faza zahteva največ sušenja? Je to po tem, ko se pozida, da se posušijo stene in plata, ali je to po ometih in estrihu?
Hiša je bila decembra 2017 spravljena pod streho, kar pomeni, da se je eno leto sušila.
Sedaj bomo naredili omete in čez dober mesec še estrihe.
Ali je pametno, da letos naredim fasado in se vselim? Takoj po estrihih bom začel sušiti s tistimi sušilci, ki jih bo posodil gradbenik.
Imel bom prezračevanje, talno gretje, zato upam, da bom lahko letos že zaključil gradnjo.
#2
Ometi, tlaki, definitivno. Predvsem zaradi že vgrajenega stavbnega pohištva.

Ampak je zadeva daleč od panike, ki jo ljudje zganjajo po neki ljudski folklori. Sušenje hiše skozi stene je skoraj enako... nič. Fajht in plesen sta vedno posledica ali neustrezne hidroizolacije objekta ali pa malomarnih navad prebivalcev, ki 80% in več fajhta v bivalnih prostorih še zaznajo ne, kaj šele, da bi redno zračili.

Nekatere fame so očitno že v našem genskem zapisu. Ena je zgoraj opisana, druga je pa PVC vs. lesena okna (ki baje dihajo). Skratka, pamet v roke.

Cca 2 meseca po končanih tlakih načeloma začneš s finalnimi oblogami.
Naredi fasado, vseli se, skrbi za ustrezno vlažnost v hiši (s prezračevanjem bo to še bistveno lažje), grej celotno hišo.
#3
Raje kot v roke ... v glavo Smile

Pa tistole sušenje po estrihih bi bilo dobro definirati, da ne bo kdo res privlekel sušilcev v hišo dva dni po vgradnji estrihov.
#4
Neeee, v glavo gre samo še žlica. Taki časi so, jbg. Ni bil "zatipk"...

Ja, glede estrihov sem šele zdajle natančno prebrala. Tisti "takoj po estrihih" naj bo vsaj kak teden, no. Sicer mi (glede na sezono) nekako ni jasno, zakaj sušilci. Po kakšnem tednu pač odpreš okna in luftaš dva meseca. Potem pogledaš, kje si. Če ni ok, teraš sušilce.
#5
Jaz bi dal vsaj mesec. Sem že videl kako je z žličko šel ven, ker so ga "dobro" sušili Smile
#6
Imel bom 17cm, ampak od tega je estriha po mojem ene 6cm. Glede na oceno naj bi se to sušilo 6 tednov. Če torej po 6 tednih dam gor vinil naj bi bilo ok? Ali rajši še malo sušimo s sušilci? Bo za samo sušenje dovolj, če imam okna odprta na kip?
#7
Obstaja nekaj čemur rečemo vlagomer, zanesljiv estrihar ga bo imel, prav tako zanesljiv polagalec parketa/vinila.
#8
Jstrogue Napisal:Imel bom 17cm, ampak od tega je estriha po mojem ene 6cm. Glede na oceno naj bi se to sušilo 6 tednov. Če torej po 6 tednih dam gor vinil naj bi bilo ok? Ali rajši še malo sušimo s sušilci? Bo za samo sušenje dovolj, če imam okna odprta na kip?
Ne bereš dobro. 3 tedne nimaš kaj sušiti estrihov, vsaj toliko časa morajo biti vlažni, da cement veže. Torej zaprta okna. Po nekje 3-4 tednih lahko šele pričneš z dejanskim sušenjem. Jaz sem prvi teden estrihe občasno celo pršil z vodo, 3 tedne pa sem imel v bajti nekje 80-90% vlago. Po 4 tednih smo potem zakurblali talno, odprli okna na kip in posušili bajto.
Ali razvlažilci ali odprta okna je stvar vremena. Sedaj poleti je problem visoka absolutna vlažnost, zato moraš ob sušenju skozi okna v bajti tudi zadosti toplo. Kar pomeni nič rolet, da sonce ogreje prostore in na stežaj odprta okna predvsem ko je zunaj vroče.
Če boš pa lahko po 6 tednih gor dajal vinil, ti bo pa vinilar povedal, ko bo izmeril vlago. 2 tedna boš intenzivno sušil, po mojem bo še malce prevlažno za polaganje.
#9
Niti pod razno nisem ekspert za estrihe, ampak po logiki, da govorimo ipak o betonu, mislim, da ima nega (vlaženje, visoka RH - savna v hiši) nek smisel v začetni fazi vezave - prva dva, tri dni npr. Naprej pa le običajno sušenje. Če niste v totalni časovni stiski, po parih dneh okna odpret in pustiti betonu svojo pot - 1 teden za cm debeline. Brez talnega in sušilcev. Potem pa, če je treba - sušilci in talno. Je tudi meni po 3 tednih talno/sušilci prezgodaj - ljudje sicer to počnejo in baje ni problemov; pod meni so tlaki stali na "kip oknih" 2 meseca. Potem pa akcija.
#10
Poglej si malce spodnji grafek. 3 dni vlaženja je zadosti glih za nekih 30% končne trdnosti... Vsaj 2 tedna se sigurno splača z vlago skrbeti za beton, če hočeš nazivno trdnost. Ne pa da po parih dneh vštekaš razvlažilce...

[Slika: conc3.gif]
#11
No tole je tudi mene zanimalo. Ometi konec sredi julija, estrihi v avgustu. Septembra še fasada. Hkrati bi septembra še malce z razvlažilci in ali s talnim pomagal , kar naj ne bi več škodilo (v kolikor bo potrebno). Kot omenjeno, je v septembru planirana še fasada - je kakršen koli razlog, ki bi govoril proti fasadi takoj za ometi in tlaki (da se skozi steno ne suši smo brali tudi tukaj)? Vsaj sam ne vidim nekega razloga zakaj ne.
#12
Nekaj je pridobivanje trdnosti, nekaj je nega betona.

Bi si sicer upala napisat, da nisi zaradi 14 dnevnega vlaženja pridobil nič več tlačne trdnosti, kot bi jo z 3 dnevnim. Le sušilo se je dalj časa.

Pa ne bom. Kot rečeno, dopuščam specifike nege estrihov. Le noben mi še do sedaj ni razložil, zakaj.


Priložene datoteke
.png   Brez naslova.png (Velikost: 27,26 KB / Prenosi: 394)
#13
novitu Napisal:No tole je tudi mene zanimalo. Ometi konec sredi julija, estrihi v avgustu. Septembra še fasada. Hkrati bi septembra še malce z razvlažilci in ali s talnim pomagal , kar naj ne bi več škodilo (v kolikor bo potrebno). Kot omenjeno, je v septembru planirana še fasada - je kakršen koli razlog, ki bi govoril proti fasadi takoj za ometi in tlaki (da se skozi steno ne suši smo brali tudi tukaj)? Vsaj sam ne vidim nekega razloga zakaj ne.
Fasada je v hladnejšem delu leta kvečjemu dobrodošla za sušenje. Ker so zidovi zaradi nje topli in vlaga hitreje izhlapeva iz njih.
Z fasado, ogrevanjem in prezračevanjem se bo bajta hitreje presušila kot pa da stoji brez vsega.
#14
Eno je trdnost betona drugo je nega betona. Betona ne neguješ zaradi pridobivanja trdnosti ker mora imeti betonska mešanica že v osnovi ustrezen VC faktor, da pridobi ustrezno trdnost. Nega je samo preprečevanje podiranja tega faktorja na izpostavljenih delih, da se prepreči recimo luščenje zgornjih plasti in podobno. Kar je ključno pri konstrukcijskih betonih, kjer lahko zaradi slabe nege betona dejansko pride do zmanjšanja zaščitne plasti in izpostavljenosti armature. Pri estrihu pač to lahko pomeni slabo sprijemnost lepila keramike ali parketa in odstopanje ali pa če je sušenje preveč intenzivno skorja popolno nevezavo in posledično nikakršne trdnosti estriha.
#15
V kurilnici se nam je mudilo (rok za postavitev TČ in bojlerja zaradi EKO subvencije) zato smo tam naredili estrih iz Mapei Topcem-a in po 5 dneh polagali keramiko (lahko bi že prej). Po sedmih dneh naj bi glede na grafe dosegel tudi 70% končne tlačne trdnosti.

"Ob pravilni izbiri agregata (pri debelinah nad 30 mm obvezna zrnavost od 0 do 8 mm), pravilnem razmerju voda/vezivo in ustreznih klimatskih pogojih je estrih že po 24 urah primeren za oblaganje s ploščicami, po 2 dneh z izdelki iz kamna in po 4 dneh s tesnimi in na vlago občutljivimi talnimi oblogami (tekstil, PVC, guma, linolej, pluta, parketi in laminat)."

http://www.mapei.com/SI-SL/Izdelki-za-g ... lag/TOPCEM
http://www.mapei.com/public/SI/products ... cem-si.pdf

Po par letih je vse OK.

Preostanek hiše pa ima običajni klasični cementni estrih, tam se je šlo z oblogami po nekaj mesecih.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »