Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Aktivacija betonskega jedra

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktivacija betonskega jedra
#1
Sem v fazi pridobivanja GD za klasicno grajeno PH in se lotevam teme ogrevanja/hlajenja.

Razmisljam o ogrevanju/hlajenju AB plosc, prevod v Slo - aktivacija betonskega jedra. V Sloveniji je ze kar nekaj his zgrajenih na ta nacin, zato me zanimajo mnenja, plusi in minusi taksnega ogrevanja/hlajenja.

Torej preprosto, namesto cevi polozenih v estrih bi te polagali v plosce, najvecja toplotno akumulacijska telesa hise. Odzivnost bi tako bila nikakrsna, a pri PH tako ali tako ta ni zeljena. Hlajenje poleti bi bilo tudi bolj obcutno (hlad pada s stropa), prav tako ne bi bilo problemov s talnimi oblogami ob ogrevanju (moznost polaganja debeljsega parket oz. ladijskiga poda)...

Tole sem nasel pri enem izmed slovenskih ponudniko:

https://www.pasivnagradnja.com/pasivna- ... ega-jedra/

Vprasanje...ce je zadeva oh in splo, zakaj se tega ne dela povsod? Gotovo je tudi dosti argumentov proti...sem v iskanju obojih.

Hvala.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#2
Sem iskal po forumu in edini post na to temo je od Remi:

viewtopic.php?p=614017#p614017

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#3
imperiosus,
se sedaj ne spomnim, a forumaš iz Primorskega konca je tako izdelal v AB temeljni plavajoči plošči. Malce še prebrskaj forum.
Poznam to zadevo. Izvede se klasično kot je na sliki, a je redka izvedba na terenu. Tudi omenjena firma se rada pohvali z tem, kot da je to .............
Pohlajevanje: pazi na max nizko tempereturo. Z projektantom strojnih instalacije se pogovori in pazljivost pri izvedbi. Hitro ti lahko skondenzora v ceveh -> vlažna plošča.
Lep pozdrav
#4
Glede pazljivosti pri pohlajevanju bi se mi zdelo da je podobno kot pri klasicnem talnem gretju/hlajenju. Ni za pretiravat.

Kako je s talnimi oblogami, predstavljam si, da so ob gretju temperature nizje kot pri klasiki in ni potrebno biti previden pri izboru lesnih oblog (parket, itd..).
Kako je s tlemi v kopalnicah, kjer so ploscice..je potrebno tam poloziti se klasicno talno gretje, da se izognes obcutku mrzlih tal?

Bi bilo pametno da poleg "aktivacije" redundantno polozim se klasiko povsod?
Si predstavljam da polaganje cevi v plato ne predstavlja hudega stroska, bi se pa na ta nacin lahko ognil strosku klasike. Ali je prevec rizkantno?

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#5
Mene bi bilo malce strah za tiste cevčice, da jih armatura ne preščipne (poškoduje), ko zidarji hodijo po njej med ulivanjem plate.
Pa za hlajenje je do neke mere v redu (le deloma, ker je ločeno razvlaževanje še vedno potrebno), za ogrevanje pa niti ne (visoko postavljeno grelno telo).
V dobro izoliranih hišah se temperatura vode v talnem giblje pod 30°C kar ni problem za nobeno talno oblogo.
#6
V primeru hlajenja rabiš torej komplet betonski strop tudi v mansardi. Sicer boš moral tam narediti drug sistem hlajenja kot v pritličju.
In pa če uporabljaš za hlajenje in gretje, potem dejansko rabiš cevi v talni plošči, vmesni in še na stropu mansarde. Razen, če se v mansardi zadovoljiš s talnim hlajenjem
Še en velik pomislek - na tleh mansarde potem odpade izolacija pod estrihom, torej odpade dušenje udarnega zvoka.
Sicer je stropno hlajenje zakon (v kombinaciji s centralnim razvlaževanjem), ampak po mojem bo ceneje montirat par konvektorjev na strateška mesta.
#7
Hisa bo P+N z ravno streho, tako da bi slo tudi v strop v zgornji etazi.
Planiram centralno prezracevanje z dogrevanjem in hlajenjem (prav tako v plosci).
Torej v primeru hudega vrocinskega vala bi bil pokrit.

Sicer se o detajlih se nismo pogovarjali (PZI inostalo pride po GD), a projektant/arhitekt pravi, da estrihi pridejo na plosco v vsakem primeru. Verjamem da se s tem precej omeji ucinek (predvsem) gretja in bi mogoce bilo potrebno cevi poloziti se pod estrih.
Ce sem prav razumel, naj bi vseeno bilo zadosti - bo sicer pokazal izracun, na povrsinah kjer bi bili toplotno bolj prevodni materiali (keramika, poliran beton, itd..) pa bi polozili cevi se v estrihe.

Se pa tudi sam bojim da bi pri sami izvedbi poskodovali/zamasili cevi in bi to ugotovil sele, ko bi bilo prepozno.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#8
Kaj pa boste naredili z vlago v zraku ? Osnova dobrega počutja je nizka vlažnost. Osnova učinkovitosti klimatskih naprav je razvlaževanju.

lp
#9
Sem napisal da planiram hlajenje preko prezracevanja...za PH upam da bo pretok centralnega prezracevanja zadosten (24/7).

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#10
V čem pa je prednost tega sistema?
#11
imperiosus Napisal:Sicer se o detajlih se nismo pogovarjali (PZI inostalo pride po GD), a projektant/arhitekt pravi, da estrihi pridejo na plosco v vsakem primeru ( ni nujno; zakaj le). Verjamem da se s tem precej omeji ucinek (predvsem) gretja in bi mogoce bilo potrebno cevi poloziti se pod estrih ( razumljivo, da ne bo takšnega prehoda toplote na končno pohodno površino).
Ce sem prav razumel, naj bi vseeno bilo zadosti - bo sicer pokazal izracun, na povrsinah kjer bi bili toplotno bolj prevodni materiali (keramika, poliran beton, itd..) pa bi polozili cevi se v estrihe.( to si zapisal, mot da boš polagal dvojne cevi talnega??)

Se pa tudi sam bojim da bi pri sami izvedbi poskodovali/zamasili cevi in bi to ugotovil sele, ko bi bilo prepozno.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
Sem ti kar v tvoj tekst odgovoril z odebeljeno.
Lep pozdrav
#12
Glede estriha. Mogoče mu ni všeč izgled razpokanega betona.

V Avstraliji navadno dajo kar cevi v ploščo, ta plošča je nato kar končni tlak. Mogoče se še malo pobrusi. Če te ne motijo razpoke je to najceneje. Morajo pa potem iti vse inštalacije po plošči.

Tale "aktivacija" po moje nima smisla. V primeru ogrevanja ni optimalna, če imaš nad ploščo še izolacijo in estrih, končno oblogo - mrzla tla. Stropno nizkotemperaturno ogrevanje ni optimalno - neugodna razporeditev temperatur po višini.

Glede hlajenja imaš pa druge, cenejše in boljše opcije. Bistvo udobja je v razvlaževanju. Za to pa rabiš kondenzacijske pogoje. Nizko temperaturo na stiku z zrakom in odvod kondenza. Klima.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »