Gradnja in obnova > Energijski viri
Klima za mansardo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klima za mansardo
#1
Prosim za predloge, katero klimo kupiti za hlajenje in ogrevanje (prehodno obdobje) mansarde, 70m2. Strošek z montažo do cca. 800 EUR
#2
Kaj naj vzamem?
KLIMA C&H S12FTXE za 639,00
FUJITSU ASYG-12LLCC/AOYG-12LLCC za 749,00
MITSUBISHI MSZ-DM35VA/MUZ-DM35VA za 770,00
TOSHIBA Mirai RAS-13BKVG/BAVG-E za 750,00

So teli vstopni modeli renomiranih znamk res boljša izbira od C&H?
#3
Ne, vstopni modeli renomiranih znamk se izdelujejo izključno iz razloga konkuriranja Kitajcem. Ti svetujem, da se stegneš do modela više Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Ima kdo izkušnje s kitajskimi klimami Gree ?
#5
tudi sam gledam, klime za mansardo. velikost je 70m2, okna so troslojna, brez izolacije samo opeka nekje 30-40cm plus omet višina stropa je 2,30m .trenutno se temparetura giblje okoli 28 stopinj.
Ali je možno montirati stensko klimo na tako nizek strop, in kaj bi predlagali. sam sem se navdušil nad toshibo daisekai 8, je katera podobna in cenejša.
ali je bolje razmišljati o talni klimi.
#6
mbjelano
Zakaj bi bilo 2.30 m višine problem ? Nimajo vsi 4.0 m višine nadstropja.
Talna je bolj za gretje.
Če gledaš bentley klime, potem glej še daikin ururu sarara.
btw, daisekai 8 uporablja še star r410.
daisekai 9 (zadnji model) r32.


jurkov
Delajo bp, Gree je največji kitajski proizvajalec klim.
Druga, malo manj znana kitajska je Midea.
#7
Si bom izposodil temo:

180m2, pasivna, masivna, rekuperacija, TČ, 100% talno gretje, osrednja Slovenija.
Zunanja enota bo na lesenem podstrešju (9X9m, streha podeskana, sekundarna kritina, line na zidu za prezračevanje)
Iščem klimo, ki bo montirana v mansardi in bo SAMO HLADILA- oz. predvsem razvlaževala. Ideja je, da bi se v kombinaciji z rekuperacijo vsaj deloma razvlaževala cela hiša.

Idealno bi bilo, da bi se dalo fizično izklopiti možnost ogrevanja (jumper,...?), saj ni odtoka kondenza iz podstrehe in si ne želim morebitne poplave. Kombinacije s črpalkami ali razvodom nadometnih odtokov mi niso všeč (elektro inštalacija + plinska napeljava je že pripravljena podometno, odtok pa je skrit v zidu pod mestom notranje enote).
Kakšna klima torej?

Hvala
#8
Kakšne temperaturo/vlago dosegaš sedaj na podstrešju ?
#9
Brez umetnega prezračevanja podstrešja bo klimi trda predla. Pričakuj slab izkoristek in krajšo življenjsko dobo.
Če se bojiš, da bo kdo pomotoma vklopil gretje, lahko pri vsaki izklopiš tuljavo 4 potnega ventila.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#10
Glede temperature in vlage na podstrehi ne vem. Ampak itak je vseeno, ker drugam se klime ne bo dalo kot tja. Kakšna pa je normalna življenjska doba klimatske naprave, če le hladi (oz. razvlažuje) in to 90 dni v letu? Zakaj klima najpogosteje crkne? Kompresor- število vklopov? Kaj drugega?
Se da pri klimah nastaviti stopnjo vlažnosti, do katere dela, ali le temperaturo?
Glede izklopa 4 potnega ventila, karkoli že to je, sem vesel.
Glede prezračevanja podstrehe pa: je dovolj, če se v enega od zračnikov namesti okrogel ventilator? Kakšen pa mora biti pretok zraka za neko manjšo klimo?

Hvala
#11
jurkov Napisal:Ima kdo izkušnje s kitajskimi klimami Gree ?

Zaenkrat zelo pozitivne ... ampak kot je svetoval sassapo: ne jemlji vstopnega modela in raje kak kw več moči če gre za mansardo (ne glede kako dobro se ti zdi, da je izolirana).

JF.
#12
lggl Napisal:Glede temperature in vlage na podstrehi ne vem. Ampak itak je vseeno, ker drugam se klime ne bo dalo kot tja. Kakšna pa je normalna življenjska doba klimatske naprave, če le hladi (oz. razvlažuje) in to 90 dni v letu? Zakaj klima najpogosteje crkne? Kompresor- število vklopov? Kaj drugega?
Se da pri klimah nastaviti stopnjo vlažnosti, do katere dela, ali le temperaturo?
Glede izklopa 4 potnega ventila, karkoli že to je, sem vesel.
Glede prezračevanja podstrehe pa: je dovolj, če se v enega od zračnikov namesti okrogel ventilator? Kakšen pa mora biti pretok zraka za neko manjšo klimo?

Hvala
Odvisno, kolk misliš matrat sistem. Rabiš vsaj nekih 500-800m3/h, da bi bile razmere vsaj približno podobne zunanjim. Moraš pa vedeti, da imajo zunanje enote omejitev, do kje še delajo. Npr. LG zunanja kišta sem na hitro pogledal hladi do zunanjih 48°. Jaz imam ne slabo prezračevanem podstrešju že brez klime 45°C v vročinskem valu. Dodaj še neke 4kW gretja zunanje enote in boš imel stalne prekinitve hlajenja, preden se bo podstrešje spet zadosti "ohladilo".
Poleg tega, poraba za isti učinek hlajenja je neposredno odvisna od temperature zraka okoli zunanje enote. Sorazmerno narašča tudi razlika tlaka preko kompresorja in s tem njegova obremenitev.
#13
Citat:Zaenkrat zelo pozitivne ... ampak kot je svetoval sassapo: ne jemlji vstopnega modela in raje kak kw več moči če gre za mansardo (ne glede kako dobro se ti zdi, da je izolirana).
Hm, kar se tiče moči se ne bi ravno strinjal. Praviloma se izbira premočne klime, katere so potem bivalno precej neugodne, posledično jih ljudje ugašajo in slaba kvaliteta bivanja je samoumevna. V večini primerov (velja za bivalne prostore) več kot 2 ali 2,5 kw nazivne hladilne moči nihče ne potrebuje.
Sam s klimo 2.0 kw montirano v mansardi hladim celotno hišo! Jasno je klima vklopljena non stop, kot gretje pozimi. Nihče sploh ne opazi, da klima deluje, oz. kje je sploh nameščena.
Veliko, veliko bolje je dati več € za bolj kvalitetno kot pa močnejšo klimo Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
ali je postavitev klime primerna glede na tloris (glej slike), na sliki rdeča pika je vtičnica, modra pika pri klimi pa je stenska luč. klimo bi dal na to mesto kot je na sliki namesto te luči. rad bi ohladil in v predhodnem obdobju tudi ogreval, dogreval ta največji prostor kuhinja+ dnevna soba. če bi se ob odprtih vratih ogrevali še drugi prostori bi bilo tudi vredu.
koliko močno klimo bi rabil, bi bila dovolj 2.5 in katero znamko kupiti. na tej steni kjer sem si jo jaz zamislil je nekje širine max 85cm. ta največji prostor je na vhodno južni in zahodni strani, tako da je na balkonu kjer bi bila zunanja enota največ sonca in vročine.

gre se za mansardo

predlogi dobrodošliSmile


Priložene datoteke
.jpg   IMG_20190618_090103.jpg (Velikost: 168,88 KB / Prenosi: 394)
.jpg   IMG_20190618_092206.jpg (Velikost: 131,73 KB / Prenosi: 394)
.jpg   IMG_20190618_092319.jpg (Velikost: 129,63 KB / Prenosi: 394)
#15
Hoj, nimam pametnega predloga - razen to, da dodaj kak vprasaj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »