Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Mansarda in dolga streha

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mansarda in dolga streha
#1
Pozdravljeni,

kar nekaj tednov/mesecev ure in ure prebiram forum in se "učim", od različnih informacij se človek mojega kova (glej nickname + dodaj 25 let življenja v bloku) kaj hitro znajde enkrat na eni strani, drugič na drugi, rezultat pa je zmedenost. Če zraven dodam še svetovanja prijateljev in tasta praktika (ki je sam zgradil hišo 30 let nazaj in seveda pomaga ogromno, slava mu), še vedno po prebiranju vsega dvomim v določene aspekte strokovnosti in koraka s časom prej omenjenih.

Kupili smo hišo v 3. gradbeni fazi z okni, ometi ter zaknaufano mansardo. Nikamor se nam ne mudi z dokončanjem, zato bi veliko radi počasi naredili sami. Ker je hiša stala kar nekaj let in so na podstrešje v izolacijo hodile raznorazne živali, smo se najprej odločili da knauf poberemo dol in pogledamo obstoječe stanje.

[Slika: 20190516181901.jpg]

Seveda smo glede na katastrofalno stanje vso izolacijo pobrali ven in počistili, se pa vidi, da bi zadeva tudi brez faktorja živali težko pila vodo. Folija ni bila zlepljena, na nekaterih mestih celo preluknjana s "štukanjem" profilov (v drugih prostorih), stik s steno ni zaprt, konstrukcija pa je že narejena, večinoma zgleda ok in je ne bi podiral, če ni nujno potrebno. Streha ima med kritino in deskami prezračevalni kanal in paropropustno folijo.

Na poševnini je od desk do profilov 22cm. Hiša ima sončno lego in lahko pričakujemo veliko sonca, zato želimo zadevo narediti kvalitetno.

Bral sem, da je potrebno vsaj 25cm izolacije, da bi bila kvalitetno izolirana mansarda znosna, vendar imam občutek, da bi jo potreboval še več. Če obstoječo konstrukcijo znižam za 10cm in dobim 32cm, bi bilo to verjetno price/performance bolje, čeprav prostor zmanjšam. Ker je prostora načeloma dovolj, me to ne skrbi preveč. Če bi delal že to, bi bilo potem smiselno tudi spodnjo konstrukcijo, ki pride na betonsko ploščo, potegniti poševno do plošče?

Povezano z zgornjim odstavkom in vprašanjem je na sliki vidno tudi, da streha za 30-35cm pride tudi v spodnje prostore, kjer tudi moram izolirati, zato me zanima smiselnost poševne konstrukcije. Kakšno je vaše mnenje?

Vprašanje pa imam tudi glede materialov. Nekaj volne je ostalo, ki je bila praktično skoraj nedotaknjena. To bi nekako "poštukal" križno po izoliranju med špirovci. Glavni problem imam s 140m2 10cm debelih plošč, ki jih je tast dobil poceni in jih kupil. Izgledajo tako: [Slika: plosce.jpg].
Tast bi te plošče dajal kar med špirovce, po prebiranju forumov sem pa nekako oblikoval mnenje, da to ne bi bilo najbolj ok. Prvič ker imajo slabšo izolativnost, drugič, ker mi že tako primanjkuje prostora za izolacijo. Ali je možno te plošče kombinirati z volno ali bi jih raje uporabil za izolacijo po tleh zadaj za navpično konstrukcijo na betonski plošči?

Zaenkrat zadnje vprašanje: V primeru, da bi obstoječa konstrukcija navpično na betonsko ploščo obstala, kako bi zaprl luknjo med profilom in steno, kjer ni sedaj ničesar?

Hvala vam za vaš čas.


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »