Gradnja in obnova > Napeljave
Zemlja vezana na nulo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zemlja vezana na nulo
#16
arbajter Napisal:V večini slučajev modemi in stikala odletijo zaradi prenapetosti po telefonski liniji in ne po kablu napajanja. Zato se tam daje plinske odvodnike.

Dvomim, da to velja za moj primer.

Jaz sem na optiki.
#17
Za tvoj primer ne velja, še vedno pa drži kar sem zapisal. Vsaj dokler je baker v večini.
#18
Ok, zdaj sem se na vpletene konce točno pozanimal, kako imam zadevo urejeno v omarici na hiši, kako pri sebi, kdaj krije proizvajalec prenapetosti (III) stroške nastale škode.

1. Na hiši imam v omarici z glavnimi varovalkami zemljo, ki je z vezana na nulo, ki gre potem k meni naprej v omarico. V omarici imam narejeno enako. Vse zemlje vezane na nulo. Elektro ima zemljo potem potegnjeno do trafo postaje in temu rečejo, če sem si prav zapomnil, "delovna zemlja".

2. Iskra zaščite oz. zdaj podjetje Raycap pravi, da je to čisto ok, vendar moram seveda, kot ste mi že tukaj pojasnili, imeti pred zašcito razreda III urejeno tudi I in II.
I bi morala biti že v sami omarici na hisi, pod kontrolo elektra.

3. Na elektru Gorenjska nočejo niti slišati o tem (zaenkrat sem to poskušal damo preko telefona pri gospodu, ki je bil pri meni odgovoren za projekt pri prenovi hiše ...sledi pisno)

Zdaj pa me zanima vaše mnenje. Iskra zašcite in moj električar pravita, da je zaščita tipa I definitivno strošek in naloga El. Gorenjska.

Tip II pa bom potem uredil sam, v svoji omarici v hiši. Vem, da bi lahko reševal z I/II ampak mi je bilo svetovano, naj vztrajam pri tem, da mi elektro zagotovi, kar mi pripada in kakor vem, je to tudi bolje.

Kar pa ne vem, pa je, na podlagi česa lahko vztrajam pri tej zahtevi?

Obstaja kak zakon, predpis ...

Kakšne so vaše izkušnje s tem?

Hvala.
#19
Pripada kaj pa vem ... Kot mi je znano, placas omaro itak ti, elektro se samo zmisljuje, kaj bolj ali manj dragega hoce imeti noter, da te sploh priklopijo ...
#20
Ja, plačal sem jaz, ja.

Ampak, če ti ne pripada, kako potem sploh prideš do zaščite I, če bi le ta morala biti v omarici, do katere jaz nimam dostopa.

Pri njih sem našel le tale dokument, star že nekaj let sicer.

https://www.elektro-gorenjska.si/resour ... -_2012.pdf
#21
Ja če hočeš, da dela moraš imeti vse stopnje in zadnjo stopnjo moraš imeti max x metrov od naprave (po moje max nekaj metrov). Tudi meni so na elektru svetovali naj jih ne vgradim... Ne ljubi se jim s tem ukvarjati, potem morajo to pregledovati, kar jim pa ni v interesu. Nam je tud lani strela počla nekje blizu, na eni omari so vgrajene tipa II na drugi tipa III, na eni drugi razdelilni omarici znotraj objekta ni nič vgrajeno je skurlo printer... Zaščite so vse ostale cele... Tipa I pa nimamo vgrajenega, razen če je res v trafo postaji...
#22
Lepo si napisal ja ...ne da se jim s tem ukvarjati oz. seveda, to je za njih strošek.

Ampak ravno to, zakaj vsi širijo govorice, da je po pravilniko to morajo urediti oni in da to dela večina elektrov po Sloveniji, El. Gorenjska pa ne. Meni je to malo čudno.

Zdaj ali nas res nategujejo in se itak s tem ne uvkarja praktično nihče, pa tako prišparajo ali pa obstaja nek zakon/pravilnik, kjer to res ni opredeljeno. jaz kaj resnega nisem našel ...

Mi je pa še tretji električar, ki dela na našem koncu povedal, da I dajejo zdaj v trafo postaje (kjerkoli že pač so in kolikor daleč pač so), v omarice odjemlaca (torej mojo notranjo) pa daš kombinacijo B/C, to je pa tudi vse, kar lahko narediš.

Skratka, očitno ni neke prave podlage, da bi elektru lahko zatežil ...
#23
Mislim da stare razdelilne omarice noben elektro ne "posodablja" z nekimi zaščitami.

Pa tudi če gre za nove ali posodobljene razdelilce, ni nobene garancije, da je v omarici še delujoča prenapetostna zaščita.
Tako sem čisto slučajno srečal vzdrževalca, ki je odpiral omarico na robu moje parcele. Vprašal sem ga kaj je narobe, on pa meni, da preverja prenapetostno zaščito, ker je v eni drugi omarici videl, da je defektna. Seveda je bila defektna tudi v "moji omarici".
Skratka prenapetostna zaščita je bila defektna en dan ali pa eno leto, kdo ve ....
Pri zračnih vodih, pa itak dokler ne "odžge" tisti "lonček" na drogu, ne veš nič, preverjanja pa tudi nikoli ni........
Tako, da se lahko zanašaš samo na tisto 2 in 3 stopnjo zaščite.

Pa še to, čisto pošteno pomislite.......
Kdaj ste ta zadnje preverili tisto "zastavico" na prenapetostni zaščiti, če je sploh še delujoča?
#24
Ok, tisto o preverjanju se strinjam. Čeprav sam sem pri teh stvareh kar zelo dosleden in imam za take stvari opomnike ... Ampak ok, to ve vsak zase.

Tisto prvo o stari omarici pa. Dve leti nazaj sem prenavljal hišo, takoj zunaj, kot znotraj. Ob tem sem moral pridobiti vse papirje, enako kot če bi bila novogradnja. Tako da sem od elektra moral prav tako pridobiti dovoljenje, stare "pancerke" sem prestavil iz hiše v zunanjo omarico, tako da je omarica povsem nova, tudi elektrika je bila pripeljana do hiše na novo, po zemlji.


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »