Splošno > Sam svoj mojster
Polnilec avto akumulatorjev Start 220

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polnilec avto akumulatorjev Start 220
#1
Pozdravljeni

Od kolega sem dobil polnilec akumulatorjev in starter pomočnik START 220, EnerGo baje od firme Cemont.
Zadeva je v okvari, trafo naj bi bil ok, le diode so vsaj na enem grecu skurjene. Sumljiva mi je vezava, mojstra ki je to nazadnje popravljal. srednji del navitja iz trafota gre direktno na - pol 12V, druga dva pa vsak na en grec. Iz obeh grecov gre potem preko šunta na A meter in na + kabel. - Kabel ima vtikač in ga lahko vtakneš v -12 V ali v -24 V vtičnico.
Malo mi je tudi sumljivo zakaj na izhodu iz trafota dobim komaj 10V ali 20V po moji logiki bi naj bilo 12 in 24 V. Ali ima kdo kako shemo tega polnilca. Načeloma ga jaz za štartanje avta ne bom uporabljal, le občasno za kak akumulator dofilat.
Še par slikc.


[Slika: 1.jpg]

[Slika: 2.jpg]


[Slika: 3.jpg]
#2
Sem že delal nekaj podobnega, zgleda da ti polnilci/štarterji nimajo napetosti kot bi morale biti že od novega. Z izbirnimi stikali preklapljaš med navitji na trafotu na primarju. Iz trafota gre sekundar na izmenično stran gretza, minus direkt ven na klemo, plus pa preko A-metra (lahko je tudi obratno - plus direkt, minus preko A-metra). Preveri gretza če sta ok, potem pa na izhod med +- dodaj elektrolitski kondenzator vrednosti od 3,3 do 6,8mF da dvigneš napetost.
Pazi da bosta gretza imela enake vrednosti, menjaj oba, v ic-ju sta 50A 1,5€ kos.
#3
Hvala za odgovor.
En grec je zagotovo pregorjen. Imam drugega 35A a je po debelini manjši od strega. Načeloma bi jaz lahko uporabil samo en grec, ker 24V nimam kje uporabit, pa bi jih kar odklopil.Elektroliti so pa bili kot se vidi iz slikc. Ne vidi se pa nobene oznake. Naj jih dam nazaj ? Ali raje kupim nove? Morda skočim jutri v IC in nabavim nove stvari in zadevo sestavim nazaj. Boljša bo že, kot tisti mali polnilec iz Lidla za 17€, ki mi je takoj umrl.
#4
Dva gretza sta zaradi toka, da se tok razdeli na dva dela zaradi start funkcije in nista dva zaradi 24V. Jaz bi menjal oba, ker nista tako draga, pa če bosta identična ne bo en bolj obremenjen kot drugi. Pri sestavljanju uporabi pasto!

Kondenzatorje lahko pomeriš z instrumentom, če ne moreš, kupi nova dva, samo pazi da bo napetost kondenzatorjev 50V.
#5
HVALA strom


Skok na forum:
Zadnje novice

Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »