Gradnja in obnova > Napeljave
Kroženje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kroženje sanitarne vode
Gorky tebi voda verjetno ne bo cirkulirala ob ugasnjeni pumpi, ce ravno zaradi tega vgrajujes crpalko. Ti pa ravno protipovratni ventil poskrbi, da se tok vode ustavi, ko se crpalka ugasne.
Energetik voda v sredini bojlerja je verjetno vsaj za odtenek manj topla, kot na zgornjem prikljucku. Kak vpliv ima pretok v kontra smeri na crpalko pa ne znam ocenit. Ceprav zgolj za okras nekare crpalke nimajo zapore ze vgrajene, ali pac?
Ja, to maš prav. Bom prav pogledal, ali ima moja vgrajeno zaporo.
Živjo,

samo sporočim, da sem montiral sanitarno obtočno Wilo star nova A. Problem ostaja, še zmeraj mi teče prvo mrzla, nato pa šele pride topla voda.... zdaj pa res ne vem kje je težava... Sad((
Crpalka dela stalno, al na podlagi cesa se vklaplja?
Koliko je cevi od pipe do sticisca toplega in cirkulacijskega voda?
Crpalka dela stalno. Cevi pa tezko recem okrog 10m. Vendar poudarjam,da je predhodno,ko sem imel Lentherm bojler 160l , cirkulacija brez crpalke delovala. Takoj po odprtju tople vode je le ta tudi pritekla. Sedaj mi pa nic vec ni jasno...
Ja tistih 10 metrov more vsakic steci skozi pipo, pac odvisno koliko se je vmes ohladilo. Je mozno, da se ti zdaj zaradi zime bolj shladi, kot se ti je prej? Kaj drugega mi ne pride na misel.
A ni ravno namen cirkulacije,da mi ne rabi celotna linija tople vode iztect,da dobim vroco,saj le ta non stop krozi po vodih... In bi morala biti takoj na voljo.... Hm...
Topli vod ti gre iz bojlerja proti porabnikom, kje se ti pa kot cirkulacija obrne nazaj proti bojlerju, veš zgolj ti.
To je lahko nekje blizu pred porabniki, od tu naprej pa gresta samo 2 cevi. Voda na tej razdalji se potem ohlaja in seveda more vsakih steči skozi pipo.
Če pa imaš cirkulacijo speljano direkt do vseh porabnikov, torej 3 cevi, potem bi pa linija, ki se ohlaja, mogla biti res zanemarljiva in bi topla voda mogla priteči res tako rekoč takoj.
Zivjo,

Ugotovil kaj je narobe. V kleti gre topla voda v zgornje nadstropje. Razdeli se s fiitingom na dve liniji. Nato gre iz T fitinaga nova linija,ki ima ponovno T clen za vodo v kleti,ki pa nima povratnega voda (cirkulacije). Ta linija nima ventila in se zaradi neuporabe ohladi. Ta linija s svojo mrzlo vodo prepreci topli vodi,da bi zaokrozila - vdre v T fiting in ohladi celo nadaljno linijo. Mi lahko prosim sporocite kako bi lahko ta problem resil? A obstaja kak ventil,ki prepreci vdor mrzle vode? Bi moral vgraditi ventil in ga malce pripreti? Ko to resim,bo cirkulacija 100% delovala... Prosim za pomoc. Hvala. Vesel in prijeten praznik!
Ne razumem najbolj opisanega. Skiciraj na papir, poslikaj in pripni k sporocilu.
Hvala BK9105, sem ze ugotovil. Na tisti liniji se res ohladi voda,tako da moram izolirati- na tej tudi ni cirkulacije( sem pozabil kako je vezano),zato ne more zaokroziti... Hvala,ker si bil pripravljen pomagati! Vse dobro ti zelim!
Si bom sposodil temo...

Iščem obtočno črpalko za sanitarno vodo, da bom torej po nepotrebnem iztočil manj vode med čakanjem na toplo vodo. Sanitarno vodo ogrevam s toplotno črpalko zrak-voda, razdalje med TČ in odjemniki so ranga 5-10m (2 kopalnici, kuhinja).

sem nekaj že iskal in brskal glede črpalk, opis Grundfosove Autoadapt v teoriji zelo obeta, zanima pa me, ali je tako tudi v praksi - torej:
1. ali se res "nauči" in večinoma dela takrat, ko rabiš toplo vodo in je ta na voljo "takoj"
2. ali dela "ves čas" oz prepogosto
3. ali je mogoče celo treba kljub črpalki čakat na toplo vodo?

Za marsikoga so mogoče to neumna vprašanja, sam pa nisem strokovnjak tukaj in bi rad ustrezno uredil. Zadnjič sem govoril z znancem, kvazi vodovodarjem, ki je rekel, da so te pametne črpalke bolj tako-tako, da je bolje imeti mehansko (?) obtočno črpalko, ki se npr. vsako uro zažene za nekaj min...

Kaj je torej boljša pot?
hvala za pomoč!
Poglej še stare teme, je ogromno napisanega, tudi različnih pogledov na rešitev istega problema.

Ali ti je tisti vodovodar vsaj utemeljil, zakaj bi bile sodobne črpalke slabe?
Citat:sem nekaj že iskal in brskal glede črpalk, opis Grundfosove Autoadapt v teoriji zelo obeta, zanima pa me, ali je tako tudi v praksi - torej:
1. ali se res "nauči" in večinoma dela takrat, ko rabiš toplo vodo in je ta na voljo "takoj"
2. ali dela "ves čas" oz prepogosto
3. ali je mogoče celo treba kljub črpalki čakat na toplo vodo?
1. Še tako "pametna" pumpa ne more vedeti, da slučajno delam tisti dan od doma, namesto na šihtu.
2. Prepogosto ne bo delala, ker imajo najverjetneje vse tudi termosenzor in laufajo samo če temp. vode v cirkulaciji pade. Sama poraba teh obtočnih je zanemarljiva.
3. če črpalka zaradi kakšnega razloga ravno takrat ne dela, bo seveda voda mrzla. Lahko pa je zamik tudi zaradi nepopolno napeljane cirkulacije. Jaz imam npr. 2 pipi 1,5-2m metra oddaljeni od cirkulacijskega voda in tam je kakšne 2 sekundi vseeno zamika.

Torej jaz imam to rešeno tako, da imam ročno nastavljene urnike, ko me ni doma in ponoči. Črpalka se vklopi le, če temp. v cirkulaciji pade pod 40°.

Druga rešitev je pa lahko taka, da daš pretočno stikalo na dovod hladne vode v bojler. Ta vklopi pumpo za npr. 1min. Torej ko prideš do pipe, na hitro odpreš in zapreš pipo. Počakaš npr. 15-20sekund, da pumpa pregoni toplo vodo.
@ kadotr: baje se rade pokvarijo. Ne vem pa, koliko to drži...

@ Energetik: kako pa imaš to urejeno? Torej vklop pri T<40°C in ročno nastavljene urnike...

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »