Splošno > Sam svoj mojster
Hidrofor (hidropak) in protipovratni ventil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hidrofor (hidropak) in protipovratni ventil
#1
Pozdravljeni,
zanima me, če se da iz sheme hidroforja na sliki razbrati, ali ta vsebuje protipovratni ventil oz. kakšno zaščito, ki bi preprečevala pretok vode v "nasprotni smeri"...

Hvala in LP Andrej


Priložene datoteke
.jpg   shema.jpg (Velikost: 220,98 KB / Prenosi: 559)
#2
Ne.
Ta hidrofor nima protipovratnega ventila.
#3
Pogosto je tak ventil na sesalnem košu oz del sesalnega koša. Sesalni koš pride na dno vodnjaka.[Slika: 22422.jpg]

Takole je videti.
#4
Upoštevaj kar je @aleks napisal.
Najboljša opcija je na sesalni strani cevi imeti točno to,kar je @aleks predlagal.
#5
odvisno od dolžine sesalne cevi,... koliko časa bo ta ventil na sesalnem košu zdržal,... meni je vse polomilo od plastičnih do kovinskih,... dokler nisem takoj pri hidropaku dal dodaten nepovratni ventil,... bojda fizika dela čudeže,... tako je bilo meni razloženo in od trenutka ko sem dal dodaten nepovratni ventil se mi ni več pokvarila vsisna košara z ventilom,... cca 10 let,... pa upam da se nisem sedaj kaj zaklel, da bo jutri crknla,...
#6
Pa zaradi dolžine cevi MORA biti nepovratni na usisnem koncu,kot je že povedano.
V nasprotnem se voda iz cevi sprazni,kar pomeni da hidropak v prazno laufa
#7
Tidra, ali imaš v vodovodnem sistemu ekspanzijo?
#8
ne nimam nobene dodatne ekspanzije,...

@Beri,...
ja se strinjam na začetku cevi MORA bit nepovratni ventil, ravno za to da se voda ne izlije iz cevi,...

in ja lahko da za to ker jaz nimam ekspanzije mi je pritisk, ki nastane povratno v cevi uničeval nepovratne ventile na začetku cevi,... in tudi če ekspanzija reši ta problem raje uporabim dodaten nepovratni ventil, ki zavzame veliko manj prostora kot neka ekspanzija,... ne vem pa kako je cenovno, pa tudi znalo se je zgodit, da ti kaka umazanija vseeno priplava skozi tisto kovinsko mrežico, odvisno kako imaš vse ostalo narejeno in se potem zagozdi na začetku v nepovratni ventil, ki potem izgubi svojo funkcijo, tako pa imaš dva in upaš, da bo vsaj en opravil svojo funkcijo,... hehehe
#9
Naraščajoč tlak v sistemu (ne to kar pumpa nabije, saj jet črpalke niso kompresorji) je lahko nastal, če imaš bojler po partizansko zvezan, se pravi brez ekspanzije in brez varnostnega ventila. Ali eno ali drugo mora bit. Sesalnega koša z ventilom pritisk črpalke in njenega sistema ne bo uničil, uniči ga voda (saj te črpalke 1. sploh ne dosežejo pritiskov za katere je ventil testiran, 2. ventil je na sesalni strani, kjer pritiska med črpanjem ni - če bi bil, pumpa ne bi vlekla). Točneje vzmet v ventilu bo počila zaradi korozije od vode, nato loputka ne sede več lepo in ji zdrobi rob ali kar cela poči. Potem seveda ni več diht.
Dodatni ventil je lahko za zaščito, vendar je dodatna ovira v sistemu, kar lahko povzroči nižji pretok. Jaz ga imam le na črpalki kjer je tovarniško vgrajen, v sesalnem košu imam le ohišje, da je kam priviti mrežico. V 11 letih mi še ni podrlo ventila, vendar imam ekspanzijo na pumpi, in varnostni ventil na bojlerju.
#10
Hvala vsem za odgovore.
V mojem primeru potrebujem hidrofor za sanitarno vodo.
Hidrofor se mi stalno vklaplja. Po cca 30 sekundah mi pritisk v sistemu pade, čeprav imam vse pipe zaprte.
Najprej sem mislil, da je kriva le ekspanzijska posoda, ker je imela počeno membrano. Sedaj sem montiral novo posodo, vendar problem ostaja.

Ugotovil sem, da pritisk ne pade, če zaprem dovodni ventil. Zato predvidevam, da mora biti nekje protipovratni ventil, ki ne deluje.

Če je ponavadi protipovratni ventil montiran ob sesalni košari, bom moral preveriti v rezervoarju, kjer se voda zajema...

LP Andrej
#11
Nekje ti ne tesni dobr.
#12
Zakaj pa ne daš še nepovratni ventil za hidrofor? Ta ti bo preprečil, da bi tlak v instalaciji padel ( razen če ti kje pušča).
#13
Jaz imam narejeno tako kot je na sliki. To je na koncu sesalnega dela v vodnjaški vrtini. Dal sem medeninasto spojko za cev 1", ker je manjša od plastične in tako lahko lažje peljem še eno cev 5/4" mimo, ki gre nižje. Potem je še samo nepovratni ventil 1" s košem. To že dobiš kot enojni element.
Potem je pa vse narejeno iz 1" alkatena in plastičnih spojk za alkaten cevi. Ko hidrofor napolni vodo na tlak, stoji in ne pade tudi po par dni nič oz. ni opazno. Za dlje pa ne vem, ker ga vmes rabim.
Mi je pa tlak po izvedbi padal, pa sem vse spojne elemente zategnil s kleščami in z občutkom in od takrat je brez problema.
Sem pa to delal za nov hidrofor. Prej sem imel neko poceni izvedbo 10 let in je delala brez problema, potem pa je šla k vragu. Ležaj gredi je zaribal, ker je podvržen kondenzu na gredi. Sem razdrl pa je bilo par stvari za menjati in so bili rezervni deli predragi, pa sem novega kupil. Ko sem gledal pa tudi umazanije ni bilo nič v gumijastem balonu. Smo pa vso vodo za gradbišče in še kaj dobili preko tistega hidroforja.


Priložene datoteke
.png   Snap 2019-05-09 at 19.38.24.png (Velikost: 248,01 KB / Prenosi: 255)
#14
@aleks

in kje imaš nepovratni ventil,... točno tam kjer sem jaz napisal da imam drugega,... pač prvega imam na košari in glej ga no zlomko tega pri hidropaku mi nikoli ni uničilo ampak tistega ki ga ti nimaš,...

sicer je pa meni vseeno kako mate ali boste drugi to meli,... jaz sem svoj doktorat iz deževnice od same štirne, filtrov, pranja strehe in hidropaka, ki ga bo vsak čas zamenjal hodrofor,... že naredil in samo povem kaj in kako se zadeve pri meni obnesejo in na kak način sem reševal posamezne težave,...
#15
Tvojemu doktoratu manjka le še pikica za dr - ekspanzijska posoda, tudi zaradi porabnikov.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
05.03.2021 ob 10:20:07
Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun
Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime... Beri dalje »