Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Sanacija temeljev stare hiše in izvedba HI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanacija temeljev stare hiše in izvedba HI
#1
Pozdravljeni

Pri starejši hiši zidani iz kamna sem se lotil sanacije ''temljev''. Začel sem tako da sem na enem koncu hiše odkopal polovico stene, več se ne upam da se nebi kaj porušilo. Kot bo razvidno iz slik hiša sploh nima temelja, ampak samo posamezne kamne zložene, razen v vogalu do katerega sem prišel, sem naletel na cca 40cm globoko zalit točkovni betonski temelj.

Torej prosim za nasvet, kako postopati dalje, moja ideja (tudi na podlagi spletnikov ki sem jih prebral) je sledeča:
- po segmentih odkopljem steno, izvedem opaž in armaturo ter zabetoniram. In tako dokler ne pridem vsepovsod naokoli. Potem bi na novi temelj izvedel še hidroizolacijo ter drenažo in morda celo zračni kanal da se temelj ves čas zrači, in upam da se s tem rešim tudi vlage v prostoru. Ali bi izvedba HI preko novega temelja sploh igrala kakšno vlogo ali je nepotrebna ? Glede na to da med temelj in steno nemorem izvest HI.
Prilagam slike za boljšo predstavo stiruacije.

[Slika: IMG-0563.jpg]
[Slika: IMG-0561.jpg]
[Slika: IMG-0562.jpg]

Hvala za komentarje in mnenja.
#2
Kot laik mislim da si napačno začel izvajati dela. Nespoznam se v to ampak v februarju in marcu so mi mojstri opravljali na hiši podobna dela. Jaz ti svetujem takoj pregled enega strokovnjaka. Tudi sem mislil da je kr neki pa zdaj vem, da sem napačno razmišljal.
#3
Prebral sem tale spletnik.. in sem se namenil podobnega projekta.

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... elji/11851
#4
Blindsan, jaz sem delal isto kot ti.

-odkopal sem temelj s strani hiše (ena stranica), po globini pa samo 10-15cm, max 20
-vse opral in očistil
-kjer se je dalo smo dodali vence pod zidove da bolj nosijo
-kjer se ni dalo smo dodali samo FE rebrasto železo
-poleg hiše naredili nov zidek v širino 15 cm, na nivoju terena
-ojačano zelo dobro

Bi ti priporočal, da narediš to čimprej, da se ti slučajno hiša ne posede.

LP
#5
Odkopal sem cca 2,2m stene od 4ih metrov. Tako da upam da zaradi tega nebo kakih posedanj, in tudi naprej bom delal tako po segmentih. Ravno zaradi varnosti.. zelo slabo vreme je napovedano, sicer bi betoniral že ta teden. Odvisno od vremena..
Jaz bom naredil bolj konkreten temelj, cca 60cm globoko je odkopano, širok pa bo cca 50cm.. ene 20cm izpod stene, ostalo pa ven.
Očistil bi še globlje, pa se bojim da bo kaj narobe.. sicer je bil en gradbinc tukaj in je rekel dokler je odkopano tako malo da nebi smeli biti težav. Bolj je kriza da se odkoplje cela hiša na enkrat.
#6
Lahko da se motim, vendar predvidevam, da težave z vlago s tem ne boš rešil.

Da bi ti to uspelo, bi moral temelje stavbe z izolacijsko plastjo popolnoma ločiti od nadgradnje.

Problem s katerim se spopadaš je kapilarna vlaga, ki je zaradi (predvidevam) stavbe, kjer je za vezivo uporabljena (higroskopična) apnena malta, za zidavo pa uporabljen kamen iz bližnjega kamnoloma, težko rešljiv.

Preden se spustiš v nepotrebne stroške s postopkom sanacije kot ga opisuješ, ti svetujem, da najameš izvedenca, ki ti lahko prihrani veliko dela in €.
#7
Poglej pri Siki sredstva za sanacijo kapilarne vlage, šele potem spodkoplji bajto. Pa Sika ni edina.
#8
Ta poseg izvajam tudi zaradi tega ker želim ojačati temelje da bo vse skupaj bolj trdo.
V planu imam tudi odstraniti notranji omet ki je izveden na heraklit ploščah in tudi poštemati tlake.
Potem pa izvedba sušilnega ometa na izpostavljene stene ter nove tlake izpod katerih bo HI in čim več izolacije ker so tla zelo mrzla.
Vem pa da izvedba nebo popolnoma pravilna ker izpod stene še vedno nebo HI. Upam pa da bo vseeno nekaj boljše ker bom odpeljal vodo izza hiša ki se steka iz brežine direktno pod hišo.
#9
Ali je kdo pomislil, da so stoletni temelji popolnoma ustrezni za stavbo nad njimi, če ne spreminja svojih vplivov na temelj?
Kaj bi dejansko rad dosegel s sanacijo?
Citat: in upam da se s tem rešim tudi vlage v prostoru.
Kje je razlog za vlago: kuhanje kosila, slabo prezračevanje, kapilarna vlaga v zidovih, polivanje vode, …? Sanacija naj zajame izvor (razlog) vlage.
Nimam časa - sem v penziji!
#10
Kar sem sam iskal na to temo:
- Za sanacijo vlage se je v preteklosti uporabljal zračni kanal (najbolj naravna pot izsuševanja), pri temelju (tudi Plečnik pri reševanju starih cerkev itd...) nekaj imaš dobro opisano v linkih (pa še se dobi po netu) v kolikor je možnost zračnike za izhod dvigneš čim višje in s tem ustvariš naravni pretok zraka (npr kot pri "kaminu"... Smile ):
http://nep.vitra.si/nep.php?nid=120&id=642&fid=2569
http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=450&fid=2696
https://www.rtvslo.si/blog/andromaha/hi ... -his/92206

- Sam bi tudi pri izvedbi zračnega kanala preveril ustreznost dimenzij / statiko (isto je navedeno v članku na linku...).

- Pri sanaciji s siko in različnimi masami, kar sem spraševal je tako, da nekatere so cca 10 let ok pol je potrebno postopek obnoviti,... sam imam recimo neko negativno mnenje okrog tega, ker moraš vsakih 10 cm vrtati luknjo in to verjetno nekaj oslabi statiko objekta,...mogoče bi kak statik več povedal,... Drugo je pa možnost izsušitev apnene malte (v kolikor je s tem zidano) in propad zidu (malta ne veže več) - (to je potrebno preverit na objektu...)

- Tudi pri obbetoniranju temelja so neke zahteve/omejitve oz če se pretirava, obstaja možnost dodatnega posedanja objekta (odvisno od izvedbe, terena,...) zaradi dodatne obremenitve/teže novega temelja...

Po moje, kot so ti svetovali je res najbolje da ti pride nekdo, ki se s tem ukvarja vsaki dan, preverit situacijo in poda potrebne ukrepe / nasvete, ostalo pa potem lahko naprej delaš v lastni režiji, ker ni nič kaj takega...(ok, nekaj te bo verjetno stalo, vendar boš kaneje prihranil pri možni nepravilni izvedbi in nadaljnih popravilih)
#11
Kot že nekdo pravi - zakaj sanacija, če se bajta ne poseda?

Če pa si se že namenil in boš delal kot praviš, potem delaj korektno.

Tole je edino smiselno delat iz obeh strani hkrati. Torej od zunaj in od znotraj.
Sobo po sobo, meter po meter.

Torej znotraj odstraniš tlake in ves material do neke pametne globine. prideš do temelja - kolikor ga je, spodkoplješ meter ( stena nad tem metrom se verjetno ne bo podrla - statik pa bo v pomoč ), vstaviš določeno armaturo - lahko pa je tudi samo beton ( lahko tudi skale in beton ) na stiku s steno pa daš ločilni sloj - HI.

To boš kasneje spojil z HI novega tlaka.

Znotraj pa se odloči kaj bi? Lahko daš najprej TI na teren, pa potem nek beton gor, preko njega HI in na to AB estrih - morda tudi talno gretje.

Tako vložen čas, denar in delo je smiselen. Ker boš imel rezultat v suhih stenah in toplem tlaku. Vse ostalo je kr neki - sam mal da bo in nikoli ne bo OK. Za razne župce, sanirne malte, injektorske nano ……………. in ne vem kaj še , boš zmetal čuda denarja in čakal na čudež, ki pa ga ne bo.
#12
Ma ja no, da so temelji ustrezni, ker se bajta ne poseda ne morš lih rečt a ne... :roll: To je logično vsakemu laiku, ki je slike pogledal, kaj šele izobraženemu človeku.

Bi rad najdu dovolj neumno primerjavo za zgornje komentarje o ustreznosti 100 letnih temeljev. Mimogrede, 1000 letni bi bili še boljši a ne? Mogoče tale:

Človek se odloči za nov avto, ima nekaj prišparano, rad bi kupil nekaj, kar ga varno pripelje od točke A do točke B do konca svojega življenja. Nakar se najde brihten sosed, ki mu odsvetuje prodajo svoje 30 let stare katrce, ker je lih tko dobra za na avtocesto, zmore tistih minimalnih 60 km/h, še zaletiš se lahko brez problema pri tej hitrosti. V Istro te lih tko prpelje, pa še frišno potamanjene zajce lahko fukneš v kofano brez vsake skrbi, da boš kej umazal.
#13
Ne bo taprava primerjava. V bistvu je zelo neumna.
Boljše, da nisi nič napisal.

Temelji so bili ustrezni. Zdaj niso več.
Je že naredil, kar je mislil. Zdaj mora nadaljevati.

Hiša zadosti človekovim potrebam, dokler se v njej dobro počuti.
Ne zato, ker je varna. Ker varna ne more biti (bunkerji excluded).
Ampak zato, ker misli da je varna.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!
#14
Očitno še najbolj butaste primerjave nisi razumel.
Sej je bla katrca tudi ustrezna. Zdaj ni več.
#15
Bstatik Napisal:Ma ja no, da so temelji ustrezni, ker se bajta ne poseda ne morš lih rečt a ne... :roll: To je logično vsakemu laiku, ki je slike pogledal, kaj šele izobraženemu človeku.
Jasno mi je, da iz današnjega vidika niso niti temelji niti zidovi ustrezni za varno hišo.
Predpostavim, da saniraš zidove do današnjega vidika varnosti (dodaš tudi vzdolžno armaturo pod zidovi). Zaradi mene jih lahko podreš in na novo sezidaš na obstoječe "slabe" temelje.
- Kakšna bo varnost sanirane hiše glede na varnost popolnoma nove hiše?
- Kakšne poškodbe hiše lahko pričakuješ zaradi "slabih" temeljev?

Danes gradimo hiše brez temeljev, le položimo jih na zemljino (tampon).
- Ali za varno hišo rabimo komplet temeljno ploščo ali le dovolj širok pas pod zidovi?

Se bom sprijaznil z dejstvom, da nisem izobražen, ker zagovarjam neposeganje v "slabe" temelje.
Nimam časa - sem v penziji!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »