Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje
#1
Pozdravljeni,

kupujemo enostanovanjsko hišo v 3. podaljšani fazi (v tej fazi je že več kot 20 let), ima sicer gradbeno dovoljenje, ampak tudi prizidek na črno. Hišne številke nima in upravna enota nam je potrdila, da bo za stavbo potrebno uporabno dovoljenje.

Gradilo se je brez nadzornikov, statik nas je opozoril, da manjkajo vertikalne vezi (ki so bile takrat, ko so začeli graditi, že obvezne). Že samo iz teh informacij lahko najbrž sklepamo, da hiša nima pogojev za pridobitev uporabnega dovoljenja oz. bi sam postopek bil dolgotrajen in finančni zalogaj, je tako?

Bi bilo najbolj smiselno stavbo enostavno podreti in zgraditi novo? Aro smo že vplačali, smo glede na okoliščine upravičeni do vračila?

Hvala za pomoč!
#2
Cena je relativna.
Če kupuješ črno gradnjo in še neskladno gradnjo pa sploh. Jaz podiral ne bi.
Bi pa hotel znižanje cene za 30.000 EUR.
Ti pa oceni po svoje.
#3
Hvala za odgovor.
Skrbi me, da zaradi načina gradnje, stavba sploh ne more izpolnjevati pogojev za uporabno dovoljenje. Tudi če legaliziramo prizidek, je statika še vedno vprašljiva. Predstavljam si tudi, da bo izziv najti nekoga, ki bo pripravljen jamčiti za gradnjo pri kateri ni bil prisoten :/
#4
A se ti da s tem zajebavati?

Odstopi od pogodbe in zahtevaj vračilo are, če seveda ti ta dejstva niso bila predočena ob sklepanju pogodbe o nakupu.

Lahko pa zahtevaš bistveno znižanje cene, tako da poplačaš zgolj parcelo in dokumentacijo (ter komunalca??), preveriš koliko te stane rušenje in odvoz materiala na uradno deponijo, ter začneš po obstoječem gradbenem iz začetka.
#5
Če se ne da legalizirati, potem če vam je lokacija všeč plačate vrednost parcele in komunalca, papirji hiše, ki je mrbit niti ne bi gradili in rušenje se pa pokrijeta. Res pa je, da vas to vrne par korakov nazaj, ker je treba od začetka vse pa se dražje zna biti.

Če take cene ni mogoče doseči, zahtevate aro nazaj. Pač sej vem, spet se bo vsulo, ampak to je samo za zrušiti. Legalizirati se ne da, upravnega dovoljenja ne more biti, pa se narejeno je zanič.
#6
Ce so vas nategnili, zahtevajte dvojno aro.
Ce ste vse to vedeli in vseeno zaarali....poskusate lahko se kaj znizati kupnino, saj tudi prodajalec verjetno raje dobi denar in se znebi nekurantne robe, ampak drugega kot rusenje vam ne prostane.
#7
statika in vertikalne vezi itd. nimajo nobene veze pri uporabnem dovoljenju, Ja menda bo fasada čez in omet. Če pa se ti bojiš v taki hiši živet pa samo beži stran.
#8
Jaz sem na podobni hisi rušil streho, zgornje nadstropje ter drugo plato in nanovo dal naredit verzikale ter nekaj ojačitev in je vse ok *tok tok* - je pa res, da je stalo verjetno toliko, kot če bi porušil in na novo naredil vse skupaj.
#9
Malo pozno, a vseeno - hvala vsem za odgovore! Na srečo smo se dogovorili za vračilo are. Neumnost, a dobra šola za naprej.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »