Gradnja in obnova > Napeljave
Kroženje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kroženje sanitarne vode
@Fery nisi poštekal uprašanja...
Avtor je pa itak verjetno že popravil napačni priklop in sedaj deluje.
Jaz sem sedaj sistem usposobil, da vodo kroži, namestil sem avtomatski odzračevalnik. Je pa težava v tem da voda zelo počasi kroži. Ko vklopim črpalko voda rabi par minut, da zakroži. Jaz pa želim, da voda zakroži v nekaj sekundah, torej je črpalka preslaba.
še 1x , kje točno je priključen povratek cirkulacijskega voda?
Voda pač ne more v nekaj sekundah priletet vroča iz 15m dolge mrzle cevi...
markII Napisal:še 1x , kje točno je priključen povratek cirkulacijskega voda?

Na priključno cev od boilerja je nameščen nepovratni ta standarni kaj je za bojlerje. Na ta ventil je nameščena T komad na eni strani je gor dovod hladne vode, na drugi strani pa povratek cirkulacije. Predvidevam, da bi moral biti povratek cirkulacije za nepovratnim ventilom...
Ta "T" daj direktno na bojler ......
Pozdravljeni,

prosim za pomoč pri cirkulaciji tople vode. Imel sem električni bojler (Lentherm 180l) in na njem narejeno cirkulacijo, ki je delovala. Zaradi okvare bojlerja smo kupili sanitarno toplotno črpalko (200l) in obdržali cirkulacijski vod. Priklopljeno je enako (topla zgoraj (večji fi cevi), sredina cirkulacija (manjši fi) in spodaj mrzla voda (večji fi)). Sedaj pa enostavno ne deluje več cirkulacija tako kot je potrebno oz. je bilo prej. Čas za prihod tople vode se je podaljšal za par sekund. Prej je takoj pritekla topla voda, sedaj pa nekaj časa mrzla, nato pa topla. Igral sem se z ventili - priprtje (na vsaki veji je ventil), pa vseeno ni kaj bolje. Ali bi moral imeti proti povratni ventil na cirkulaciji ? Obtočne črpalke nimam, je niti nisem želel, ker je cirkulacija tudi prej delovala normalno. A je še kdo imel takšne težave ?
Kakšna je pa temperatura vode prej in sedaj. Sedaj imaš verjetno manjšo temperaturo kot prej in zato ne deluje samodejna cirkulacija. Vgradi črpalko.
(8.12.2020 ob 11:06)Sebek Napisal: Kakšna je pa temperatura vode prej in sedaj. Sedaj imaš verjetno manjšo temperaturo kot prej in zato ne deluje samodejna cirkulacija. Vgradi črpalko.

Hvala za pomoč Sebek. Prej ne vem koliko je bila, sedaj je 55 stopinj. Bom poizkusil še s protipovratnim ventilom, da mi slučajno ne po cirkulacijskem vodu topla voda uhaja navzgor.... Javim...
Dograditev česarkoli različnega od črpalke ti bo kvečjemu še bolj ovirala tok vode.
(8.12.2020 ob 14:32)bk9105 Napisal: Dograditev česarkoli različnega od črpalke ti bo kvečjemu še bolj ovirala tok vode.

Zakaj ? Sedaj imam na sumu, da mi po cirkulacijskem navzgor uhaja vroča voda in onemogoča kroženje... Kolikor sem prebral bi morala cirkulacija vode imeti smer v bojler in ne obratno. Zaradi slednjega sem razmišljal o protipovratnem ventilu ?
Da se protipovratni odpre, se rabi neka sila. Kot praviš, ti že sedaj voda ne/premalo kroži, pp ventil ti bo to kroženje še upočasnil.
Ja, smer vode bi morala biti pri cirkulacijskem priključku notri v bojler, a z tipanjem pa ne moreš oceniti, če se ti topla voda na cirkulacijskem priključku dviga? Nimaš nič inštalacije okrog bojlerja nadometno?
(9.12.2020 ob 07:56)bk9105 Napisal: Da se protipovratni odpre, se rabi neka sila. Kot praviš, ti že sedaj voda ne/premalo kroži, pp ventil ti bo to kroženje še upočasnil.
Ja, smer vode bi morala biti pri cirkulacijskem priključku notri v bojler, a z tipanjem pa ne moreš oceniti, če se ti topla voda na cirkulacijskem priključku dviga? Nimaš nič inštalacije okrog bojlerja nadometno?

Hm.. hvala za info. Sedaj je cirkulacijski mlačen, ko pa se odpre vroča voda na pipi, postane cirkulacijski enako vroč kot ventil za vročo vodo. Sumim, da potegne po obeh priključkih vročo vodo navzgor. Mogoče bi moral še bolj pripreti ventil na cirkulaciji in hkrati dovod mrzle vode, da bo manjši pritisk ?
(10.12.2020 ob 16:18)-GoRkY_ Napisal:
(9.12.2020 ob 07:56)bk9105 Napisal: Da se protipovratni odpre, se rabi neka sila. Kot praviš, ti že sedaj voda ne/premalo kroži, pp ventil ti bo to kroženje še upočasnil.

Hm.. hvala za info. Sedaj je cirkulacijski mlačen, ko pa se odpre vroča voda na pipi, postane cirkulacijski enako vroč kot ventil za vročo vodo. Sumim, da potegne po obeh priključkih vročo vodo navzgor. Mogoče bi moral še bolj pripreti ventil na cirkulaciji in hkrati dovod mrzle vode, da bo manjši pritisk ?

Mislim, da je edini problem v tem, da je STČ v bistvu nizko temperaturno ogrevanje (približno 50 stopinj), medtem ko je ogrevanje z el. bojlerjem malo drugačno, čeprav je končni rezultat tudi 50 stopinj. Okrog električnega grelca je temperatura vode bistveno višja in to povzroča boljše kroženje vode po cirkulacijskem vodu. Zato verjetno brez črpalke nekih izboljšav ne bo........
Živjo,

sedaj sem se odločil za sanitarno obtočno črpalko, pa me zanima na kaj moram biti pozoren pri nakupi. Verjetno ker imam R 3/4 se to reducira, ker večina ima R 1 priklop. Oznake so TF 110 , PN 10 in mala poraba pod 50 w, moti me edino, ker je višina potiska samo 5m. A je to ustrezno?  Hvala.

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »