Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Praskanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praskanje
#1
Zdravo,
Za vikend sem spal v mansardi hiše in sem ponoči naključno slišal neko praskanje/škripanje..zvok je bil takšen kot če bi z nohtom ali žlico praskal po lesu oz. gipsu...sem potrkal po stropu (knauf), pa je malenkost nehalo pa spet in se ni odzvalo oz. prestrašilo (kuna, podgana odpade, ker bi se takšna žival slišala ob premikanju - smo imeli že kuno), eventualno miš..ampak me čudi da bi bila na vrhu hiše. Isti zvok je bil cca pol leta nazaj..takrat sem malo ružil po steni pa je nehalo in nisem več opazil oz. slišal.

Z zunanje strani so napušči zaprti s škatlo, tako da nekih odprtih prostorov ni, podstrešje je v sendvič volni...

Kaj bi to lahko bilo? Sam sem pomislil morda na črva v lesu? Sicer še nisem slišal kako se to sliši, ampak kaj druga mi ne pade na pamet, sploh glede na čas, ki očitno že traja.

Kako zadevo rešiti? Mansarda je nova, strop knauf,...če mi črv najeda les...pol mi pride v poštev samo trganje na tistem mestu pa impregnacija lesa?
#2
sam sem tudi mislis kerega hudiča imam na podsrešju in sem na koncu ugotovil da so vrane na strehi in se ponavad med 4-5h zjutri že veselo sprehajajo po strehi, sliši se pa pomojem zato tako ker je kritina gerard, ki je kovinska.
#3
v mojem primeru sigurno ni vrana, jih včasih slišim ko pride na pokrov dimnika...drugače pa imamo cigle za kritino.

na mestu zvoka je dejansko z zunanje strani napušč - mansardni del.
#4
Sem pred dobrimi dvajsetimi leti, na podstrešju predeloval mansardo. Ja in takrat je tudi mene zmotil podoben prasketajoč glas. Po ogledu strešne lege in žagovine oz sranja povzročitelja sem prišel do zaključka, da se nepovabljenega gosta rešim samo, če ga pogostim z biocidom od Belinke. Ker papir vse prenese sem si zadal nalogo, da nepovabljenega gosta, kar utopim v tej zadevi.
Sem slučajno preverjal pred dobrim tednom, pa je več kot očitno, da me njihov rod ne mara še dandanes za gostitelja.... Big Grin
#5
Lesni črv, kot je napisal predhodnik...


[Slika: Fentin.png]
#6
Lani poleti en primer, cca 8 m višine, priprto strešno okno, na centi, uleti not podgana (mimogrede prekucne 1l flašo vina in razbije, da ji jeb.. m....), moja mačka zbeži od strahu, podgana se zavleče pod kuhinjske elemente, najdem ful velik karton (razpelan), naštelam za izhod, pozaprem vrata, razen vhodnih, tolčem po elementu, nič, ruknem konkretno, piči una ven, mače vso presrano...

Vglavnema, meni voluharji požro pol in več krompirja, pa se mi hudič smili, da bi ga fental.
#7
maticrene1, tega je še za picajzle med nogami premalo.. Smile .Jim pa telim gostom gre na jetra tudi spihovanje s kompresorjem. Vajo pa dosledno ponavljat vse do prenehanja njihovega sranja...izpod lukenj.... :roll:
#8
Vse v izolaciji...

Ok, castle bo to odkril kritino, se splazil not in trofil luknjo od črva.
Večkrat dnevno.
#9
Sem še enkrat prebral vprašanje pa opazil, da je praktično z obeh strani zaprto, Upam, da vsaj streha ni privijačena....
Četudi bi gostje praskali pod taktirko Zubina Mehte, ti jih ne privoščim... Sad
#10
Lesni črv.
Če ne moreš priti do njega, se delaj, da ga ne slišiš.
Tudi če boš tam odprl in impregniral les, do črva to ne bo prišlo. Črv grize le beljavo lesa, ta pa ponavadi ni več, kot 1 cm debela. S tem ti ne ogroža konstrukcijske trdnosti.
S tem, da impregniraš les, boš dosegel to, da bo škodljivec poginil, ko se bo razvil v hrošča in bo želel izleteti.
Če bi našel luknjico, to pomeni, da je vsaj en škodljivec že izletel ven. Če so se iz jajčec razvili še drugi, lahko notri špricaš, kar hočeš, do njih ne bo prišlo, ker za sabo puščajo črvino, to je tako zbita lesna moka, da ne prepušča nobene tekočine. Rovi pa so razpredeni gor in dol, levo in desno, kamor ne dosežeš z ničemer. Lahko bi probal z žico, pa bi videl, da se takoj nekam zaletiš.
Večina gradbenega lesa pride v hišo že okužena z jajčeci in se ne okuži, ko je že vgrajena.
#11
KARMEN1, ala ti vera, prav v vseh tvojih trditvah se strinjam. 8)
Bega me samo drugi stavek. :roll: Si kot moja osebna zdravnica, odmisli vsako motečo stvar, ali jo slišiš ali ne slišiš...vrži jo čez rame...Saj bi kaj komentiral še naprej, pa ne maram, da me zaradi cenzure ne nogirajo ..... :wink:
#12
V zagovor tvoji osebni zdravnici!
Glede na dejstvo, da še vedno "tapkaš" tule gor, ima kar prav! :wink:

P.S. Prvič, ko se bo motila, je pa druga stvar! 8)
#13
Hvala simek, za potditev diagnoze! Se povsem strinjam z željo in zavedanjem, da ti še dolgo časa odtapkavam na tvoje komentarje..... 8)
Se mi pa nekaj kuja os. dr. zadnje čase, žal ne vem po čigavi krivdi... Cry

Je pa res, da mi je praskanje in sranje pod taktirko bilo katerega dirigenta ljubše od zgoraj navedenih gostov..... :wink:
#14
... pri nas tudi praska po mansardi... s časom smo ugotovili, da gostimo netopirje. tudi ob menjavi kritine so nas zapustili za kaka 2 tedna, nato pa so se vrnili nazaj...


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »