Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Reklamacija novega stanovanja (plesen) - kako postopati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reklamacija novega stanovanja (plesen) - kako postopati?
#1
Pozdravljeni,

imamo sledečo situacijo: pred letom in pol smo kupili pritlično stanovanje z atrijem v novozgrajenem bloku. Blok je bil zgrajen 2014, 2015 do 2017 so imeli noter najemnike, od decembra 2017 pa smo noter mi. Lani jeseni smo začeli opažati, da se nam je pojavila plesen in to pri tleh v kotih. Plesen in luščenje barve se je pojavilo samo na zunanjih stenah (kopalnica in hodnik, kjer so same notranje stene, je ok). Ugotovili smo, da so stene točno na mestih, kjer je plesen, občutno hladnejše. Izposodili smo si gradbeni termometer in izmerili razliko do 10 stopinj. Torej, za lažjo predstavo: pri tleh v kotu (v vseh prostorih, razen notranjih, kjer ni oken) je temperatura 10 stopinj nižja kot recimo samo pol metra višje. Ker je pod nami garaža in klet, predvidevamo, da gre za slabo izolacijo.

Ker smo stanovanje kupili od firme, ki je blok zgradila, imamo 10 let garancije na gradbene napake. Poklicali smo direktorja firme, ki nam je stanovanje tudi prodal, da si je ogledal situacijo. Reklamacijo smo sicer podali po pisno po e-mailu. Ob ogledu je trdil, da je sigurno kriva hidroizolacija. Ko smo ga danes ponovno klicali, da preverimo, kdaj mislijo priti odkopati in pogledati, je začel "mutiti". Trdi, da je govoril z gradbenim nadzornikom, ki je bil zraven in ta naj bi mu zatrjeval, da so materiali ok, da smo verjetno krivi mi, da ne zračimo dovolj. Ima to kakšen smisel, je to sploh lahko vzrok za plesen pri tleh?? Je tukaj kdo, ki bi to znal obrazložiti?

Poleg tega, da zračimo vsak dan več krat na dan po par minut, to niti ne bi mogel biti razlog. S tem, da nimamo nobene vlage, saj prostora ne vlažimo. Če bi imeli vlago, bi imeli menda problem tudi na stropu in predvsem v kopalnici, kjer je vse ok. Perilo včasih sušim v predsobi, kjer ni niti okna, torej bi tam lahko bila plesen, pa je vse suho.

Če mi kdo zna svetovati, kako postopati, koga najeti za mnenje in kako dalje, da to rešimo? Občutek imam namreč, da izvajalec tega ne bo rešil, ker se tudi pri drugi zadevah izmuzne, ko se le da. Z njim so imeli skoraj vsi, ki so kupili stanovanja, težave.
#2
Glede vlage stane merilec 10 eur ... Bo najenostavneje za pogovarjat. Ampak realno je tezava verjetno res tudi v slabi ali slabo narejeni izolaciji ...
#3
Vlage sigurno ni, lahko pa seveda pomerimo. A če merilec vlažnosti pokaže normalno vlago, potem argument okoli zračenja odpade?
#4
pikapoka7 Napisal:nimamo nobene vlage, saj prostora ne vlažimo
Če ni vlage plesen ne more uspevati.
#5
Vlaga seveda je, ker se zaradi velike temperaturne razlike v teh kotih (ki smo jih pomerili in so res mrzli) dela kondenz. Ampak zakaj so koti mrzli in zakaj je samo pol metra višje ista stena tudi do 10 stopinj toplejša?
#6
Ker ima pol metra višje drugačne pogoje.
#7
Če pozimi redno zračite stanovanje vsaj 3x dnevno po 2-5min torej naredite prepih in se plesen kljub temu pojavi je verjetno toplotni most bodisi neustrezni detaili gradnje ali šlampasto izvedena toplotna izolacija, kar pri gradnji za trg ni noben čudež, čudež bi bil če bi bilo vse OK.
Najboljši bi bil pregled z IR kamero, ki bi dejansko pokazala kaj se skriva oz česar ni pod ometi, vendar ste za to malo pozni rezultati pregleda so najboljši so pozimi ko je zunaj mrzlo...
#8
Se pravi, če nekako dokažemo, da je izolacija neustrezna, je smiselno tožiti? Ker imam občutek, da brez tega ne bo šlo oz. bodo zavlačevali.
#9
Če je toliko hladneje v kotu, je krivec pomanjkljiva toplotna izolacija oz. je tam toplotni most. Z ekstremnim zračenjem bi vlago odpravili, ampak to pač ni mogoče niti pričakovano.
Ali boste šli tožit je pa vaša odločitev. Popravila očitno ne bo na lep način.
#10
Kupci stanovanj ste zaščiteni z zakonom, ki se okrajšano imenuje ZVKSES.

Tule imaš povezavo do njega:

https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q= ... SDBcP6NvGL

Dobro preštudiraj.
26.člen ti bo v veliko pomoč.
#11
Nč študirat. Tožba!
#12
Popravila na domu Napisal:Kupci stanovanj ste zaščiteni z zakonom, ki se okrajšano imenuje ZVKSES.

Tule imaš povezavo do njega:

https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q= ... SDBcP6NvGL

Dobro preštudiraj.
26.člen ti bo v veliko pomoč.

Najlepša hvala. Sem prebrala. A je to menica? Mi to imamo, ampak kako naj ocenim škodo, koliko nam pripada? Verjetno brez večjih stroškov to ne bo šlo. Najbrž ne moremo na pamet zahtevati nekaj. Predvidevam, da mora škodo oz. napako odpraviti neki gradbeni strokovnjak, ali?
#13
pikapoka7 Napisal:Se pravi, če nekako dokažemo, da je izolacija neustrezna, je smiselno tožiti? Ker imam občutek, da brez tega ne bo šlo oz. bodo zavlačevali.
Če vi zadostno ne zračite,noben izolacija vam ne bo pomagala - vse ostalo je filozofiranje.
#14
Beri Napisal:
pikapoka7 Napisal:Se pravi, če nekako dokažemo, da je izolacija neustrezna, je smiselno tožiti? Ker imam občutek, da brez tega ne bo šlo oz. bodo zavlačevali.
Če vi zadostno ne zračite,noben izolacija vam ne bo pomagala - vse ostalo je filozofiranje.

Brez zamere, ampak vi več kot očitno niste prebrali vsega, kar sem napisala. Da zračim, kot je treba, sicer ne morem dokazati. Da so stene na določenih mestih (kjer je tudi plesen) občutno bolj mrzle kot drugje, je pa dokazljivo s termometrom.
#15
Prebral že,opozorim pa zaradi vas samih,če se zavedate pomembnosti zračenja.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »