Kar naredi dom > Vrt in okolica
Letna kuhinja - pult

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Letna kuhinja - pult
#1
Pozdravljeni,

lotevam se gradnje letne kuhinje z kaminom itd.. Big Grin
naredil sem si načrt sedaj pa se mi zatika pri pultu. Zadeva bo na odprtem zato moram izbrati ustrezen pult želim da ohrani prvotni izgled (nekateri kamni niso postanejo "mat" itd, granit pa mi ni preveč všeč) in sem si zamislil, da bi naredil pult kar betonski in potem spoliral. Ima kdo mogoče izkušnje s tem?

lp, forfeitt
#2
Kje se ti zatika?

Narediš "spodnji opaž". Narediš "opaž stranice". Če boš delal tudi vgradno korito, potem upoštevaj tudi to.

V opaž daš primerno armaturo, in zmešaš "beton". Če želiš extra strukturo, potem boš v zadnji zgornji sloj dal beton v katerem bodo drugačni kamni, kot v osnovi.

Potem ( ko bo suho) zadevo zbrusiš in spoliraš. Pa na koncu še impregniraš, da ne bo flekov od masti, olja in vina.

To je na kratko vse!
#3
Pozdravljen,

zanimam me kašen beton uporabiti, je kakšna posebna "mešanica"?
Vem, da je potrebno vmešati plastifikator.

poleg tega, kje dobiti brusilne (pulirne) plošče za beton? oz
#4
Dobiš jih v vsaki malo bolje založeni trgovini, Inpos, baubau M-tehnika itd itd.

Glede betona nimaš tu kaj dosti tople vode odkrivat, pesek za beton, če želiš malo močnejšo mešanico pa mal več cementa ali pa normalno kot ponavadi.
Sicer pa kot je papež (ne Frančišek) povedal si lahko pri vrhu nasiplješ malo drugačne kamenčke, jaz bi poskusil dobiti kje nekaj savskega peska in imaš še lep vzorec
#5
Če ti je šareno všeč lahko tudi kakšno barvno steklo noter vržeš in potem spoliraš.

https://www.pinterest.com/pin/529876712 ... 1/?lp=true
#6
Tudi sam sem imel idejo o takem pultu, pa sem jo kasneje (verjetni, ni še 100%) opustil zgolj zaradi težav pri brušenju betona v kotih.. Poleg tega imam pult + zadnjo steno, tako da je malo več dela z brušenjem...

Sicer je bil cel postopek glede brušenja in kitanja potem že nekje na forumu napisan, bom poiskal če najdem v kateri temi.

Govoril sem tudi z mojstri v Tealu, so si vzeli čas in vse lepo razločili postopek (ter ponudili svoje izdelke :wink: ).

Sam se zadnje čase nagibam k keramiki v imitaciji betona, dimanzij recimo 80x80, da imam minimalno število fug...

edit: evo link do teme viewtopic.php?f=5&t=68453
#7
forfeitt Napisal:Pozdravljeni,

lotevam se gradnje letne kuhinje z kaminom itd.. Big Grin
naredil sem si načrt sedaj pa se mi zatika pri pultu. Zadeva bo na odprtem zato moram izbrati ustrezen pult želim da ohrani prvotni izgled (nekateri kamni niso postanejo "mat" itd, granit pa mi ni preveč všeč) in sem si zamislil, da bi naredil pult kar betonski in potem spoliral. Ima kdo mogoče izkušnje s tem?

lp, forfeitt


Imaš tudi krasno bližnjico.

Ne vem sicer kakšne dimenzije je ta tvoj "pult", ampak lahko ti ga naredi kdo od "betonskih galanteristov". Pučko - recimo.

Betonski "pult" - recimo 2m dolžine, 60cm širok in 8 cm debel …….. je težak cca 250 kg. Par "descov" in mal tehnike - se ga da brez težav na lokacijo prnest.

Lahko pa ti ga naredijo iz več segmentov - horizontalno jih ni težko zlepit - da je fuga skoraj neopazna. Pa ti ga zbrusijo in spolirajo …………. u nulo.
#8
Zdravo,

hvala za hitre odgovore. Sem tudi to pomislil, da bi dal noter kakšne drugačne kamne kar bi polepšalo izgled. Sicer po sedaj pridobljenih info me ne skrbi sama izvedba ampak potem brušenje in poliranje, kako bi to izvedel me skrbi.
Sicer pa, naredim in če ni ok se pač naroči. Je pa cena take zadeve ziher zelo zasoljena Sad

kako bi dobil beton bele barve? siva mi ne gre
se da kje dobiti kak pigment za beton?
#9
Beli cement!

https://www.merkur.si/beli-portlandski-cement/
#10
danes skočim pogledati kje bi dobil bel cement oz kje je na zalogi.

s koga pa ste zidali? betonski zidaki, siporeks?
#11
Jaz se tudi igram s to zamislijo. Sicer imam "načrt" samo grobo izdelan v svoji glavi in malo na papirju, sem si pa zamislil zidati z siporex 10 cm. Še skoraj raje bi s 5cm, vendar se bojim, da strukturno nebi bil dovolj močan. Kaj mislite?

Narejeno imam že betonsko ploščo- temelj, domnevam, da je potrebno nekako horizontalno hidroizolirati ploščo in siporex. S čim? Videl sem, da naj bi obstajala neka lepenka ali nekaj podobnega...
#12
to bo na odprtem ali pokrita kuhinja?
s čim bodo obloženi tlaki? ploščice?
#13
Ne, tla bodo lesen pod, ampak ga bom dal samo stikoma do letne kuhinje. Mislim zidati s siporexom direktno na betonsko temeljno ploščo, ki je bila ulita samo za ta del (torej samo pod kuhinjskimi "omaricami"). Zdej pa siporex direktno na ploščo pomoje ni dobra ideja. Nad kuhinjo imam namen narest nadstrešek, samo če dež pada postrani, se bo vseeno lahko malo zmočilo, sploh betonska temeljna plošča.
#14
Siporex zakaj?
Kako ga boš obdelal?
Ali bo obložen? V kaj? Kamen, keramika, samo lepilo, mrežica in fasadna barva?
Kaj boš dal za pult?
Imaš tam tudi vodo/odtok in elektriko?
Če boš/bi vzel vrtno cev in vse skupaj "ošprical" - kam bo tekla voda? Ali pa dež?

Načeloma pa; na beton daš - recimo bitumenski varilni trak s posipom. Na to pozidaš stene za kuhinjo. 10 cm kar daj, 5cm ni nič. Predlagam da vsaj en del pozidaš tudi na zadnji strani, da ne boš imel samo 2 ali 3 stene, Se ti lahko vse skup "zloži".
Na HI s posipom lahko direktno lepiš kamen ali ploščice. Lahko pa greš z lesom tudi preko tega in imaš vso površino v istem.
#15
Siporex zaradi tega, ker se mi zdi najbolj enostaven z najmanj packarije. Kar se obloge tiče, še ne vem, najbrž bi zaključil s kakim umetnim kamnom. Pult bi bil betonski. Ja tudi odtok za vodo je + pipa, elektrika tudi, razmišljam tudi o vgradni plinski plošči. Hladilnik bo tudi. Voda bi tekla po zaključnem sloju dol do plošče, tam bi se morala posušiti.

Super ideja za tole hidroizolacijo s posipom! Ja, cela kuhinj (ki bo v L) bo zadaj zaprta. Sej bom naknadno malo prilepil izris ter slikce.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »