Gradnja in obnova > Napeljave
Ventilator za kopalnico

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ventilator za kopalnico
#1
Iz strehe (stari dimnik) sem na strop kopalnice speljal pocinkano cev fi100 za prezračevanje. Višinska razlika od stropa kopalnice do konca dimnika je približno 7 metrov.

Kakšen ventilator priporočate? Moč, čim manjši hrup?

Kako delujejo v praksi ventilatorji s senzorjem vlažnosti in časovnim zamikom ?
#2
Osebno bi kar takega nabavil, samo moj, neče falit že 12 let ..
Imam pa vezanega na uporabo Tuš kabine in luči....

To je primerjaje tako kot, da bi danes kupil nov avto brez klime .....
Moraš pa vedet, da za neovirano delovanje, rabiš tudi prezračevalne rešetke v vratih.....
Pa pvc cev bi znala biti tišja od pocinkane... :wink:

https://www.google.com/search?q=kopalni ... 9&dpr=1.25

Ni dani :wink: 8)
#3
Citat:Moraš pa vedet, da za neovirano delovanje, rabiš tudi prezračevalne rešetke v vratih.....
Ja, zgleda da večina to pozablja in ker potem to ne deluje dobro nabavljajo zmogljivejše ventilatorje in povzročajo še več hrupa.

No jaz sem v kopalnico dal dva stropna zračnika združena v cev, ki je speljana na streho. Na vrhu sem predvideval ventilator, ki pa ga nikoli nisem montiral. Pokazalo se je namreč da prezračevanje popolnoma zadovoljivo dela vzgonsko.
Vrata kopalnice so večinoma odprta, tako da je cirkulacije dovolj.
Tista sopara, ki se nabere ob zaprtih vratih in tuširanju ali "parjenju" pa se v zelo kratkem času ob odprtih vratih pasivno prezrači.

Vertikalne cevi je približno 5 metrov
#4
Koliko toplega zraka skozi prosti zračnik (če nimaš možnosti zapiranja) spraviš iz kopalnice- stanovanja. Najbolje bi bilo, da bi imel dva zračnika. Za poleti stalno odprtega. Pozimi ga zapreš in čez zimo uporabljaš ventilator na tajmer in obenem omogoča zapiranje, da ti topel zrak, ko ne deluje ostane v kopalnici. Če pa sušite perilo v kopalnici pa bi moral bit tak da deluje na senzor vlažnosti.
#5
Priporočam ti ventilator z avtomatskimi zaporami (lamelami), da preprečiš nezaželeno sesanje zraka-toplote iz kopalnice, saj bo 7 m cevi imelo kar nekaj vleka. Sam uporabljam takega, ki ima poleg avtomatskih zapor še timer in senzor vlage (Manrose). Ko se tuširam, se ventilator sam prižge in se ugasne, ko vlaga v prostoru pade. Ker je v kopalnici še WC školjka pa ga kdaj prižgem zgolj na tipko in ga timer-časovnik sam ugasne in se ti ni potrebno spraševati, ali si ugasnil ventilator zjutraj, ali bo celi dan delal in sesal toploto iz hiše. Je pa malce dražji, kot osnovni, ki ima samo motor.
Upam, da si na dnu cevi pustil prostor za kondenz (kondenzna past, ali zgolj dodaten prostor pod nivojem ventilatorja, če ne ti bo kondenz 'zalival' ventilator. Upam, da si dal kvalitetno pocinkane cevi, da ne bo začela cev znotraj rjaveti, in ti bo rjavi kondenz tekel mimo ventilatorja.
Če ti je pomembno, da je ventilator tih, glej koliko dB ima glasnosti. Tega, ki ga imam jaz ima 40 dB, Gorenjevi imajo 30 dB.
#6
Jaz imam plan preko vikenda vgradit ventilator z timerjem, fi 100.

Kopalnica je v hisi, se ravno renovira, tako da bomo samo naredili preboj stene tam kjer so bile vcasih rolete.
Me mora kaj skrbeti ce prevrtamo to L preklado?

Glede zunanje resetke, bi dal tako da ima lopute ki jih skozi potisnjen zrak dvigne.

Je se kej kar bi moral pozit ?
Elektriko vem da je treba napeljat stalno fazo ter fazo od luci.
#7
Če si sposodim temo..

Kopalnico v mansardi bi prezračeval direktno vertikalno skozi streho. Vertikala dolga ca 1.5 metra v toplem prostoru. Ali mi lahko kaj zakondenzira in kaplja nazaj v kopalnico? Kako to rešit? Bi bilo boljše le vzgonsko ali je bolje z ventilatorjem?

Kako imate to vi rešeno?

Hvala.
#8
Kapljalo ti bo vsekakor. Sploh iz kopalnice, kjer se največkrat izčrpava z vlago nasičen zrak. Brez kondenzacijske pasti (lovilca kondenza) raje ne poskušaj.
#9
[Slika: img20190515074022.jpg]

Bo takole ok? Cev denimo 110 ali 125. Ali predlagate ventilator? Kondenz lahko preko sifona dam v odduh. Imam še vse moznosti odprte..
#10
Naredi tako. Bo veliko boljša rešitev, kot vertikalna.
#11
Hvala za mnenje. Bi ti dal 110 ali 125 za tako kratko linijo?
#12
Odvisno od tistega, kar v cev vtakneš.
#13
Ima kdo izkušnje z ventilatorjem, horizontalno skozi steno? Dal bi gav prostor: wc, s tušem.
Kako je s konsenzom? Ga je kaj? Je dovolj če se cev nagne rahlo na ven?
In kako je s protipovratno loputo - jo veter odpira, glede na to da je le nekoliko nagnjena k ventilarorju. Kateri ventilator priporočate?
#14
če na protipovratno loputo ciljaš na tisto, ki jo zrak od ventilatorja odpre ko se ventilator prižge,... in če nima nikakršnih fedrčkov,... potem pozabi,... loputa tolk da se ti zmeša ob vsakem vetru, jaz sem imel na treh ventilatorjih in sem vse dol pometal,.... in ne nisem našel nadomestka,... imam pa notranji ventilator z loputami,... tko da vsaj nekaj,...

in ja imam čisto tako preboj narjen cev rahlo nagnjena na ven in to je vse,... pri meni deluje,... vrjamem pa da obstajajo kake bolj zakomplicirane varijante,...
#15
Na tem področju je mercedes - firma Vortice. Obstajajo pa tudi cenejši, pa zaradi tega vseeno zelo dobri in zanesljivi ventilatorji, ki slišijo na ime Dospel Polo. V nadaljevanju imajo priponke 100, 120 in 150, kar pomeni diameter cevi v mm ter na koncu še oznake AŽ (kar pomeni avtomatsko samozapiralno žaluzijo) ter WC (to pa pomeni še vgrajen timer za podaljšan čas delovanja). Npr. Dospel Polo 100 AŽ (ventilator 100mm z vgrajeno žaluzijo). Ventilator ima žaluzij kar lepo število, to pa pomeni, da so le te ozke in iz tega v nadaljevanju tudi to, da ventilator štrli nad površino le dober centimeter in ne dva, tri ali celo več centimetrov, kot je to običajno pri preostalih ventilatorjih. Istočasno ima še svetlobno indikacijo delovanja (oziroma indikacijo prisotnosti napetosti na motorju ventilatorja) - drobno rdečo lučko.
http://www.lontech.si/ventilatorji-dospel


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »