Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Večanje garažne odprtine oz večanje preklade

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Večanje garažne odprtine oz večanje preklade
#1
Pozdravljeni,
V hiši imam klasično garaži in odprtino, ki je bila primerna za avtomobile izpred 15 let Smile
Pri vhodu v garažo imam na levi strani še cca. 1m zidu, ki bi ga rad odstranil zaradi lažjega vhoda v garažo z avtomobilom in tudi peš v trenutku, ko je avtomobil parkiran.
Jasno mi je, da je v širini trenutne odprtine preklada, ki drži zgornjo plato. V primeru, da odstranim zid na levi strani, poširim odprtino, vendar nimam v tej dolžini preklado.
Torej: je izvedljivo podaljšati obstoječo preklado še za cca. 1m in tako povečati odprtino? Kako se to dela? S kakšnim vbrizgavanjem?
Potrebujem čim več informacij, preden stopim do res dobrega izvajalca, ker se z izvedbo tega res ni za igrat.

Hvala za odgovore
#2
Kolikšna pa je višina stropa v garaži?
Od sedanjih vrat pa do stropa je koliko?
Običajno so bile "kletne" etaže nižje.

Sicer pa - načeloma ni kakšnih večjih težav! 8)
Glede na obremenitve, ki so nad to garažo, oziroma nad ploščo, je fino da kak statik malo poračuna dimenzije.

Sicer pa nekako takole:
- avto daš ven iz garaže 8) Smile Big Grin
- na notranji strani po širini garaže podpreš plato na cca 70cm, cca 50 cm od stene, ki bi jo podiral.

Na levi imaš 1m placa - na desni pa nič?
No, statik bo povedal kakšen I profil je dovolj za obremenitev in razpon.

Odstranil boš vse - zid na levi, garažna vrata in preklado - vse do AB plate.
Verjetno bo treba dat levo in desno še konkreten železen steber, na katerega bo fiksiran I profil, vse skupaj pa konkretno sidrano v levi zid, v desni zid in v AB ploščo.
#3
Hvala za prve informacije.

Višina garaže je klasika, cca. 250cm, vstop raven.
Če napišem situaciji bolj natančno, in pogleda proti hiši:
Garaža je na desni strani. Odprtina garaže je na desni strani tudi zunanji zid hiše (betonski cegel)-tudi na tej strani je cca. 15cm 'zoba', ki bi šel lahko ven.
Na levi strani je do stene (sredina hiše) cca. 1m 'zoba', ki bi šel stran.


Izvedba je torej: Podpiranje plate. Odstranitev celotnega zidu do obeh zunanjih sten. Odprtina bi bila zato cca. 3,5m. Sledi najtežje.
Predlagaš vstavitev železnega profila levo in desno pokonci in prečno skozi celotno dolžino.

Predvsem me malo skrbi, da bodo ti pokončni stebri ogromni (širina) in bom pridobil na koncu zelo malo širine.
#4
Citat:Višina garaže je klasika, cca. 250cm, vstop raven.

Izvedba je torej: Podpiranje plate. Odstranitev celotnega zidu do obeh zunanjih sten. Odprtina bi bila zato cca. 3,5m. Sledi najtežje.
Predlagaš vstavitev železnega profila levo in desno pokonci in prečno skozi celotno dolžino.


Lej, statik bi/bo poračunal, ampak takole iz izkušenj - brez računa in preko palca na oko ………. :oops: 8) :lol: :lol: če sta vertikalna stebra iz C profilov zvarjena …….. več kot 24/20 ne bosta. Torej od 350 odštej 40 in imaš 310cm.
I ali spet dva zvarjena C profila ( bo statik poračunal in dimenzioniral ) pa spet za tak razpon ne bi smel biti višji od 24, 26cm. Torej maš svetlo višino 225, kar je sigurno več kot sedaj.

Je dosti odvisno kakšno je zidovje kamor bi tale geštel postavil. Bolj ko lahko tole vse skupaj "sidraš" in fiksiraš v stare stene, boljše je.
#5
Hehe jest sm tud tko razmišljal, na koncu podrl garažo in naredu novo Smile
#6
Včeraj sem izmeril natančno.
Širina garaže je 350cm, levo zid cca. 95cm, desno 15cm. Preklada je sedaj z ometom skupaj cca. 30x30.
Glede podpornih stebrov, ki bi držali novo preklado: Bi bilo potrebno narediti na obeh straneh temelj zaradi večje točkovne obremenitve? Ali bodo vijaki na stenah nosili vse? Garažo bom namreč adaptiral v celoti in to pač predstavlja en dan dela več Smile
#7
Citat:Glede podpornih stebrov, ki bi držali novo preklado: Bi bilo potrebno narediti na obeh straneh temelj zaradi večje točkovne obremenitve? Ali bodo vijaki na stenah nosili vse?

Če sem prav razumel, je ta tvoja garaža v hiši. Torej NI nek prizidek k hiši?

To načeloma pomeni, da imaš / ali bi moral imeti, pasovni temelj pod celo širino garaže. Kar spet pomeni, da lahko na ta pasovni temelj brez problema basloniš steber levo in desno. Če pa spodaj daš še eno mal večlo fleho železa za pritrjevanje - pa si sploh zmagal.


Od zidov in stropa je odvisno - kakšna "SIDRA" boš lahko uporabil. Za vsako vrsto stene imaš namenska sidra in seveda malo kemije, da stvar zagrabi, kot je treba.

Če ti kaj sfali, imaš še vedno možnost da vse skupaj povežeš še spodaj. Potem imaš neke vrste "okvir".


A, ja ……..

pa že sedaj se odloči kakšna VRATA boš dal v to novo odprtino. Da ne boš brez veze denarja stran metal. Tipske dimenzije vrat - predvsem širina - so veliko cenejše od nestandardnih.

Ti boš šel na max plac, kolikor ga lahko dobiš ………..320cm recimo, vrata širine 300cm pa so 1/2 cene onih širokih 320cm? Confusedhock:
#8
papez46: hiša je letnik 1995. Garaža je del hiše oz v hiši in ni prizidek. Načeloma bi morala biti preklada skozi celotno stran, se strinjam, ampak dvomim v to. V primeru, da je, dvomim, da je armatura taka, kot bi morala biti.
Predvidevam, da je preklada le do 'zida', ki ga nameravam odstraniti. V primeru, da je preklada skozi celotno dolžino imam pomislek, kako je notri vgrajena armatura.
Verjetno mi to nihče ne bo znal razložiti oziroma odkriti.

V primeru, da bi pod obstoječo preklado dal novo preklado ne pride v poštev zaradi višine.

Najraje bi vse odstranil in vgradil okvir ampak upam, da bi bilo to 100%, predvsem statika. Mi je pa jasno, da je potrebno odprtino prilagoditi standard vratom.
#9
Preklada skoraj sigurno NI preko celotnega razpona, ampak samo nad obstoječimi garažnimi vrati.
Slika pove več, zato imaš v prilogah.
Temelje imaš verjetno pasovne, vmes nasutje, pa podložni beton, pa HI in nek tlak v garaži. TI verjetno v garaži niso delali.
Jasno - podpreš plato 1/2m znotraj v garaži. Steno porušiš v celoti, vključno z AB preklado. Tako boš imel levo in desno poravnano z notranjimi stenami in zgoraj boš imel rob AB plošče.


Obstaja sicer neka minimalna verjetnost - ampak to boš videl ko boš podiral - da je AB preklada izvedena na celi širini garaže.
Pravim mogoče, ker je razpetina 3,5m in je na eni strani le 15 cm zoba. In še, ker je verjetno v vsakem stiku fasadnega zidu z vmesnim zidom tudi vertikalna AB vez.


No, to sicer lahko preveriš tudi prej. Narediš nekaj "štih prob" z vrtalnikom in hitro vidiš ali je opeka ali je beton.


Stvar statika in izračuna je, kakšen naj bo steber in kakšna preklada. Spodaj imaš predvidevam kar solidno zasnovo, saj so tam temelji.

Seveda vse dimenzije še prilagodiš vgradnim meram vrat …………. in to je to.


Priložene datoteke
.jpg   A1 temelji.jpg (Velikost: 40,7 KB / Prenosi: 791)
.jpg   A2 garaža znotraj.jpg (Velikost: 51,82 KB / Prenosi: 791)
.jpg   A3 temelj zid preklada plošča.jpg (Velikost: 41,04 KB / Prenosi: 791)
#10
Pa še tole.


Priložene datoteke
.jpg   A4 razširitev porušeno.jpg (Velikost: 43,93 KB / Prenosi: 789)
.jpg   A5 vstavljen okvir.jpg (Velikost: 50,22 KB / Prenosi: 789)
.jpg   A6 okvir znotraj.jpg (Velikost: 28,14 KB / Prenosi: 789)
#11
Papez,
Super in hvala za vse informacije in prikaz. Tudi sam sem si predstavljal izvedbo na tak način.
Garaža je edini del hiše, ki je ostal brez obnove. Plan je odstranitev estriha, dodati novo hidroizolacijo, izolacijo, talno gretje in estrih, zato bo izvedba povečanja odprtine lažja.
Planiram tudi izvedbo temelja na vogalih, kjer bodo stebri.

Papež eno dodatno vprašanje: Pri tvojih slikah so z rdečo barvo označeni novi elementi: preklada in stebri, ki bodo to držali. Ti si vključil nekaj tudi po tleh-je to zaradi prerazporeditve obremenitve ali se to ne izvaja?

O kakšnih nosilcih gre v mojih primerih?
#12
Tisti zob 15cm na eni strani kar pusti in se ga ne dotikaj. Ker vsaka dvizna vrata imajo ob strani vodilo in sem skoraj preprican da je 10cm minimum
Na drugi strani pa zacetek odstrani omet da vidis kako dolgo imas preklado.
Potem pa kot receno.
Podpres plosco, porusis preklado, eventuelno obstojeco armaturo ne porezes ampak samo novo daljso s preklopom postukas na njo.
Mogoce bi lahko samo dolzino za preklop armature postemal, ce mislis stemat rocno. Bodo bolele roke.
#13
Figo Napisal:Papez,
Super in hvala za vse informacije in prikaz. Tudi sam sem si predstavljal izvedbo na tak način.
Garaža je edini del hiše, ki je ostal brez obnove. Plan je odstranitev estriha, dodati novo hidroizolacijo, izolacijo, talno gretje in estrih, zato bo izvedba povečanja odprtine lažja.

V garaži je ponavadi "avto". Če bo, potem je plavajoči "estrih" s talnim gretjem lahko "delikatna" zadeva. Oziroma, trdota TI mora biti primerna, pa ustrezna armatura - ne samo vlakna v estrihu, pa estrih naj bo tudi z več veziva - boljša trdnost in nosilnost.
Planiram tudi izvedbo temelja na vogalih, kjer bodo stebri.
No, tega ne razumem. Po defoltu moraš pasovni temelj že imeti . Ne razumem zakaj bi delal nov temelj.

Papež eno dodatno vprašanje: Pri tvojih slikah so z rdečo barvo označeni novi elementi: preklada in stebri, ki bodo to držali. Ti si vključil nekaj tudi po tleh-je to zaradi prerazporeditve obremenitve ali se to ne izvaja?

V primeru, da ne bi mogel izvesti pametnega sidranja stebrov v steno in preklade v AB ploščo, potem je smiselno za togost in seveda nosilnost povezati še vse skupaj spodaj, saj je tam verjetno korekten beton temelja.

O kakšnih nosilcih gre v mojih primerih?

Stvar statikove ocene, oziroma računa.
#14
Bolezen je terjala malo odsotnosti. Papez, še enkrat hvala.
Glede renovacije garaže: Edini del v hiši, ki tega ni bil deležen, moram pa narediti vse komplet. Talno gretje mora biti, ker je to prav tako edini del hiše, ki ni ogrevan-vod je puščen do nje. Se strinjam, estrih bo moral biti drugačen in namenski. Razmišljam, vsaka novejša hiša, ki ima garažo ogrevano, ima talno ogrevanje, zato to ne bi smela biti znanstvena fantastika.
Odprtina: Sedaj mi je jasna izvedba. Še vedno sem mnenja, da bo najtežje dobiti izvajalca tega, ki bo to naredil konkretno in je to že kdaj delal.
Na pasovni temelj sem pozabil in bo nadomestil moje predvidenje o gradnji temelja za stebra.
#15
Če daš pozimi moker in slan avto v garažo, je to dober recept za korozijo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »