Splošno > Sam svoj mojster
Polnilec avto akumulatorjev Start 220

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polnilec avto akumulatorjev Start 220
#1
Pozdravljeni

Od kolega sem dobil polnilec akumulatorjev in starter pomočnik START 220, EnerGo baje od firme Cemont.
Zadeva je v okvari, trafo naj bi bil ok, le diode so vsaj na enem grecu skurjene. Sumljiva mi je vezava, mojstra ki je to nazadnje popravljal. srednji del navitja iz trafota gre direktno na - pol 12V, druga dva pa vsak na en grec. Iz obeh grecov gre potem preko šunta na A meter in na + kabel. - Kabel ima vtikač in ga lahko vtakneš v -12 V ali v -24 V vtičnico.
Malo mi je tudi sumljivo zakaj na izhodu iz trafota dobim komaj 10V ali 20V po moji logiki bi naj bilo 12 in 24 V. Ali ima kdo kako shemo tega polnilca. Načeloma ga jaz za štartanje avta ne bom uporabljal, le občasno za kak akumulator dofilat.
Še par slikc.


[Slika: 1.jpg]

[Slika: 2.jpg]


[Slika: 3.jpg]
#2
Sem že delal nekaj podobnega, zgleda da ti polnilci/štarterji nimajo napetosti kot bi morale biti že od novega. Z izbirnimi stikali preklapljaš med navitji na trafotu na primarju. Iz trafota gre sekundar na izmenično stran gretza, minus direkt ven na klemo, plus pa preko A-metra (lahko je tudi obratno - plus direkt, minus preko A-metra). Preveri gretza če sta ok, potem pa na izhod med +- dodaj elektrolitski kondenzator vrednosti od 3,3 do 6,8mF da dvigneš napetost.
Pazi da bosta gretza imela enake vrednosti, menjaj oba, v ic-ju sta 50A 1,5€ kos.
#3
Hvala za odgovor.
En grec je zagotovo pregorjen. Imam drugega 35A a je po debelini manjši od strega. Načeloma bi jaz lahko uporabil samo en grec, ker 24V nimam kje uporabit, pa bi jih kar odklopil.Elektroliti so pa bili kot se vidi iz slikc. Ne vidi se pa nobene oznake. Naj jih dam nazaj ? Ali raje kupim nove? Morda skočim jutri v IC in nabavim nove stvari in zadevo sestavim nazaj. Boljša bo že, kot tisti mali polnilec iz Lidla za 17€, ki mi je takoj umrl.
#4
Dva gretza sta zaradi toka, da se tok razdeli na dva dela zaradi start funkcije in nista dva zaradi 24V. Jaz bi menjal oba, ker nista tako draga, pa če bosta identična ne bo en bolj obremenjen kot drugi. Pri sestavljanju uporabi pasto!

Kondenzatorje lahko pomeriš z instrumentom, če ne moreš, kupi nova dva, samo pazi da bo napetost kondenzatorjev 50V.
#5
HVALA strom


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »