Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Naknadna dodelitev kleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naknadna dodelitev kleti
#1
Pozdravljeni,

zanima me, kakšen je postopek za ureditev naslednje situacije.

Stanovanje (oz. enoto) v večstanovanjski zgradbi je v 90' po t.i. Jazbinškovem zakonu kupila oseba A, ki je trenutno lastnik večih enot v zgradbi in v zgradbi še zmeraj živi.

Leta 2005 je oseba B kupila stanovanje od osebe A, vendar ob vpisu v zemlj. knjigo ni bil sproveden postopek, ki bi stanovanju dodelil enoto v kletnih prostorih.

Sam sem kupil stanovanje od osebe B in bi želel, da stanovanju pripade tudi kletna enota. Klet stanovanju vsekakor pripada, le postopek ni bil sproveden.

Ali se je potrebno obrniti na pravni organ in če da, kateri? Ali gre zgolj za interni dogovor z osebo A? (za katero pa ni garancije, da se bo z navedenim strinjala).

Hvala za pomoč,
Vegetarianshark
#2
To, da nekaj pripada, je bilo v socializmu, danes ti še svež zrak ne pripada.

Torej, če predhodniki niso izrecno v kupo prodaji pogodbi kupili tudi kleti je, pač nimate, lahko pa jo poskušate odkupiti od prejšnjega lastnika, če jo še ima, drugače ne bo šlo.

Vem za dotične primere v Ljubljani, so po Jazbinšku kupili stanovanje, kleti niso dobili zraven, še manj parkirnega mesta, so se tožili 15 let in vse izgubili. Na koncu je te prostore, ki jih ni prodal dobil stanovanjski sklad in jih po tržni ceni ponudil komur koli, seveda ti, ki so po jazbinškovem zakonu "kupili" stanovanja , sedaj niso želeli dati še več , kot za stanovanje za klet in PM in tako so te prostore pač kupili ostali, ali pa najeli.
#3
Zelo preprosto v zemljiško knjigo se pogleda kdo je lastnik se gre do njega in vpraša za prepis. Najmanj kar je ti bo obesil 2% za davkarijo
#4
Nič ne pripada. Če je v ZK samo stanovanje, je to to. Možen je samo nakup/najem kleti.
Kaj je pa v pogodbi zapisano?
#5
Če je lastnik enak kot je bil pri stanovanju lahko naredite aneks k kupoprodajni pogodbi v katerem zapišete, da se doda klet in da je bila plačana v kupnini stanovanja. ZK dovolilo, overjen aneks, FURS, notar, ZK vpis.

V kolikor je prodajalec drug pa dogovor in kupoprodajna in darilna pogodba.
Dajatve glede na tip pogodbe.

LP
P
#6
Človek, kleti ni prodal, lahko jo sploh ni kupil, ker po jazbinšku je šlo samo za stanovanja in ne za kleti in parkirna mesta, ki so ostala prejšnjemu lastniku i so se navadno prodajala za malo manj od tržnih cen.
#7
Hvala vsem za odgovor!


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »