Gradnja in obnova > Energijski viri
Nov sistem v starejšo hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nov sistem v starejšo hišo
#1
Pozdrav,

gre za hišo, staro 40+ let brez izolacije in talnega gretja, dvo stanovanjska, skupaj 260 m2. Okna so dobra, stara nekaj let.
Naš mojster, ki je delal centralno in vse, povezano s tem, predlaga zemlja-voda sistem in je proti zrak-voda sistemu. Trenutno je kombinirana peč drva-olje.

Spodnja polovica hiše ima dvojne stene in je poleti vedno hladno, pozimi pa toplo, tako da ni občutka, da bi toplota uhajala.
Sam sem sicer za zrak-voda sistem, ampak ne bi rad, da gre kaj narobe. V hiši smo samo trije in greje se recimo 200 m2 (2 sobi imata odprta vrata in zaprta radiatorja).
Torej kaj bi vi vgradili?
Hvala
#2
Premalo podatkov, sploh glede tipa, velikosti in števila radiatorjev. Idealno za izbiro je, da poskušaš s trenutno pečjo ogrevati 24/7 s konstantno temperaturo ogrevalne vode in jo izmeriš. In to čim prej, dokler so še vsaj približno nizke temp.
Starost hiše in oken je povsem nepotreben podatek. Šteje le material in debelina.
#3
Radiatorje bom danes izmeril, kaj pa mislis s temperaturo? Ogrvalna voda je okoli 50°, izmerim temp. radiatorjev ali prostorov?
Hvala
#4
Blue30... Če le imaš na razpolago dovolj zemljišča napravi zemlja voda. Zrak je vedno najslabša varianta, se uporabi tam kjer druge možnosti ni Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#5
Predvidevam, da je mojster ocenil, da je varianta zemlja - voda možna, vprašanje samo, kako veliko zemljišče je na razpolago in pa seveda sama sestava tal, glede na to, da gre za relativno veliko ogrevalno površino. Kar se pa tiče same temp. ogrevalne vode je treba ne glede na način ogrevanja težit k temu, da je le ta čim nižja. V kolikor ni, se velikost radiatorjev ustrezno prilagodi.
#6
Blue30 Napisal:Radiatorje bom danes izmeril, kaj pa mislis s temperaturo? Ogrvalna voda je okoli 50°, izmerim temp. radiatorjev ali prostorov?
Hvala
Mislim točno to, kar sem napisal. Temperatura ogrevalne vode, ki gre v radiatorje. Ne moreš samo zakurit in izmerit, moraš vsaj kakšen dan non-stop enakomerno ogrevat in nižat temp. ogrevalne vode, dokler ni v porostorih želena sobna temp.
sassapo Napisal:Blue30... Če le imaš na razpolago dovolj zemljišča napravi zemlja voda. Zrak je vedno najslabša varianta, se uporabi tam kjer druge možnosti ni Idea
Se ne strinjam popolnoma. Lahko da so objekt in radiatorji primerni tudi za običajno nizkotemperaturno TČ, ki se z montažo dobijo precej ugodno (npr. LG monoblok). Morda tudi ne mislijo tam bivati več kot npr. 10 let in je zemlja/voda vprašljiva investicija.
#7
No, v tem primeru verjetno ne bi niti razmišljali o TČ!
Razen če želijo dodati vrednost nepremičnini? Je zopet zemlja voda v veliki prednosti!

Z LG-jem boš veliko hišo brez izolacije težko ogreval! No, zmrznil verjetno res ne bi nihče :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
Energetik81 Napisal:Lahko da so objekt in radiatorji primerni tudi za običajno nizkotemperaturno TČ, ki se z montažo dobijo precej ugodno (npr. LG monoblok)

12kW LG monoblok te gol pride 4.000€. Ko dodaš še grelce - 460€, modul za SV- 460€, bojler - 600€, sobni termostat -150€, greš hitro proti 6.000€ + montaža + antfriz.
Za ta denar dobiš npr. 12kW Panasonica T-Cap.
#9
@Energetik81: kje si pa ti še našel LGjev monoblock in besedo ugodno, če pa že nekaj dni tu gori vsi nauki zgodb gredo v smer, kako smo si sami krivi, ker kupujemo prepoceni, toplotne, obtočne, fitinge, fid-e....???
#10
12 kw bo malo knap za takšno bajto, pri čemer računam na vseh 260m2.
#11
Blue30 Napisal:....
Torej kaj bi vi vgradili?
Hvala

Imaš dve opciji:
1) vgradiš TČ za 15k€, ki bo ogrevala tako neizolirano bajto
2) daš za izolacijsko fasado 10k€ in TČ za 5k€ (za oboje vzameš še subvencijo), ki bo grela tako izolirano bajto

Druga varijanta je stroškovno na dolgi rok ugodnejša (cene elektrike so se kar lepo dvignile v zadnjem letu), za bivanje prijetnejša tako poleti kot pozimi, pa še do okolja prijaznejša.
#12
Hvala vama za odgovore.

Torej prostora je na parceli vec kot dovolj, ob hisi so tlakovci, tako da ni problem za vrtine. Tudi voda je kar visoko na nasem podrocju, kar se tega tice, ne bi bilo tezav.
Investicija je 40% drazja in tudi ne vemo, kako dolgo oz. ce bomo ostali tukaj, vseeno pa zelim, da se vse ogreva brez tezav, ceprav bi morali za to delat drazjo moznost, torej voda voda. Mislim, da sem se narobe izrazil, voda voda bi delali, ne zemlja voda.


Predracuni za zrak voda do od 8-9 t eur, voda voda pa stane okoli 15 t eur. Pri slednji, so nam povedali, lahko racunamo na pol manj stroska elektrike za poganjanje sistema.
#13
No @fantocci, saj vem, kaj si želel povedat, vendar dvostanovanjske hiše, velike 260m2, ne oblečeš za 10K€! Vsaj večina jo ne, pusti sedaj samograditelje!
Tudi po fasadi, tele bajturine ne bo ogrevala T.Č. za 5K€, oz. sama T.Č. bo že pet jurjev, kaj pa vse ostalo?

Pri tejle matematiki,še manjka vsaj 5 jurjev! Vsaj! :wink:
#14
Točno tako! Pa vedi da investicija v voda voda ni nič dražja kot investicija v zrak voda!
Če kupuješ TČ voda voda srednejga razreda, ne glej TČ zrak voda v spodnjem razredu Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#15
Ni toliko razlike in kolikor je je, boš dobil kmalu notri in brez skrbi za prihodnost: katerikoli energent boš nekoč uporabljal, vse bo poceni ker bo poraba majhna.
+ večja komoditeta, kar verjetno tudi šteje?

Jaz sem dal za 20cm fasado s premium materijali 9k€, hiša ima sicer okoli 150m2. To je bila polna cena, brez odštete subvencije, z računom in brez lastnega dela. Veliko več kot 10k€ z odšteto subvencijo torej za 260m2 ne bo, razen če si zelo slab pogajalec.

TČ, ki bi grela tako izolirano hišo definitivno dobiš za 5k€.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »