Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Parket - kaj storiti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parket - kaj storiti
#1
Pozdravljeni,

Soba, cca 16m^2 ima obrabljen parket. Glavni problem je, da škripa/poka in da ni stabilen (se vgreza ob hoji). Poslal sem nekaj povpraševanj parketarjem vendar so cene tako daleč izven budgeta da ne pride v poštev. Budget bi si dal na 200€.

Imamo hišnega mojstra, ki je vešč del in bi bil v veliko pomoč. Na meni je, da se odločim za najboljšo rešitev, z vašo pomočjo seveda.

Torej na tleh je beton, preko njega so dile in na njega je dan parket. Parket se zloži en v drugega. Takole na hitro izgleda da sploh ni bil lepljen.

Prosil bi za ideje kaj čimceneje storiti (hišnemu mojstru bi za manjši znesek z bratom pomagala pri delih). Takole na hitro pa razmišljam v eni od naslednjih možnosti:

1) parket se enostavno vzame ven in se ga nazaj zloži vendar se tokrat vse skupaj dobro zalepi

2) parket se vzame ven, položi na tla velike OSB plošče, preko njih pa poceni laminat, čim večje plošče da je manj možnosti da škripa

3) Kaj drugega ??


Priložene datoteke
.jpg   20190606_182025.jpg (Velikost: 223,95 KB / Prenosi: 1300)
.jpg   20190606_182033.jpg (Velikost: 241,33 KB / Prenosi: 1300)
#2
Še ena slika


Priložene datoteke
.jpg   20190606_182103.jpg (Velikost: 232,29 KB / Prenosi: 1291)
#3
goblinsly Napisal:parket se enostavno vzame ven in se ga nazaj zloži vendar se tokrat vse skupaj dobro zalepi
Predno ga zalepite nazaj izravnajte tla.
#4
Za 200 eur še laka ne boste kupili. Parket ven, pa osb čez, pa topli pod gor....
#5
Danes sem malce pogledal situacijo in ta parket je postavljen na podolgovate lesene deske. Tiste deske ne škripajo, torej škripa parket. Bi bila opcija, da se parket vzame ven, preko teh desk na tleh privijačijo OSB plošče in nato preko njih laminat ? Laminat je poceni, od 4€ naprej v bauhausu m^2, za OSB pa ne vem ampak verjetno tudi niso preveč drage
#6
Itak. Pa prej preveri z dolgo lato ce je vsaj priblizno poravnano.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Super, to bi več ali manj lahko sam naredil. Zanima me še debelina OSB plošče, da bi čimceneje prišel skozi, kakšna je minimalna debelina ki bo še primerna ? razmišljal sem o 10mm. Tiste deske pod parketom do čisto ena ob drugi tako da z upogibanjem OSBja ne bi smelo biti problema, osb bom privijačil z veliko vijaki.
#8
Jst pod 12mm ne bi sel.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
Danes smo začeli z odstranjevanjem parketa. Precej dolgotrajno delo. Dobra novica pa je, da so deske pod parketom dobro ohranjene, niti malo ne škripajo oz. nobenega zvoka ne spuščajo. Jutri bomo do konca odstranili parket, v sredo pa bi začeli z nameščanjem OSB plošč. Imel bi nekaj vprašanj, upam da mi bo kdo pravočasno lahko odgovoril. Še ena slika trenutnega stanja.

1) Glede na to da se bo na OSB plošče postavljal laminat je verjetno zelo važno, da je površina ravna (drugače bo laminat nefiksen). Bi bilo ok, če tiste deske, ki več kot 1 cm gledajo stran, pobrusim z kotnim brusilnikom (nastavek za brušenje lesa) ?

2) med deskami so luknje. Na samo stabilnost ne bi smelo vplivati, zanima pa me ali se splača pred vijačenjem OSB plošč jih napolniti z purpenom (zvočna izolacija, fiksacija, itd.)

3) Laminat sem videl da nekateri lepijo, nekateri ga pa plavajoče postavijo. Bi bilo ok, če laminat lepim z silikonom ? Na ta način bi se ga dokaj enostavno odstranilo če bi bila potreba, ob enem pa bi silikon poskrbel, da ne bo kakšnega škripanja v primeru ne čisto ravne površine ?

4) še kakšen nasvet preden se spravimo polagati OSB plošče. Dimenzije bodo 2m x 0.6m in 1.2mm debeline


Priložene datoteke
.jpg   20190611_185950.jpg (Velikost: 248,39 KB / Prenosi: 559)
#10
škoda, ker so finace omejene, drugače bi se dalo to krasno popidenat( obstoječ parket)
#11
goblinsly Napisal:in 1.2mm debeline
Gotovo je mišljeno12mm, in ja škoda za tako kvaliteten parket.
#12
Pod laminat itak pride nekaj mm debela pena, ki poskrbi za "mikroizravnavo". Pa nujno ob robu pusti kak cm lufta, ne polagat povsem na knap do stene, ker se zaradi temperaturnih raztezkov.
#13
sašo65 Napisal:škoda, ker so finace omejene, drugače bi se dalo to krasno popidenat( obstoječ parket)
Koliko pa pride ureditev takega parketa za cca 35m2 talne površine? Škripa ne, so nekje razmiki, na dveh manjših delih vdolbine. Čisto okvirno, če je imel kdo tak primer.
#14
Povprašajte tu: klemen@rpm-team.si
#15
Parket je uspešno pobran ven, trenutno je na podarimo.si, če bi kdo dal kakšno simbolično dobrino npr. pivo za njega, dobi prednost.

Torej stanje je tako, dile pod parketom izgledajo v ok stanju. Nič ne škripajo, ne pokajo, so fiksne. Imel bi par vprašanj, upam da mi odgovorite pravočasno, jutri namreč verjetno začnemo s polaganjem OSB plošč.

1) Ali se splača med te dile nasuti kakšen material, npr. pesek/mivka, govorim predvsem iz vidika zvočne izolacije, ali pustim kot je ?

2) Ali položim OSB plošče direktno na te dile in privijačim ali dam vmes kakšen material, npr. tisto peno, ki pride tudi med OSB in laminat

3) Ali se mi splača kupiti OSB plošče, ki so na stik/klik ? S tem bi malce rešil težave z izravnavo tal

4) verjetno se splača pobrusiti tiste deske, ki gledajo ven, da bodo čimbolj ravne ? Ne vem koliko laminat odpušča neravnost pod njem

5) Med steno in OSB deskami bodo majhne špranje, par mm verjetno. Lahko to zapolnim z navadnim silikonom ? Ponovno, zvočna izolacija, pa tudi ne bi želel te svinjarije, ki je v tleh da se mi vrača v zrak

6) še kakšen nasvet ?


Priložene datoteke
.jpg   20190612_192505.jpg (Velikost: 162,06 KB / Prenosi: 268)


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »