Splošno > Sam svoj mojster
Brezbarvni premaz za OSB

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brezbarvni premaz za OSB
#1
Ali je že kdo premazoval s čim, kjer je bil posebno zadovoljen? Zanimajo me zadeve za uporabo na OSB večjih površin. Raje seveda če je cenovno ugodno. Če obstaja brezbarvni premaz na vodni osnovi, preferiram - vendar ne, če pušča "mlečni" odtenek kot nekateri parket laki na vodni osnovi. Rad bi čimbolj ohranil barvo mehkih lesov, ki so sestavni del OSB plošč. V lastnem primeru sem zaenkrat preizkusil samo tanek nanos navadnega alkidnega laka, nekako 10 do 15% redčenega. Nanos tako s pištolo kot valjčkom in čopičem zadovoljiv, a od hlapov me skoraj položi.
#2
Za zunaj ali znotraj?
#3
In za s boso nogo gor hodit? al za na steno/strop? "štempljanje" te pa ne moti?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#4
Štemplji ne motijo. Striktno notranja uporaba kot stenska obloga in vložki omar. Za po tleh ne bodo, za tam imam raje bosanke, enkrat skozi debelinko peljane da se pobere rumena barva. Za strop tudi ne bodo. Robovi žagani ali rezkani in obdelani z 220 brusnim papirjem. Imam namen tudi na hitro "počistit" celotne površine z brusnim papirjem, oziroma tisto kar bi se nato premazalo z nečim.
Take OSB obloge sem videl in šlatal v eni smučarski koči. Moram rečt da je bilo prijetno na otip in tudi vizualno. Sploh sem en velik fan OSBja, tako za gradnjo, oblogo in (vsaj nekatere) dele pohištva. Tudi cena je relativno ugodna kot tudi velikost plošč.
#5
Sam sem uporabil mačka in gosti lak na vodni bazi (sicer za zunaj, a se ni obneslo). Robove se porine skozi robilko (kantarco), le tako se ne bodo cefrali. Primeren vzorec robnega traku ali ABS-a se izbere pri Blažiču. OSB za notranje dele omar ni primeren, se tekstil lovi na trske, četudi barvane. Bel nizkocenovni iveral (seveda robljen) je zakon. Vrata omar iz OSB-ja bi znala biti dekorativna, a ne v vsakem prostoru.
#6
OK, bodo pa dobili smrekovo letvico na rob, to ni tak problem. Čeprav imam že nekaj kišt in letno kuhinjo iz OSB, z lepo obelanimi robovi, pa se še nič ne cefrajo. Vratca mi ravno niso všeč iz OSB. Verjetno bom moral ostat na laku na topilih. Kaj je robilka, ne vem. Najbrž kak poseben mizarski stroj.
#7
če te možnost zatikanja ne moti, zbrusit zgornji sloj in lakirat s katerim koli lakom ( ali večkrat ali pa kakšni debeloslojni). in to je to.
pričakuj da se malenkost dlje suši.
vogali pa ali robni trak furnir ali pa samo na fino zbrusit oz z ročnim reskarjem zaokrožit in lakirat.


druga opcija so pa zalivne mase ( ne sicer poceni) npr https://www.youtube.com/watch?v=_ZAyCbU3oU8

če se ne motim so vsi vodni laki zgledajo kot mleko vendar ko se posuši je prozoren nanos, če je seveda brezbarvni lak.
#8
ne, vodni brezbarvni kar obdrži mlečnost če je nanešen direkt na les. če hočeš lep učinek, moraš it naprej oljit, na olje razvoskan šelak, in šele na to dvoje poliakrilatni vodni lak. to mi je za obdelavo OSB preveč dela in drago. zalivne mase ne maram, ker izgine razgibana površina. obdelava robov s prelepljanjem se mi zdi, kot da hočemo vizualno prodat muda za ledvico. neka brezvezna laž. če so muda, naj bojo muda. lepo zbrušeno se nič ne cefra, res pa ni gladko ko melamin. ne rabi bit, materijal ne bi smel skrivat svoje nature. sam še vedno uporabljam velik surove iverice, brez prelepljanja robov. kaj pa temu fali? za police v špajzi in delavnici nič.
#9
ker vodni lak si pa uporabil da si dobil mlečni izgled???'

imaš tut vodni lak kateri ohranja res naravno barvo. če si pa iz Ljubljane ti pa lahko kakšen dcl odstopim pa boš probu, imam pa Bona Mega lak, po želji tut kakšno slikco najdem.

jaz zase če kaj iz osb-ja delam zbrusim da odstranim film, porezkam robove in jih na fino zbrusim ter lakiranje in to je to....
#10
Uporabil sem enokomponentni poliuretanski lak na vodni osnovi (imajo vsi isti efekt zato je znamka vseeno). Na YT sem videl, da tudi poliakrilni laki na vodni osnovi delajo enak efekt. Za bona ne najdem drugega kot Supreme plus, Supreme in Classic. Parketni lak je sicer overkill za mojo aplikacijo in tudi previsoke cene je. Kar me še moti je, da ni nikjer na spletni strani ob izdelku varnostni list in nikjer opisana sestava laka. To je pri nas še pri Mavrici na spletni strani urejeno. Samo so cene ubitačne, .75 litra je 15€ ... za parket ne rečem.


Skok na forum:
Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »