Gradnja in obnova > Napeljave
Premestitev električnega števca (cena)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premestitev električnega števca (cena)
#1
Pozdravljeni,

v stanovanju v katerem bivam se električni števec nahaja na omarici z varovalkami znotraj samega stanovanja.

V sklopu menjave električne omarice smo se odločili da se števec premakne na stanovanjski hodnik, kot je to v skladu z danasnji standardi.

Iz Elektro Ljubljane smo dobili dovolilnico za premik števca (60€). Kot sem jih razumel lahko premik opravi poljuben izvajalec v kolikor je ob njemu prisoten tudi tehnik iz elektro ljubljana.

Kot drugo opcijo nam je Elektro Ljubljana ponudl da števec premaknejo njihovi tehniki in sicer za ceno 180€.

Ker nimam občutka za cene na trgu me zanima ali se vam zdi to veliko? Nisem še povprašal potencialnih izvajalecev in bi prvo rad izvedel kaksne so vase iskusnje z EL LJ ?

Se vam zdi smiselno iskati zunanjega izvajalca? Predvsem me zanima, ali je potrebno tehnika iz Elektro LJ (ki mora v vsakem primeru bit prisoten) potrebno plačat tudi v primeru da je izvajalec nekdo drug?
#2
Koliko dela je s prestavljanjem števca na hodnik je težko reči. Mislim, da je cena kar realna. V primeru zunanjega izvajalca mora delavec elektra najprej izklopiti glavne varovalke, ki so pod ključem, ki ga praviloma imajo samo oni, na koncu pa stisniti plombo na števec in nazaj vklopiti elektriko. Če ste dobili dovoljenje od elektra za prestavitev števca, ni nujno da ste dobili dovoljenje od skupnosti lastnikov bloka. Malo se pozanimajte kako je s tem.
#3
Predvidevam da v ceni 180 evrov ni omarice in stemanja. Ker elektro nima ravno nizkih cen. Bo arbajter povedal kako je to.
#4
Tisto (zelo verjetno) velja zgolj za prestavitev (odklop/priklop števca, pa kak ločilnik z varovalkami zna biti tudi vštet v tej ceni ter N sponka). Števec pa mora biti v neki omari(ci). Ta pa v trenutku doseže (preseže) 200€. Ker gre (mislim vsaj) za prestavitev v bloku, boš tako kupil omaro še kakemu sosedu. Sicer pa v soglasju za prestavitev piše o zahtevanih pogojih prestavitve. Potem je tudi nekoliko lažje "določiti" ceno.
#5
In zakaj si se "odločil" in si nakopal nepotrebne stroške?
Novi števci se tako daljinsko odčitavajo.
#6
Novih števcev je presneto malo v primerjavi z tistimi, ki se ne dajo na daleč...
#7
ex5522 Napisal:In zakaj si se "odločil" in si nakopal nepotrebne stroške?
Novi števci se tako daljinsko odčitavajo.
Tudi do novih pametnih števcev mora elektro imeti dostop, saj jih je potrebno periodično pregledovati, umerjati, servisirati,...
#8
ex5522 Napisal:In zakaj si se "odločil" in si nakopal nepotrebne stroške?
Novi števci se tako daljinsko odčitavajo.

Na elektro so mi dejali da je neka EU direktiva, v skladu s katero morajo biti vsi stevci "daljinsko odcitljivi" do leta 202x. V skladu s tem bodo dobili neka sredstva in bo menjava teh stevcev brezplacna. Skratka ne splaca se mi menjat stevca na daljinskega.

Hkrati pa je trenutni stevec v stanovanju in moti pri prenovi stanovanja (potrebno je menjati elektricno omarico ki je vezana skupaj z stevcom)
#9
Ko bi napisal kaj več ali pa vsaj omenil (ali dal sliko) kaj je v soglasju., npr. kje je stanovanje (blok, hiša...), kam - kako daleč je potrebno prestaviti števec in morda še okrog merilne omarice - bo ta le za tvoj števec ali še (v bodočnosti) za števce sosedov bi ti bilo lažje pomagati. Tako pa se lahko ugiba le približno in napol.
#10
Blok je v Ljubljani, stevec se premakne iz stanovanja na hodnik, pred vhodna vrata v stanovanje. Kot sem razumel se tam najaha tudi omarica z varovalkami oz neko priklopno mesto od elektra. Celotna razdalja premika je 2 metra.

Pripenjam tudi sliko ponudbe z navedenimi deli.

Če je se kakšna informacija ki lahko pomaga odgovoriti bom z veseljem navedu podatek.


Priložene datoteke
.jpg   dest.jpg (Velikost: 117,92 KB / Prenosi: 752)
#11
No saj gre. Se pravi da bo zadeva sledeča:
v neposredni bližini (2 metra) od zdajšnjega mesta števca se bo zunaj zmontirala števčna plošča. Ta bo morala biti natanko na mestu, kjer poteka dovod energije za stanovanje. Dovod bodo odklopili, na mestu nove števčne plošče se bo obstoječe dovodne vodnike izvleklo in preusmerilo na novo ploščo. Od tu pa do obstoječega razdelilnika pa se bo uvleklo nove vodnike. Iz zapisanega "enopolna plošča" sklepam, da gre za enofazni priključek in jasno - za enofazni števec. Glavne varovalke za vse števce pa so po vsej verjetnosti spet v neki svoji omarici "pod ključem".
Cenovno: material sam, potreben za izvedbo prestavitve ne dosega niti 20€. Delo samo bi takole čez palec ocenil na uro, največ dve.
Izvedba del: dela ti lahko izvede tvoj električar. Jasno pod pogoji elektra. Oni morajo števec spraviti v breznapetostno stanje (odklop), nakar se ga prestavi na novo ploščo pred vrata, tam na novo poveže in ponovno priklopi na omrežje. Elektro ga nato zaplombira. To zajema tista manjša cena (60 ojrov). Tvoj električar pa ti v primeru njegove izvedbe lahko vzame za material omenjenih 20 evrov, uro dela (največ dve) ter tisti liter goriva do tebe. Če vzamem v ozir "worst-case scenario" je to lahko največ 60 evrov. Z računom.
Varianta 1 - skupni račun izvrže v omenjenem primeru 60€ za prisotnost elektro (odklop, vklop, plombiranje) + 60€ za tvojega štromarja, skupaj torej 120 ojrov. K temu pašejo še izjava izvajalca del ter v primeru kakega "grdega gledanja zaradi odžrtega posla elektru" in (lahko, ni pa nujno) kaka meritev dovoda.
Varianta 2 - daš delat vse elektru. Sicer za nekaj več denarja pa veliko manj skrbi. Brez nekih dodatnih papirjev, izjav, meritev...skratka brez možnosti kakih zapletov.
Globino denarnice vidiš pa ti in ne mi, tule na forumu. In pa čvrstost živcev tudi.
#12
V tvojem primeru je Elektro Ljubljana, glede na stanje, pač naredila izjemo. Vsekakor ti priporočam, da dobiš še kakšno ponudbo. Vsak ponudbenik pa ti mora v ceni upoštevati tudi strošek nadzora s strani Elektro, mislim pa da bo vseeno cenejši od ponudbe Elektra. V postavki me predvsem moti strošek drobnega materiala in ostala pripravljalna dela (verjetno je pri tem mišljeno tudi nekaj dolbenja in vgradnja zaščitne cevi med varovakami in števcem?).
Če s sosedi ne boš imel težav, potem kar v akcijo.

Me je @arbajter prehitel. Ampak kar drži, kar sem zapisal.
#13
Ajde pelji se iz Grosuplja v Lj in nazaj, presatvi števec. Itak ti bo padlo v avto vse potrebno. In to za 60€, pa tudi če materijala ne šteješ v račun pa davka.. To je totalni damping, še za burek ti ne ostane, jogurt pa kar pozabi.
Še burek ti vzame vsaj pol ure, jao kakšne to stresaš.
#14
Ne, to je miselnost (in prepričanje) tistih, ki usluge potrebujejo. Dal bi čim manj, še bolje nič, dobil pa svetomarijo. Ampak pustmo to. Če pa se slučajno le mimo pelješ, fazenbrifar, pa mašino imaš po nekem naključju v avtu (ali pa po svetu hodiš brez jajc ali pa so tam zgolj zato, ker so priraščena), tudi če je lojtra doma ostala ima stol investitor, potem tistim 60 ojrom v uri ali dveh dela kaj manjka? Kolikšna je urna postavka? 30. Da pa bi se ekstra vozil nekam zgolj za tole, ni šans. Take drobnarije se delajo vedno "uzput". In če je čas. Tudi do bureka je treba znati priti. Pa koliko si star....
#15
Plačaj elektru tistih 180€ pa se ne jajcaj za 20-30€ razlike, če sploh.

Jaz sem prestavil števec iz stare hiše v samostoječo omarico. Seveda sem vse sam kupil in zvezal na svoji strani. Elektro je prišel samo dovodni kabel do droga priklopit. Pa sem jim plačal 160€.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »