Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Naknadna dodelitev kleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naknadna dodelitev kleti
#1
Pozdravljeni,

zanima me, kakšen je postopek za ureditev naslednje situacije.

Stanovanje (oz. enoto) v večstanovanjski zgradbi je v 90' po t.i. Jazbinškovem zakonu kupila oseba A, ki je trenutno lastnik večih enot v zgradbi in v zgradbi še zmeraj živi.

Leta 2005 je oseba B kupila stanovanje od osebe A, vendar ob vpisu v zemlj. knjigo ni bil sproveden postopek, ki bi stanovanju dodelil enoto v kletnih prostorih.

Sam sem kupil stanovanje od osebe B in bi želel, da stanovanju pripade tudi kletna enota. Klet stanovanju vsekakor pripada, le postopek ni bil sproveden.

Ali se je potrebno obrniti na pravni organ in če da, kateri? Ali gre zgolj za interni dogovor z osebo A? (za katero pa ni garancije, da se bo z navedenim strinjala).

Hvala za pomoč,
Vegetarianshark
#2
To, da nekaj pripada, je bilo v socializmu, danes ti še svež zrak ne pripada.

Torej, če predhodniki niso izrecno v kupo prodaji pogodbi kupili tudi kleti je, pač nimate, lahko pa jo poskušate odkupiti od prejšnjega lastnika, če jo še ima, drugače ne bo šlo.

Vem za dotične primere v Ljubljani, so po Jazbinšku kupili stanovanje, kleti niso dobili zraven, še manj parkirnega mesta, so se tožili 15 let in vse izgubili. Na koncu je te prostore, ki jih ni prodal dobil stanovanjski sklad in jih po tržni ceni ponudil komur koli, seveda ti, ki so po jazbinškovem zakonu "kupili" stanovanja , sedaj niso želeli dati še več , kot za stanovanje za klet in PM in tako so te prostore pač kupili ostali, ali pa najeli.
#3
Zelo preprosto v zemljiško knjigo se pogleda kdo je lastnik se gre do njega in vpraša za prepis. Najmanj kar je ti bo obesil 2% za davkarijo
#4
Nič ne pripada. Če je v ZK samo stanovanje, je to to. Možen je samo nakup/najem kleti.
Kaj je pa v pogodbi zapisano?
#5
Če je lastnik enak kot je bil pri stanovanju lahko naredite aneks k kupoprodajni pogodbi v katerem zapišete, da se doda klet in da je bila plačana v kupnini stanovanja. ZK dovolilo, overjen aneks, FURS, notar, ZK vpis.

V kolikor je prodajalec drug pa dogovor in kupoprodajna in darilna pogodba.
Dajatve glede na tip pogodbe.

LP
P
#6
Človek, kleti ni prodal, lahko jo sploh ni kupil, ker po jazbinšku je šlo samo za stanovanja in ne za kleti in parkirna mesta, ki so ostala prejšnjemu lastniku i so se navadno prodajala za malo manj od tržnih cen.
#7
Hvala vsem za odgovor!


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »