Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Gradnja hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja hiše
#1
Pozdravljeni,

v ulici tipskih hiš se postavljajo še zadnje hiške, ki bodo zgrajene 10 let po tem, ko se je prvotna investicija začela (stečaj investitorja itd...).

Na sosednji parceli, ki je zraven naše smo sedaj opazili da so teraso zastavili v nasprotni smeri, kot jo imajo vse ostale hiše vključno z našo. To pomeni da se bomo namesto, da bi bili na nasprotnih straneh sedaj lepo gledali. Vmes je sicer živa meja ampak me vseeno moti, ker soseda poslusas in on seveda tebe, ko sedis na terasi. Na koncu se bomo še kregali kdo bo kakšno muziko poslušal. Tukaj dejansko govorimo o vrstnih hiškah, ki so neposredno ena ob drugi.

Ali lahko v takšni ulici kjer je tipska ureditev za vse hiše enaka to sploh naredijo. Če lahko potem nimamoo kaj, če ne smejo kaj lahko naredimo ?

Hvala in lep pozdrav.
#2
Koliko m pa ste narazen? 'popolne tišine' z živo mejo ne boš dosegel. Pri tašči, imajo podobno situacijo s sosedi. Sliši se govorjenje, kaj govorijo pa ne, ali je moteče - težko bi rekel. Sedijo 10m narazen. Ker so njihove parcele v nivojih se med seboj v celoti vidijo. Počakaj na nove sosede in boš videl kje si. Če te bodo motili, pa lahko postaviš aluminijske oz. lesene akustične ograde.
#3
Vem da ne bom odsegel z živo mejo ničesar. Živa meja tam že stoji ker je bila tako zasnovana celotna ulicav prvotnem planu, ki ga je sedaj ne kdo prekršil z tem da je hišo obrnil okoli.
govorimo o terasi zraven terase torej o 5m in čisto nič več, ker so to parcele z 350m2, in je terasa kjer se sedi velika v bitvu vsega 30-40m2.

lp,
#4
Načeloma bi te morala občina obvestiti o gradbenem dovoljenju. Vem da so moje sosede. Gres pa lahko na upravno enoto in jim reces da hoces vidit nacrte
#5
Ja gradbeno dovoljenje na tej parceli obstaja ze cca. 10 let, ker je temeljna plošča že narejena in tudi vsi priključki.
Tudi prvotni načrt točno vem kakšen je in kakšna hiša bi tukaj morala stati. ta zemljišča so bila prvotno prodana na dražbi sedja pa je nekdo to kupil in tukaj začel na vseh praznih zemljiščih graditi malo po svoje.
Sicer tloris hiše bo ostal enak, ker je kot sem rekel temelna plošča že bila bo pa obrnil očitno postavitev prostorov kjer pa nastopi moj problem ker je spremenil lego terase.

lp.
#6
Ne, ni problema. Po novem lahko notranjo razporeditev prostorov popolnoma obrneš na glavo in spremembe vneseš v pid.
Glede postavitve terase, ki papirnato verjetno ni del hiše pač pa zunanja ureditev, nimaš kakih stvarnih možnosti za pritožbo.
#7
Vprašanje je, kaj so še spremenili poleg lege terase. Če se obrnili celoten tloris na glavo, potem je tudi vhod na drugi strani hiše, kot prvotno? Torej so odprtine v zunanji steni drugačne kot po načrtu? Če je zunanja stena nosilna, potem bi za takšne spremembe bilo potrebno novo gradbeno dovoljenje. Če pa je stavba konstrukcijsko zasnovana kot betonski okvir z nenosilnimi opečnimi polnili, potem se znotraj teh polnil lahko odprtine spreminjajo brez gradbenega dovoljenja.

Kako je z dovozom do hiše? Če se je zaradi obrnjenega tlorisa spremenilo mesto priklopa na občinsko cesto, potem bi bilo zopet potrebno najmanj novo soglasje občine, verjetno tudi novo gradbeno dovoljenje.

Skratka, možno je, da so s spremembo tlorisa spremenili tudi kaj takšnega, zaradi česar bi potrebovali novo gradbeno dovoljenje (in bi s tem vi kot sosed mogoče imeli kakšno možnost vpliva nanje, odvisno od odmikov in morebitnih vmesnih parcel), ni pa nujno. Kot pravi vuego, možno je tudi da novega gradbenega dovoljenja za te spremembe ne potrebujejo. Premalo informacij imamo, da bi lahko z gotovostjo rekli da ali ne. Glede na to, da naj bi bile hiše v naselju enake, lahko potemtakem na podlagi PGD dokumentacije za vašo hišo (sklepam, da z njo razpolagate) ugotovite, kakšna je situacija s sosednjo.
#8
V prvotnem planu bi to morale biti montažne hiše te pa bod ozidane ampak to mi je vseeno.
V bistvu se je tloris spremenil seveda, čeprav vhod npr. je ostal na istem mestu.
Predvsem gre tukaj za zdravo pamet in tezave ki jih bom jaz kot sosed imel kar vidim ze sedaj. Vem da je investitorju zato kratkomalo vseeno.
Ko bom zakuril kamin se bo kadilo direktno v njihovo teraso in posledično v celo bajto in to bo na koncu moj problem ki ga bom reševal z novim lastnikom.

No karkoli bo pač bo.

lep pozdrav.
#9
Glede na to, da gre za sosednji niz hiš, predvidevam, da poteka vmes še kakšna potka in da torej niste neposredni sosedje. V tem primeru je možno, da je za spremembe na hišah dejansko bilo pridobljeno novo gradbeno dovoljenje, ampak o tem niste bili seznanjeni ker niste bili stranka v postopku.

Vsekakor pa bi za takšno spremembo nosilne konstrukcije morali pridobiti novo gradbeno dovoljenje. Če se pozanimate na upravni enoti in se izkaže, da novo GD ni bilo izdano, potem mogoče lahko kaj dosežete pri investitorju.

Malo se mi zdi sumljivo vse skupaj, ker če je bila temeljna plošča že narejena za montažno hišo, ni nujno da takšna plošča lahko nosi tudi precej težjo zidano, da ne omenjamo pomanjkanja armature za vertikalne vezi. Ne rečem, da ni mogoče, mogoče je bilo že v originalu predvideno, da bi del hiš montažen del pa zidan in so bile te temeljne plošče drugače delane, ampak se mi to zdi malo verjetno.
#10
Sem zaprosil najprej sedaj za vpogled v gradbeno dovoljenje, da vidim kako tukaj stojijo stvari potem pa dalje.
Jaz sicer mislim da ni možno ničesar narediti je pa katastrofa kako so definirane oz. nedifinirane stvari pri nas glede tega in novi zakon je samo še slabši.
še večja katastrofa je kako folk ne razmišlja popolnoma nič. Model si je obrbnu teraso proti meni in bo sedaj cele dneve poslusal mene in jaz njega čeprav bom šel jaz njemu verjetno bolj na živce kot obratno.
Plus tega bo imel vedno ko bom ja zkuril kamin on celo bajtpo dima. Cepci resnicno.

lp.
#11
Problem ni v zakonih ampak v teh, ki ga spišejo in na koncu potrdijo.
#12
Zanimivo 95% na tem forumu jih trdi, da so preveč definirane.
#13
Seveda ker vsak, ki gradi misli samo na svojo rit. ko pa mu zacne graditi sosed pa jocejo.

lp,J.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »