Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Ali se živa meja smatra za ograjo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali se živa meja smatra za ograjo?
#1
Glede ograj ima vsaka občina malo drugače zapisano v OPN-ju. Ponavadi so določeni minimalni odmiki od meje, ter višina same ograje. Prav tako so nekako predpisani željeni materiali iz katerih naj bi bila ograja.
Kaj pa v primeru žive meje ali ostalega rastlinja? Ali ga prav tako ne smeš zasaditi do meje, če ti sosed ne da soglasja? Jasno mi je, da se ne sme razrasti na njegovo stran. Recimo, da je samo tako visoka, da jo obrezuješ s svoje strani in ne rabiš hoditi po sosedovi parceli.
#2
Preberi si tam od 80. člena dalje
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3242
#3
Tisto kar bos pa porezal, bo pa sosed za solato ponucal?
Al mislis posesat tisto iz svoje strani?
Jaz osebno blizje kot en meter ne bi pustil postavitu zive meje razen ce bi bila tudi meni v interesu. Na juzni strani pa sploh ne.
#4
Kar je zelenega lahko sadiš direkt na mejo. Sosed pa lahko obrezuje tisto kar z roko iz tal doseže. Vsaj meni je bilo tako razloženo. Posadil se pa smreke in še jih bom eno vrsto zraven
#5
Seveda lahko sadiš na mejo. Sosed pa lahko zahteva, da odstranjuješ vse veje, ki segajo v njegov zračni prostor in vse korenine, ki rastejo na njegovo stran in vse kar zrase preveč v višino da meče senco na njegovo solato. Potem začneš razmišljati, če je pametno saditi povsem na mejo...

L.p., Kloko
#6
Povsem preprosto vprašanje in odgovor. Dogovori se s sosedom, da skupaj posadita živo mejo, ki jo bo vsak s svoje strani vzdrževal. Tega noben odlok, predpis ali zakon ne prepoveduje. Lahko se tudi sosedom dogovoriš, da živo mejo častiš ti.
Če pa sam sadiš, pa pomisli, če bi to pred tabo naredil tvoj sosed.
#7
Definitivno najprej pogovor s sosedom, sicer zna biti slaba volja v prihodnje.
#8
mihecmiha Napisal:Kar je zelenega lahko sadiš direkt na mejo. Sosed pa lahko obrezuje tisto kar z roko iz tal doseže. Vsaj meni je bilo tako razloženo. Posadil se pa smreke in še jih bom eno vrsto zraven
Vse je ok,dokler ne omejuješ bilo kako svojega soseda.
Tako razmišljanje je samo za osebe,katere iščejo način,kako se kregati s sosedom.
#9
Yeager Napisal:Preberi si tam od 80. člena dalje
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3242

Res je in tudi žalostno. Problem nastane kasneje. ko se dva gena, en z razumom in drugi s pohlepom združita a naslednik, čeprav ali pa posledično vzrok podedovanega enoumja, "grabi" brez vseh predsodkov na račun "zgoraj navedenih členov" vse pred sabo.....Še najboljši sosed je "občina" onkraj pa sosed :lol:
Se pa, da marsikaj zmenit in ob likofu skupnega negovanja meje rešit marsikateri problem, čeprav se kakšen na račun hlapov rujnega izgubi v stratosferi... :wink:
#10
Zakaj bi jo sadila skupaj na mejo in da jo vsak z ene strani neguje.
Ti jo posadiš toliko od meje da jo neguješ z obeh strani sosed pa pije pivo in te gleda. :wink:


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »