Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Vpis v zemljiško knjigo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vpis v zemljiško knjigo
#1
Pozdravljeni.

Mi lahko kdo pove koliko časa traja vpis v zemljiško knjigo?

Razparceliranje se je naredilo že februarja in takrat je tudi vpisano v geo sistemu.

Pred kratkim pa se je še pri notarki podpisala pogodba o prenosu lastništva. Koliko časa običajno traja vpis v zemljiško knjigo?

lp,
pungibongi
#2
Ja to tudi mene zanima. naredili smo parcelacijo prejšni teden, v soboto je geodet poslal na geodetsko pisarno.... prodajalec bo poskušal malo uporabiti veze, tudi nejmu se gre, da čim preje prideva do notarke, da dobi denar Wink jaz bi pa rad čimprej začel malo delati na parceli...
#3
Približno vse skupaj 2-3 mesece lahko pa tudi manj samo težko kaj hitrejš. Potem pa ko opraviš vpis v zemljiško knjigo traja nekaj dni da dobiš potrjeno, nato je treba počakat še en mesec da je pravnomočno. Če se nihče ne pritoži Smile
#4
ko geodet opravi parcelacijo na terenu in nato pošlje vso potrebno dokumentacijo pristojnim organom, traja cca 3 mesece da je parcelacija vidna tako v prostorskih evidencah kot v zemljiški knjigi kot nova parcelna številka.

posledicno lahko takrat (ko je parcela vidna v zemljiški knjigi) sklenete pravni posel (prodaja - menjava itd... nove parcelne številke). koliko traja od tu, do vidne spremembe lastništva v zemljiški knjigi pa je odvisno kakšna parcela se prodaja. V kolikor je vsaj del nje kmetijsko zemljišče, mora pred podpisom pogodbe biti objavljena 1 mesec na oglasnih deskah (upravna enota, občina,. splet). vpis novega lastnika v zemljisko knjigo pa ponavadi traja cca mesec dni, s tem da nosi plomba vrstnega redna vpisa novega lastnika datum iz pogodbe.
#5
Je res, da je treba še davčni urad prej počakat da oni preverijo ali je za prepis potreben še kak da k plačat?
#6
v vsakem primeru odmerijo davek na promet nepremicnin, ki znaša 2% pogodbene kupnine. drugi davek: na dobicek iz kapitala pa pride v postev oz. ti znesek odmerijo ce je prodajalec lastnik nepremicnine 20 let ali manj oz. ne biva v/na tej nepremicnini vsaj zadnja 3 leta (stalni naslov).
#7
Pri meni je trajalo 1.5meseca
#8
Pri meni pa par dni manj kot 2 meseca.
#9
tetrapak5 Napisal:v vsakem primeru odmerijo davek na promet nepremicnin, ki znaša 2% pogodbene kupnine. drugi davek: na dobicek iz kapitala pa pride v postev oz. ti znesek odmerijo ce je prodajalec lastnik nepremicnine 20 let ali manj oz. ne biva v/na tej nepremicnini vsaj zadnja 3 leta (stalni naslov).

Tri lastnice so bile in je samo prepis narejen na eno od teh treh lastnic. Brez kupnine.
#10
Pozdravljeni.

Če bi mi kdo znal svetovati, bi bil zelo hvaležen.
Imam garažo, katere sem lastnik, ubistvu sem lastnik stavbe ne pa zemljišča. Takrat ko se je garaža prodajala, ni bilo potrebno vpisati v zemljiško knjigo, lastnikov je bilo pred mano kakih pet, ko pa sem kupil garažo jaz, sem naknadno ugotovil, da sem lastnik samo stavbe ne pa zemljišča, kontaktiral sem tistega, kateri je naveden v zemljiški knjigi, šla sva do notarja, kjer je notar, rekel da je cena zemljišča okoli 600€, rekel sem, da mu takoj plačam, pa se lastnik zemljišča ni strinjal, češ, da je to premalo. Pa me zanima, kaj naj naredim, kaj če se z njim ne bo dalo zmenit o neki normalni ceni, kaj naj v tem primeru? Pustim tako kot je, ali obstajajo kake druge opcije? Notar je predlagal, da se lepo v miru dogovoriva z lastnikom zemlje, za neko normalno, ceno, ki bi obema odgovarjala, ampak zaenkrat neuspešno.
Če ima kdo kak nasvet, bi bil vesel.

Hvala, Darko.


Skok na forum:
Zadnje novice

V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Samsung predstavil ClimateHub, svojo prvo integrirano rešitev za ogrevanje in toplo vodo
06.11.2019 ob 16:24:24
Samsung predstavil ClimateHub, svojo prvo integrirano rešitev za  ogrevanje in toplo vodo
ClimateHub je nova rešitev družbe Samsung za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Z enostavno namestitvijo, enostavnim zagonom,... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »