Splošno > Sam svoj mojster
Polnilec avto akumulatorjev Start 220

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polnilec avto akumulatorjev Start 220
#1
Pozdravljeni

Od kolega sem dobil polnilec akumulatorjev in starter pomočnik START 220, EnerGo baje od firme Cemont.
Zadeva je v okvari, trafo naj bi bil ok, le diode so vsaj na enem grecu skurjene. Sumljiva mi je vezava, mojstra ki je to nazadnje popravljal. srednji del navitja iz trafota gre direktno na - pol 12V, druga dva pa vsak na en grec. Iz obeh grecov gre potem preko šunta na A meter in na + kabel. - Kabel ima vtikač in ga lahko vtakneš v -12 V ali v -24 V vtičnico.
Malo mi je tudi sumljivo zakaj na izhodu iz trafota dobim komaj 10V ali 20V po moji logiki bi naj bilo 12 in 24 V. Ali ima kdo kako shemo tega polnilca. Načeloma ga jaz za štartanje avta ne bom uporabljal, le občasno za kak akumulator dofilat.
Še par slikc.


[Slika: 1.jpg]

[Slika: 2.jpg]


[Slika: 3.jpg]
#2
Sem že delal nekaj podobnega, zgleda da ti polnilci/štarterji nimajo napetosti kot bi morale biti že od novega. Z izbirnimi stikali preklapljaš med navitji na trafotu na primarju. Iz trafota gre sekundar na izmenično stran gretza, minus direkt ven na klemo, plus pa preko A-metra (lahko je tudi obratno - plus direkt, minus preko A-metra). Preveri gretza če sta ok, potem pa na izhod med +- dodaj elektrolitski kondenzator vrednosti od 3,3 do 6,8mF da dvigneš napetost.
Pazi da bosta gretza imela enake vrednosti, menjaj oba, v ic-ju sta 50A 1,5€ kos.
#3
Hvala za odgovor.
En grec je zagotovo pregorjen. Imam drugega 35A a je po debelini manjši od strega. Načeloma bi jaz lahko uporabil samo en grec, ker 24V nimam kje uporabit, pa bi jih kar odklopil.Elektroliti so pa bili kot se vidi iz slikc. Ne vidi se pa nobene oznake. Naj jih dam nazaj ? Ali raje kupim nove? Morda skočim jutri v IC in nabavim nove stvari in zadevo sestavim nazaj. Boljša bo že, kot tisti mali polnilec iz Lidla za 17€, ki mi je takoj umrl.
#4
Dva gretza sta zaradi toka, da se tok razdeli na dva dela zaradi start funkcije in nista dva zaradi 24V. Jaz bi menjal oba, ker nista tako draga, pa če bosta identična ne bo en bolj obremenjen kot drugi. Pri sestavljanju uporabi pasto!

Kondenzatorje lahko pomeriš z instrumentom, če ne moreš, kupi nova dva, samo pazi da bo napetost kondenzatorjev 50V.
#5
HVALA strom


Skok na forum:
Zadnje novice

Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »