Splošno > Sam svoj mojster
Borba proti plesni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borba proti plesni
#16
Plesen "ljubi" kislo podlago .......,
tako da verjetno kislina limone ne bo rešitev.

Ja, vem da Jupol ima tudi "citro" barvo......
Pri meni to ni učinkovalo, oziroma je v kratkem času po beljenju bila plesen "še lepša"
#17
Azija je sicer zelo velika... ampak vseeno. Razvlazilec ti pomaga KO zunaj ni visoke ABSOLUTNE zracne vlage. Torej da je toplo IN vlazno. Ker vsakic ko prezracis stanovanje (in ko se skozi razpok3 samo zraci) spustis vso to vlago v stanovanje. Kar sicer pomeni da se da izlocit z rqzvlazilci tudi to ampak to pomeni veliko elektrike in predvsem šundra v stanovanju...

Nic se nisi povedal o hisi... zidana? Lesena? Hidroizolacija? Tesnenje oken in vrat?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#18
Tajvan...blok betonski, seveda brez izolacije (tega tu ne poznajo), okna dvoslojna z, za naše standarde, slabim tesnenjem (čutiš piš ob močnem vetru). Gre za nadstandardno stanovanje.
Absolutna vlaga vsaj 2x visja kot v slo. Aprilsko povprecje 22g/m3, Maja 29g/m3 ob povprečnih temperaturah.

Najhuje je kot rečeno Jan- Mar...razvlaževanje z AC znižuje že tako nizko temp. v stanovanju, zato je ugasnjeno. Klima seveda ni reverzibilna in ne zna ogrevati. Zdaj smo le pričeli s hlajenjem, saj so zunanje temperature že okoli 30C preko dneva.

Stene so brez plesni, verjetno je barva vsebovala kaj več kot limonino kislino. Plesen je le v "štukaturah" v kopalnic. Zna biti, da gre za drugačno barvo kot drugod.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#19
Kot sem že napisal, je rešitev razvlažilec oziroma več razvlažilcev in seveda čim manj zračenja.
Kopalnica naj bo večino časa odprta proti ostalim prostorom v stanovanju, ali pa vanjo namesti posebej razvlažilec.

Bodi pa pozoren na hrup.
Po podatkih naj bi bili razvlažilci QLIMA med bolj tihimi.......

Tiste štukature v kopalnici najbrž niso mavčne in se bolj rosijo. Zato tudi več plesni.
#20
Tu je rešitev segreti stene nad temperaturo rosišča. Podobno kot v finski savni, kljub temu da se zliva voda na pečko ni v savni plesni ker so stene tako segrete (a ni treba imet tako visoke temprature da ni plesni). Vendar zna to biti pogosto v Aziji problem, ker ogrevanja nikjer nimajo posebno dobro rešenega. Najbolj cenovno ugodno bi bilo to po mojem z reverz klimo. Delta T ne bi bil prav velik, torej tudi strošek in šunder v delu leta ko bi bilo to malo gretja in občasnega razvlaževanja potrebno, ne bi predstavljala posebnih težav. Pa najbrž ste šundra od klime že navajeni iz ostalega dela leta. Take klime proizvajajo že dlje časa prav v Aziji, od koder jih mi tu kupujemo, in najbrž tudi nabava ne bi smela biti velika težava.
#21
Ogreti ste mu ne bo pomagalo, ker se plesen pojavlja povsod. Absolutna vlaga je pač prevelika. Kot je bilo že rečeno, dokler v stanovanju ni prehladno, uporabljajte klime. Ko postane prehladno, uporabljajte razvlažilce zraka. Poiščite tihe, kajti zadeva mora laufat 24/7. Rabite vsaj ene 2-3 komade.
Zračenje na hitro na prepih, ko postane zrak postan.
Precej bolj udobna rešitev pa bi bila vgradnja entalpijskega rekuperatorja z dodanim centralnim razvlaževanjem in gretjem. Predstavljam pa si, da bi bila ta zadeva na Tajvanu enormno draga.
#22
Smo v najemu (cene stanovanj v tem predelu so 5kratnik ljubljanskih), tako da kakršnikoli posegi s kladivom/svedrom niso dovoljeni.
V blokih je pač tako rešeno - za hlajenje je dobro poskrbljeno, za odvajanje vlage pozimi pa je potrebno dokupovati razvlažilce...
Sem šel naokoli, v trgovinah je tega polno, predvsem japoncev.

Vse plesni ne bom uspel fizično odstraniti, upam da v "suhem" ne bo v spor v zraku.

Hvala za predloge.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#23
imperiosus Napisal:Absolutna vlaga vsaj 2x visja kot v slo. Aprilsko povprecje 22g/m3, Maja 29g/m3 ob povprečnih temperaturah.
OMG, šele zdaj dojamem, 22g/m3 pomeni rosišče nekje dobrih 24°C. Torej za vlago, manjšo kot 70%, bi morali imeti v stanovanju 31°C :lol:
Tukaj ni druge rešitve kot klima in/ali razvlažilec.
Je pa še ena varianta - ogrevajte (ali sploh je kakršnokoli gretje namontirano?) in hkrati gonite klime na razvlaževanje.
Ne vem iz glave, kako bi bilo s skupno porabo elektrike, ampak mislim da bi bilo lahko celo tam-tam z razvlažilci. Ker el. radiatorčki so zelo poceni in popolnoma tihi, njihov termostat nastaviš npr. na 25°C. Klime nastaviš na 24°C in imaš lepo toplo ter razvlaženo.
#24
Ogrevanja kot ga poznamo v evropi ni...nekatera stanovanja imajo reverzibilne klime. SV se ogreva s plinom.

Bom kupil dva razvlažilca in postavil na skrajnih koncih stanovanja. 8L na dan bo upam da dovolj, podatke o glasnosti pa večina skriva.

Na srečo (sarkastično) imamo zaradi sosedov Kitajcev, ki na vsake toliko generirajo oblake smoga, nabavljenih nekaj zračnih filtrov. Bom tudi te gonil 24/7 in spore v zraku vsaj delno spravil pod kontrolo.

Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#25
Pobrizganje s klorovim preparatom in nato brisanje sten s krpo je s strani lastnika zgradbe dovoljen poseg, ki bo edini kaj pomagal. Počni to prostor za prostorom, da ne boš živel v klorovem smradu. Nakup boljših razvlaževalcev je nujen, slab ne bo naredil nič. Sam imam enega Zibrota, sedaj na dobiš pod novim imenom, glej zgoraj, odličnega, tisti iz bavbavogega marketa je moral najti novega lastnika - za špajzo, za kaj drugega ni bil. Tale poseg bi moral zadoščati, pri ponovnem beljenju uporabi barvo z dodanim sredstvom proti plesni.
#26
Kot povedano, vseh zametkov plesni niti ne dosežem. Spuščen strop in slab dostop, verjetno se tam notri v temi in nad klimami nabira čuda stvari. Ceprav ko se stegnem z glavo notri ni videti zelenega, pa tudi smrdi ne nič po plesni. Je pa pod knaufom goli beton brez ometov.
Klor (belilo) načeloma ne pušča madežev na steni? Ne bi si rad nakopal dodatnega dela z barvanjem.


Sent from my MIX 3 using Tapatalk
#27
Madež bo, saj tudi plesen ni brezbarvna......
#28
navodilo ob poplavah v ZDA:


Priložene datoteke
.jpg   varikina_plesen.jpg (Velikost: 46,49 KB / Prenosi: 271)
#29
Ja plesni se ne sme praskat dol. Če že tole kar piše gor in potem novo barvanje če vas pikice motijo.
#30
OK, gretje odpade torej. Za vnaprej si potem obsojen na prenosni razvlažilec.
Za sanacijo stanja pa res, kot je napisal javr.
Vodikov peroksid je relativno varna reč, prosto prodajana po večini sveta in bolj priporočljiv od varikine/klorata. Rabiš le navadne latex/nitrilke rokavičke, eno krpo za brisanje in neko zaščito oči. Vonja, posebno ne jedkega, ni. Učinkuje že od 3% naprej za plesen, bolje je 10% če obstaja pri vas. Kis ni potreben, razen če je vonj plesni močan (kis je poleg razkužila tudi dezodorant). Pazi na tkanine, ker jih lahko razbarva, tudi tepihe, oblazinjeno pohištvo. Uporabiš lahko ročno sprej plastenko ali samo namočeno krpo (odvisno od površine). Če stene niso bele barve, po takem tretmajo bodo bele kjer si uporabil sredstvo (vseeno, klor ali peroxid). Se pravi bodi pripravljen na preplesk.


Skok na forum:
Zadnje novice

Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »