Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Investitor želi spremeniti rok dokončanja hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Investitor želi spremeniti rok dokončanja hiše
#1
Pozdravljeni,

Kot že naslov pove, želi investitor, ki gradi našo hišo znotraj tipskega naselja, da podpiševa aneks s podaljšanim rokom za dokončanje hiše.

Sama sem jih vseskozi sproti spraševala kaj čakajo s pričetkom, ali se je kaj zakompliciralo, oni so meni vseskozi zatrjevali, imam tudi na pisno, da rok dokončanja ostaja tak kot je določen v pogodbi, da je vse 100% pod kontrolo in naj ne skrbim. Komaj februarja so postavili temeljno ploščo, končana pa naj bi še vedno bila do 30.6. na ključ. Do tega tedna, ko so videli, da jim "kuzla skače v rit", so se spomnili, da je do zamude prišlo zaradi škarpe, ki so jo morali narediti, saj se parcela nahaja pod hribom.

Seveda aneksa ne misliva podpisat, vem pa tudi, da prostovoljno penalov ne bom dobila. V ozadju so še druge krivice, ki so se nama zgodile. Že tako je uporabnost najine parcele manjša za 130 m2, saj je toliko zemlje ostalo v hribu, za katerega je bilo vseskozi zatrjevano, da ga bodo toliko pobrali stran, pa ga niso, tudi priloge iz pogodbe kažejo, da naj bi najina parcela bila v celoti ravna.

Moje vprašanje v bistvu je ali investitor dejansko lahko tekom gradnje spremeni rok in se ob tem izgovarja na dejstva, ki še do pred kratkim niso predstavljala problemov? In pričakuje, da se prostovoljno odpoveva penalom...

Mogoče je vse skupaj malo zmedeno napisano, a se je nabralo že toliko sranja, poleg tega pišem še malo v afektu, da mi stavki kar sami letijo izpod prstov.

Hvala vsem, ki si boste vzeli čas.
#2
Ne. Ne more pogodbe so tam z razlogom, če so kje kake alineje ki so si jih pustili zato da ko pridejo v piz... da se lahko izmažejo ven...

Preberi še enkrat pogodbo. Aneksov ti ni treba podpisovat. Razloge za razdiranje pogodbe pa so tudi znani.

Tko da lahko narediš kar žeilš.
#3
Investitor si ti. Najbrž misliš izvajalca.

Kaj pa pravi nadzornik?

Osebno bi poizkušal dosečt dogovor. Rok za izvedbo se podaljša na neko srednjo varianto, za to pa vam naredijo XXX. Če gredo stvari že sedaj narobe, bo izvajalec tudi drugi rok težko ujel. Predvsem zapri denarnico Smile
#4
V pogodbi je ta člen: Prodajalec se lahko razbremeni odgovornosti za zamudo, če dokaže, da je vzrok za zamujanje zunaj
njegove pravne sfere, oziroma če dokaže, da je zamudil zaradi okoliščin, nastalih po sklenitvi
prodajne pogodbe, ki jih ni mogel preprečiti, ne odpraviti in se jim tudi ne izogniti.

Vendar se hrib na parceli ni pojavil po podpisu pogodbe, zemljišče imajo v lasti že leta, prav tako so vedeli, da bo pod tem hribom stala hiša in bi ustrezne analize terena (voda ipd.) lahko opravili že davno preden so z gradnjo sploh pričeli. Zdaj se mi pa izgovarjajo, da niso vedeli, da bo potrebna škarpa, pa odvodnjavanje ipd. in da je do zamude prišlo zaradi tega. Seveda vem, da lahko odstopim, problem pa je, ker are ne bom dobila prostovoljno nazaj...
#5
Kaj je bilo pa s tistim "zmanjsanjem" parcele? Predvidevam, da ste od izvajalca zahtevali zmanjsanje cene? Kako so reagirali?

Glede na napisano imate v vseh tockah prav in bi morali biti, kot alternativa "popustu", upraviceni tudi do vracila celotne kupnine. Sploh ce je sedaj prislo se do tega nespostovanja pisno dogovorjenih rokov. Pri vsem skupaj je se najbolj pomembno dobiti pisno izjavo iz strani izvajalca, eventuelno je smiselen tudi kontakt iz strani odvetnika. Kaj od tega je bilo storjeno?
#6
Investitor celotnega naselja je dejansko on oz. njihova firma, midva sva samo zaarala eno izmed hiš v naselju.

Glede teh 130 m2 - saj jih imava, vendar v hribu, imava škarpo in brežino nad njo. Baje si lahko tam gori posadiva paradajze Confusedhock: :lol: . Iztržila sva en pas zemlje od sosednje parcele. Že za ta nateg sva hotela odstopiti, pa nama je rekel investitor, da ne moreva. Seveda vem, da lahko in da ob primopredaji uveljavljava stvarno napako, vendar are pa ne bi dobila kar tako nazaj in bi se morali tožarit. Z odvetnikom se še pogovarjamo kaj nam je storiti, investitorju sem pa že napisala, da aneksa ne misliva podpisat. On mi še celo pravi, da sva že tako dobila podarjen kos zemlje, če bi dobila še penale, je pa to že dvojno obogatenje??!! No comment.
#7
Jah, ce vama resitev ni vsec, ter ce na lep nacin (to je za mene vec pisnih in ustnih poskusov za dosego dogovora) ne gre, potem pac ni druge kot odvetnik in tozarjenje. Alternativa je da imata zemljo v hribu ter da se vselita x mesecev kasneje, ter da vse to cimprej pozabita.

Tretje opcije jaz ne vidim Smile
#8
Sem bil v podobni situaciji. Samo omenil sem zamudne penale, pa so se obrnili. Je neverjetno kako hitro je mozno dokoncati hiso ce je treba. Je pa tako da ob prevzemu ce prevzames moras placat kupnino, da papirji stimajo in se vpises v zk. Ampak takrat zadrzis lahko mislim da 5+5% zaradi skritih napak in zamude (glej kaj ima
s v pogodbi) pa se ne rabis nic pregovarjat. Potem mora on od tebe dobiti ta denar in ce je zamuda njegova krivda mu denarja pac ne das.
#9
Lepo sodelujete, že v štartu.
Če prav zastopim, je vse skupaj še od njega? Torej si prav napisala, investitor.

To bo dolga in srečna zgodba. Za odvetnike.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!
#10
Najprej naj vam investitor pisno da predlog, kaj sploh želi od vas. Nato do odvetnika. Ali vračilo are in gresta drugam. Ni druge.
#11
Fery Napisal:To bo dolga in srečna zgodba. Za odvetnike.

Ne želijo se odvetniki preveč zajebavati s fizičnjaki, ker je vrednost točke zelo nizka. S takimi zgodbami je skoraj več dela kot zaslužka.
#12
Odvetnik je itak možev prijatelj, tako da tukaj ne bi smelo biti govora o tem koliko se mu bo dalo ukvarjati s fizičnjaki.

Ja res je, 5% kupnine zadrživa za odpravo napak ugotovljenih ob primopredaji, 5% pa bo deponiranih pri notarju za odpravo skritih napak. Tako da v bistvu je on tisti, ki bo moral teh 5% izterjati od naju. In teh 5% je še nekoliko več kot znese zamuda treh mesecev. Niti nisem pomislila.
#13
Ufff, takih strank si lahko samo želiš.

Skrito napako vama ne bo težko najdi. Boljše, da vama kar v štartu da še pet procentov popusta. Vsaj papirno jeb... se ne boste med sabo.

Ampak... če vam da še 5 procentov, bosta vseeno hotela še dodatnih 5 za neke super skrite napake.

Tako nekako se svet vrti.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!
#14
fery, mogoče boš mel srečo in boš montiral okna na tem objektu...dej 10% popusta v štartu, da te prijatelj od njenega moža ne rabi kontaktirat kako purpenaš :mrgreen:.
#15
Kam naj pa unih 5% za skrite napake poknjižim!?
Rajši se v velikem loku izognem.

Gume sem zamenjal, tako da mi ni glih mus vsak drek pobrat s tal.
Si ga že sam dovolj pridelam.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne, 400!!!!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »