Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Nov gradbeni zakon in prizidek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nov gradbeni zakon in prizidek
#1
Zdravo.
Ker dobimo kmalu še enga otroka nam je v hiši postalo malo tesno, zato sem se odločil da bi naredil en prizidek k hiši.
Prizidek bi bil v pritljičju velik 9x5m in v njem bi bila velika dnevna soba.
Zdaj pa me zanima kako je po novem gradbenem zakonu možno izvesti ta prizidek, najraje bi gradil sam.
Katere papirje je potrebno za izvedbo?
Ali spada ta prizidek med nezahtevne objekte?
#2
Najprej po LI da bos videl ce sploh lahko gradis prizidek in v kaki obliki in velikosti.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
To kar je napisal firefly +

Prizidek je del osnovnega objekta tako da sam prizidek nikakor ne more soditi med nezahtevne objekte. Stanovanjske hiše (tudi s prizidavami) so načeloma manj zahtevni objekti. Gradiš lahko sam vendar pa boš moral imeti vso potrebno dokumentacijo ter pripraviti dokazilo o zanesljivosti objekta in pridobiti uporabno dovoljenje.
#4
Kaj pa je LI?
Mislim da bi lahko delal prizidek, ker parcela je gradbena.
#5
Aha, se pravi ne gre za nezahteven objek in je vazno kaksno je gradbeno dovoljenje od hise?
Hisa je letnik 1978 in nimam gradbenega no verjetno imajo gradbeno od moje hise na obcini.
#6
rabiš g.d. to pa za sabo potegne....................
#7
Aless500 Napisal:Kaj pa je LI?
Lokacijska informacija.
#8
Sva načeloma v isti točki.

Gre za enostaven pritličen objekt - dozidava ter rekonstrukcija (ker verjetno nameravaš povezat objekta med sabo)

Potrebuješ PGD, PZI ter nadzornika, prijava začetka gradnje 8 dni pred začetkom. Gradnja v lastni režiji je načeloma mogoča ampak je bolj komplicirana kot je bila. Inšpektor te lahko kadarkoli obišče.

Mene bo za 50m2 tlorisa samo papirologija stala 5000-5500€ + nadzor.

Z nezahtevnimi objekti se niti ne trudi. Ne smejo se držat stanovanjske stavbe, ne smejo bit namenjeni bivanju....

Uglavnem če mene vprašaš, za to malo kar bi ti rad naredu oz js je 5x PREVEČ stroška.
#9
Uff 5000€ samo za papirje, za ta denar bi lahk zazidal. Lepo si bodo spet polnili blagajno.
Se pravi rabim enake papirje kot da grem zidat novo hiso 300kvadratov, svašta.
A je kaka alternativa, na črno? Kake so kazni? Ali sploh ugotovijo, če ni prijave?
#10
Sem dolgo kolebal če bi na črno, nimam sosedov 50m proč. AMPAK kdo in kdaj te prijavi pa ne veš.

Po novemu zakonu se zgradba ki je zgrajena ˝na črno˝ ne zruši, če je to edina nepremičnina ki jo ima črnograditelj. Dobiš pa 100% kazen in jo dobivaš dokler ne porihtaš papirjev.

Ja dejansko papirji ki smo jih plačali za staro hišo ki ima 300m2 pred 8-9 leti niso stali toliko. S tem da je inšpektor prišel samo ob morebitni prijavi (ni prišel). Gradnja v lastni režiji je bila pomoje dost bl enostavna.

Na tem forumu boš naletel na kar nekaj gorečih zagovornikov novega GZ. Razen tega da je več reda pri gradnji (kar se strinjam), ne vidim druge prednosti kot polnenje državne blagajne, verjetno zaposlitev več inšpektorjev ter ožemanja s strani arhitektov.

Zelo očitno je da delajo na temu da se gradnjo v lastni režiji želijo popolnoma ukinit. Normalen slovenc ki dobiva minimalca al pa tisto malo več lahko samo ponoči sanja o hiši.

Sem slovenec, ne jamram.
#11
Citat:Zelo očitno je da delajo na temu da se gradnjo v lastni režiji želijo popolnoma ukinit. Normalen slovenc ki dobiva minimalca al pa tisto malo več lahko samo ponoči sanja o hiši.
To ni čisto res. Čeprav, je moje mnenje, da si vsak zasluži svoj dom, je pa prisotna tudi misel, dom ki si ga lahko privoščiš. Res je, z minimalcem lahko samo sanjaš, da si boš zgradil svojo hišo. Ampak tudi jaz si jo želim, pa nisem na minimalcu in daleč od tega, da bi se imel za reveža. Imam pa stanovanje in sem z njim kar zadovoljen, imam možnost poležavati na kauču in gledati televizijijo, ali pa kar tako v luft, imam spalnico, kjer uživava z ženo če ni prisotna kašna migrena ali pa hmmm.
Torej, kaj ti hočem povedati. Želje so nujne, vendar tudi realna presoja, kaj si lahko privoščiš. In s tem država res nima nič. Če pa imaš zazidljivo parcelo, pač zgradiš črno gradnjo in v njej nemoteno uživaš - zagotoviti si moraš samo lastno vodo in samooskrbo z elektriko.
N koncu pa samo še žal to, samoupravljanja in socilae je v Sloveniji do naslednje revolucije konec.
#12
mirator Napisal:
Citat:Zelo očitno je da delajo na temu da se gradnjo v lastni režiji želijo popolnoma ukinit. Normalen slovenc ki dobiva minimalca al pa tisto malo več lahko samo ponoči sanja o hiši.
To ni čisto res. Čeprav, je moje mnenje, da si vsak zasluži svoj dom, je pa prisotna tudi misel, dom ki si ga lahko privoščiš.
Želje so nujne, vendar tudi realna presoja, kaj si lahko privoščiš. In s tem država res nima nič. Če pa imaš zazidljivo parcelo, pač zgradiš črno gradnjo in v njej nemoteno uživaš - zagotoviti si moraš samo lastno vodo in samooskrbo z elektriko.
N koncu pa samo še žal to, samoupravljanja in socilae je v Sloveniji do naslednje revolucije konec.

Tudi moje mnenje je, da država počasi ukinja s samogradnjo, ko zakonsko k gradnji enostanovanjske hiše dodaja obvezne stroške (PGD, PZI, geolog, geodet, gradbeni nadzor, …)
Smo že o tem debatirali. Kako zagotavljati ustavno pravico do dela pri samogradnji bodočega doma? Zakaj si posameznik ne sme sam narediti navajanih del? Zakaj mora obvezno imeti na modularcu 12 cm izolacije - ekonomsko upravičeno pri kurjavi z drvami bi bilo 8 cm? … Če se država boji za varnost hiše, naj izvrši svojo kontrolo - če je v redu je kontrola zastonj. Ali mora res hiša biti do cm take dimenzije, kot je v načrtu? Ali mora biti njena mikrolokacija res do cm tam, kot jo je postavil arhitekt? Vsaj 10 let po 2.sv.vojni se je vse individualne hiše obnavljalo in gradilo brez načrtov, nadzora, … Ali katera od njih ni bila varna za bivanje?
Ob samogradnji po navedenih principih bi lahko cena gradnje hiše padla na polovico.

Zakaj lahko občina spremeni kmetijsko zemljišče v zazidalno brez soglasja lastnika? Zakaj je tako težko in počasno spreminjanje namembnosti, če si lastnik želi svoje kmetijsko zemljišče pozidati? Občina po meri občanov bi za novo sosesko odkupila kmetijsko zemljišče, dodala arhitekturno obliko soseske, komunalno opremo in k strošku kmetijskega zemljišča dodala le realne (že izvršene) stroške, ter prodala zainteresiranim. Sedaj pa z odlokom podeseterijo ceno ob prodaji zemljišča fizični osebi.

Zakaj bi si moral sam zagotoviti vodo, če pa ima ustavno pravico do vode? Saj lahko plača priključek in mesečne stroške dobavljene vode. Zakaj distributer ne priključi elektrike na črno gradnjo? Distributer je le državni trgovec ki bi se moral truditi čim več prodati.

Kakšen vpliv pa ima samoupravljanje na današnje zakone, zakaj ga omenjaš?
Nimam časa - sem v penziji!
#13
Citat:Zakaj mora obvezno imeti na modularcu 12 cm izolacije - ekonomsko upravičeno pri kurjavi z drvami bi bilo 8 cm?
Ta izračun bi pa rad videl.

Citat:Ali mora res hiša biti do cm take dimenzije, kot je v načrtu?
Ne, ni potrebno da je.

Citat:Vsaj 10 let po 2.sv.vojni se je vse individualne hiše obnavljalo in gradilo brez načrtov, nadzora, … Ali katera od njih ni bila varna za bivanje?
Resno?
https://www.24ur.com/novice/slovenija/m ... pomoc.html
#14
Pri tej hisi iz clanka, naj bi za porusitev dela hise, bil kriv gradbeni poseg oz sanacija.
#15
BojanF Napisal:
Citat:Zakaj mora obvezno imeti na modularcu 12 cm izolacije - ekonomsko upravičeno pri kurjavi z drvami bi bilo 8 cm?
Ta izračun bi pa rad videl.
Najprej popravek: prevodnost zidu bi naj bila v skladu s predpisom 0,23 W/m2K, kar je 15 cm izolacije na modularca.
Vzamem hišo v klimatskim področju z 2800 danK (vsaj polovico hiš v državi) toplotnega primanjkljaja. Cena fasade (izolacija 0,040 W/mK) je (10 + 1 *d) €/m2. Življenska doba fasade 18 let (je potem predvidena temeljita prenova). Cena ogrevalne toplote pri kurjenju na drva 0,026 €/kWh (kotel s sekundarnim zrakom).
1. Izolacija 8 cm na 30 cm modularc ima prevodnost 0,376 W/m2K, investicija je 18 E/m2. Toplotne izgube so letno 25,2 kWh/m2 ali 0,683 €/m2 oziroma v 18 letih 12,3 € Skupaj v 18 letih 30,3 €/m2.
2. Izolacija 15 cm, prevodnost 0,226, investicija 25. Toplotne izgube 15,2 ali 0,412 oziroma v 18 letih 7,43. Skupaj 32,4 €/m2
Nimam časa - sem v penziji!


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »