Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Parcela in drevesa na zazidljivi parceli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parcela in drevesa na zazidljivi parceli
#1
Pozdravljeni, ogledujem si parcelo. Na njej raste nekaj konkretnih dreves. Se jih lahko kar požaga ali je potrebno javiti gozdarjem? Parcela je z dveh strani obdana z gozdom...
Parcela (cca. 1000m2) je sestavljena iz dveh parcel velikosti malo več kot 500m2 in druga malo manj kot 500m2. Glede na teren bi mi odgovarjalo postavitev hiše tako kot sem označil na sliki. Kako se lahko to izvede? je potrebno združit parceli na eno parcelno številko ali lahko tako naredim glede na to, da bi bile obe parceli moji? Oziroma se lahko preko obeh parcel določi gradbeno parcelo...

Hvala za odgovore

[Slika: parcela.jpg]
#2
Hišo brez težav postaviš tako, če je celota zazidljiva in je taka postavitev skladna z opn-jem.

Glede dreves, če gre za gozd/varovalni pas gozda, moraš najprej pridobiti soglasje in gradbenodovoljenje, šele po tem ti bodo izdali dovoljenje za posek.
#3
Posrednik pravi da je 5% kmetijskega..... na iObčini sem videl, da sta parceli v celoti v SSe. Tako, da nevem kaj je prodajalec s tem mislil. In ne vem, kaj to pomeni, da je potrebna objava na oglasni deski...

Postavitev je glede na plastnice in glede na sosednje stavbe.
#4
@vuego, moja zazidljiva parcela je bila polna dreves. In ker je prostor bil namenjen gradnji, revirni ni nič kompliciral. Vprašal je, kje bo hisa, zacaknil potrebno in čez par dni sem dobil njihovo soglasje in šele nato gradbeno d.
#5
Parcela je gradbena al pa ni, ne more bit sam mal gradbena... Sumljivo
#6
@Tody

avtor zazidljivost mesa z namensko rabo.
#7
Ne vem kdo bi sploh izdal gradbeno dovoljenje nekomu, ki bi gradil hišo katera bo obkrožena z drevesi. Pri nas imamo primer, ko je tip kupil parcelo na robu gozda, sedaj pa kmetom teži da morajo izsekati ves gozd 20 metrov radija okoli hiše....
#8
Nevem no ... Lokacijska informacija in potem dalje. Večja drevesa samo večji projekt... V tej fazi te ne zanimajo, razen kot dodaten strošek, ki bo tudi prihodek od lesa.
#9
mihecmiha Napisal:Ne vem kdo bi sploh izdal gradbeno dovoljenje nekomu, ki bi gradil hišo katera bo obkrožena z drevesi. Pri nas imamo primer, ko je tip kupil parcelo na robu gozda, sedaj pa kmetom teži da morajo izsekati ves gozd 20 metrov radija okoli hiše....

Če bi bil jaz na takem bi dal zemljišče, ki moti prišleka njemu v najem. Potem pa je zaradi mene lahko tudi brez dreves. Seveda za xx eur. In to na tak način.
https://e-uprava.gov.si/e-uprava/oglasn ... ?id=645268
Big Grin
#10
Primer iz soseščine. Lastnik gozda je stranka v postopku in mora dati soglasje h gradnji.

Kdo pri zdravi pameti ti bo dal soglasje, da bo v primeru vetroloma še kriv za škodo?
#11
Na parceli stojijo 3 velike smreke. Bojo prav prišle za špirovce Wink Ena se je sama podrla...predvidevam da ob močnem vetru. Vse ostalo je že posekano-očiščeno. Nekoč bila kmetijska zemljišča, vendar se je vse opustilo in zapustilo. Torej smatram, če je tam bila nekoč njiva ali vrt in ne gozd in se je zaraslo z drevesi, da potem nesme biti problem s podiranjem.
Še zbiram inofrmacije, nisem še prišel do lastnikov parcele (in če sploh bom), prodaja jo agent.
#12
pomagač Napisal:@Tody

avtor zazidljivost mesa z namensko rabo.

Morda res malo mešam..se ne spoznam na strokovne izraze...prosim za obazložitev.

Skratka v opredelitvi namesnke rabe je parcela v celoti označena kot SSe.
Ali ni potem parcela v celoti zazidljiva? Ker v nekih drugih primerih je bilo označeno, kolikšen del parcele je zazidljiv...
#13
A. Velikost parcele... Je kar je ce jih mas vec se seštevajo.
B. Ko se odločis za pozicijo hise, lahko določis gradbeno parcelo, od katere potem plačas komunalni prispevek. Ta parcela more biti zazidljiva. Min velikost preveri na LI
#14
@pianist, jutri so na UE uradne ure. Pojdi na občino (ki pokriva željeno parcelo) in naroči LI, plačaj 20eur takse in čez en teden jo dobiš. Notri ti bo za željeno parcelo pisalo ni da ni.. ali je parcela namenjena gradnji, minimalna velikost za gradnjo, odmiki, višina objekta... Če pa imaš čas, pa lahko to vse izluščis iz obstoječega prostorskega akta občine.
#15
mape Napisal:Primer iz soseščine. Lastnik gozda je stranka v postopku in mora dati soglasje h gradnji.

Kdo pri zdravi pameti ti bo dal soglasje, da bo v primeru vetroloma še kriv za škodo?

Za višjo silo kot je vetrolov nihče ne jamči. Lahki samo sanjaš, da boš od lastnika gozda karkoli dobil v tem primeru. Vedel si kje gradis in tvoj riziko. Pa tudi sicer, če ti glih med sečnjo ne spusti dreva na bajto ne boš dobil nič.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »