Objave: 31
Teme: 9
Ocena:
0
Zdravo!
Ker sem v postopku pridobivanja ponudb za toplotno črpalko dobil zelo različne komentarje različnih ponudnikov, se obračam k vam za razlago.
Odločam se med Mitsubishi Zubadan in Ecodan.
Ogreval bom s talnim gretjem. Za talno je menda predviden Ecodan, vendar so mi povedali, da ima nazivno moč samo do 7°C, potem pa začne uporabljati grelec. Zubadan naj bi imel nazivno moč do -17°C, kar je velika razlika. Ali se dolgoročno potem vseeno bolj splača Zubadan?
Ogreval bom 250m^2, imam cirkulacijo in ogreval bom sanitarno vodo.
Za vse razlage bom zelo hvaležen, ker mi polovica ponudnikov razlaga je bolje eno, polovica pa drugo.
Objave: 12785
Teme: 12
Ocena:
-503
Zubadan je namenjen radiatorskem gretju nekoliko slabše izoliranih objektov.
Za talno gretje ni najboljša izbira. Vklapljanje grelcev je bolj ali manj softverski kiks zadnje serije vseh Mitshubishijev
Objave: 233
Teme: 8
Ocena:
0
Nisem strokovnjak imam pa zubadana. Ogrevam cca 240m2 na 23 st. Na radiatorjih. Fasada 5 cm izolacije in zelo predimenzionirane radiatorje. Po 7ih sezonah ugotavljam da Zubadana ne potrebujem. Preberite malo teme o TC na tem forumu. Moje mnenje da na talnem ne rabite Zubadana.
Objave: 12785
Ocena:
-503
Zubadan je namenjen radiatorskem gretju nekoliko slabše izoliranih objektov.
Za talno gretje ni najboljša izbira.
Vklapljanje grelcev je pa bolj ali manj softverski kiks zadnje serije obeh.
Ocena:
0
Tudi meni se je zdelo to malo čudno. So mi rekli, da če kupim Zubadan, se pač nastavi, da pošilja v obtok nižjo temperaturo vode. Ker pa ima nazivno moč pri dosti nižji temperaturi, naj bi prihranil, če ga izberem namesto Ecodan-a.
Ampak to mi je zelo čudno, ker potem nihče nebi vzel Ecodan-a, če bi na dolgi rok stal bistveno več.
Planiram pa kupiti 11kw novi model, kakor je predlagal Xavi. Edina dilema je bila, ali res Ecodan ni dovolj dober.
Objave: 4004
Teme: 3
Ocena:
26
a je objekt kaj izoliran?
Ocena:
0
Ja in ravno zato, ker je Zubadan 1000 EUR dražji, bi moral biti prihranek pri elektriki kar velik, da bi se razlika pokrila. Hiša še ni izolirana. Predvidena je fasada debeline 18cm.
Ocena:
26
18cm izolacije boste imeli in zubadan pri hiši? To je podobno, kot bi si kupil avtobus, da pelješ otroka v vrtec, namesto da bi imel avto ali pa šel peš.
Objave: 287
Ocena:
0
Zato se pa črpalka kupi takrat, ko je objekt izoliran.
Ocena:
26
Ja, znanec je dal za kurilnico 15k€+, čez leto in pol pa izoliral objekt...ko sem mu predlagal fasado za 10k€ in tč za 5k€ si je raje omislil kurilnico za 15k€, k meni pa hodil gledat če je toplo...spušil je 10k€..je pa imel svoj prav :mrgreen:.
Edit: ni naredil kurilnice s tč ampak za drva...pa 3000l zalogovnik...pa pozidal je poleg hiše še objekt za zalogovnik...če mene vpršaš je pušnil še kaj drugega ampak saj so njegovi €.