Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Debelina izolacije pod talnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debelina izolacije pod talnim gretjem
#16
Hvala za tvoj vele komentar. Ce dobro preberes moje vprasanje me zanima kolkišna je max visina estriha za optimalno delovanje talnega gretja. Ker bom mel na enem koncu vrjetno 7cm na drugem pa 5-5cm, ali je lahko tako. Vprasal sem se pa ce je to dovolj izolacije ali bi pac moral narediti kaj drugace?
#17
Ojej ja seveda je dovolj, sedaj pazi le da imaš "betona" estriha nad cevmi talnega tam nekje cca 3cm, skupne debeline 5 cm + rezerve višine za talne obloge cca 1,5cm.. + kak 1cm lufta nad oblogami (odpiranje vhodnih vrat itd.) Wink
Če bi mel jaz 18cm višine se sploh sekiral nebi, ker je to otročje lahko, spraviti vse notri, zdaj to vem Big Grin.

Če bo talno je samorazlivni zelo dober za talno, jaz sem ga dal tudi zato ker je lahko bolj odporen tudi na manjše debeline in ti rečem da mi ni popokal popolnoma nikjer niti za milimeter (sušil kak mesec tudi naravno nato izsuševanje pred polaganjem talnih oblog) pa sem imel skupne višine od 10 do max 13cm v kleti, drugače pa povprečno nekje 11cm višine pa sem res povsod dal talno sicer na mreže. To kar sem jaz naredil, je bilo pač najboljše glede na višino ki sem jo imel.

Tebi pa priporočam le da narediš s to velikodušno višino čimbolje le da paziš da ti na koncu ne zmanjka višine. Če imaš garažo, kurilnico tam pa si lahko komot umisliš namesto 5cm 7cm "betona" Estriha.

EDIT: Velja pa da se zunanji obod hiše bolj izolira, kar pomeni da mora biti Mansarda izredno dobro izolirana, potem fasada vsekakor če je možno, potem je tu še KLET, prva etaža na najnižji ravni ki je nad zemljino se tudi izolira z več izolacije, sam ko sem delal izravnavo te etaže sem uporabil "politerm blue", tebi tega niti ne priporočam vendar sem jaz že s tem pridobil nekaj izolacije in potem 2x4cm + 5cm estriha. Med etažami ni potrebe da pretiravaš, če nameravaš vse ogrevati potem vsekakor ni potrebe, če pa bo kdaj opcija da se kaka izmed etaž kdaj manj ogreva ali skoraj nič pa to predvidi že sedaj ko izoliraš tlake.
#18
Je, lahko daš toliko estriha in je dovolj izolacije. Nekateri hodijo po 4cm izolacije pod estrihom in talno dela, drugi na 20cm izolacije in prav tako deluje...torej - deluje v vsakem primeru, v prvem je dvižni vod talnega nekaj višji kar se pozna na položnici, spet odvisno še od drugih dejavnikov. Optimalne višine tlaka za delovanje talnega gretja ni, več kot ga je, boljšo akumulacijo ima, manj kot ga je, malce boljša je odzivnost.
#19
Hvala vama za odgovor. Sam sem ze pustil v zacetku 1 cm lufta za vrata.
Dobil pa sem odgovor za estrih. Malo me je blo strah ker bo na eni strani malo vec estriha kot na drugi. In me je zanimalo ce bo talno funkcioniralo.
Hvala se enkrat. Lp
#20
Ne sekiraj se, ti bodo pač mal več računali za estrih, če je res toliko več tega Wink Nič zato če je malo več kje, talno bo delalo, kar se pa talnih oblog tiče pa dobro premisli kaj tebi deluje kot dober toplotni prevodnik, ker bo za talno najbolj pomembno, da le ta dobro funkcionira s talnim/obloge in s tem posledično dobra toplotna prevodnost, jaz osebno sem se odločil da spodaj ne bo nobenih filcev, folij pod vinilom ali kak laminat ipd. In sem se odločil za Keramiko POVSOD poleti lahko s centralno hladim tlake pozimi pa jih ogrevam in tla so topla brez da bi jih kaj oviralo Wink
#21
Brat renovira hišo, z željo po talnem gretju. V celoti podkletena, visoko pritličje, izdelana mansarda.
Želja je po talnem gretju in odstranitvi radiatorjev, mansarda in fasada bosta na novo izolirani.
Problem je v pritličju, kjer je vrgel ven stari estrih praktično brez izolacije in ima sedaj od plošče do stropa na voljo le 250cm. Je smiselno iti na talno gretje, glede na to da je nekak za izolacijo+estrih na voljo le maksimalno 10cm?
#22
Imel sem čisto isto višino.
Naredil talno 2+3 cm xps. Pa greje.
Od zunaj je cokel izoliran z 12 cm xps.
#23
Bolj kot smiselno je problem sama višina, vem kako izgleda in komot se izdela v 10-11cm vse skupaj, največji problemi so ponavadi zaradi višine pri vhodnih vratih, balkonska imajo načeloma malo več lufta. Predvsem so tukaj problem inštalacije po tleh, še posebej odtoki ti zavzamejo precej višine tudi do te mere da ni mogoče narest talnega. Jaz sem imel tudi točno tak problem in to na novogradnji ker nihče tega prej ni planiral. Na srečo sem jaz vse nekak predelal in odtoke sem lahko skoraj vse speljal ob stenah, pač kolikor se je dalo da me niso kasneje ovirali. Vse ostale inštalacije komot pokriješ z nekaj iznajdljivosti.

V mojem primeru sem dal takole:
1. 2cm grafitnega EPS 100 ali 70
2. Položil Fragmatov robni trak s folijo http://www.fragmat.si/si/gradbeni-progr ... robni-trak (okrog in okrog)
3. 3cm EPS 100 https://www.merkur.si/eps-gradbeni-stir ... av-1-5-m2/ (v tega sem celo izrezoval kanale za inštalacije)
4. polaganje gradbene folije (Vzameš najdebelejšo, ki jo imajo)
5. Polaganje mreže Q139 http://www.ugodnagradnja.com/files/3114 ... evanje.jpg "Slika ni moja Big Grin moje mreže so bile veeeeliko bolje urejene, pač mal za mušter, da vidiš" (Raster 10x10, če se ne motim) To zadnje zahteva malo več pazljivosti le pri vnosu v objekt, vse ostalo lahko delaš sam (Če bo samorazlivni je potrebno mrežo kasneje ko imate že položene cevi talnega polepiti na tla "na folijo" še z lepilnim trakom https://www.merkur.si/vecnamenski-lepil ... m-x-48-mm/ Preizkušeno tisti ta najcenejši je za en "dr**" vrgu stran.
#24
Ja, saj ravno zaradi višine se sprašujemo, če je ekonomsko smiselno. Da ne bi premalo izolacijo pomenilo preveč uhajanja toplote v tla. Bi imelo kak dodaten očiten pozitiven učinek, če bi še strop kleti izoliral z 2cm stiroporom?
Same inštalacije niso problem, ker nič ne poteka po tleh (vse je vertikalno po stenah speljano v klet).
Ker je vsak centimeter pomemben, me zanima tudi ali imajo sistemske plošče lahko kakšno prednost ali slabost v tem primeru za estrih? Je estrih na mreži kaj močnejši? Recimo pri varianti 5cm izolacije + 5cm mreže-cevi-estrih. Verjetno tudi najboljše, da razmišlja o samorazlivnem?
#25
Potem pa sploh ni problema, komot naredite estrih z nekaj izolacije v kleti pa tudi lahko kake xy debeline XPS strop obložite, zgoraj na tla pa daš 2x križno izolacijo pazi le da si pustiš min. 1,5cm lufta za talne obloge ali raje 2cm to je vse.
Jaz imam na mreži ker je zaradi tega prišlo do manjše višine, no pa tudi zaradi "predvsem" več betona in s tem močnejših estrihov, pa samorazlivni je tudi bolj odporen na manjše debeline, vseeno pa razmišljajte o 5cm estriha skupne debeline. Sistemske so čisto v redu, plus je pa ta da so dražje in lažje se dela, polaga cevi, ampak če pogledam nazaj tudi na mreže SPLOH ni težko in mi ni žal da sem dal tako, ker sem bil povsod zraven je narejeno kot mora biti. Sporoči kako ste se odločili. Pa ne pozabite na "vag ris" kar vam bo ves čas v pomoč. Ponavadi vam naredi estrihar, ampak če mu kasneje ne boste dali delati vam lahko to delo seveda potem zaračuna sicer vam tega ne računajo.
#26
Roberto
Delal si isto kot jaz, razen da sem jaz dal tacker in XPS ki je mislim da 0,033.
#27
Pozdravljeni,

Sem pred izdelavo estrihov. Na voljo imam 15 cm. Mojster predlaga sledeče:
2+3 cm EPS, sistemske plošče 5 cm in 5 cm estriha.

Ali je to ok?


Lp
#28
Ja to je 15 cm.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#29
Pozdrav,
Ker nisem prav ekspert v gradbeništvu in verjetno je že veliko o tem napisanega, vendar prosim za pomoč/nasvet. In sicer v samo AB temeljno ploščo (30cm) nisem dal xps izolacije, ker v tem nisem videl smisla - prav tako mi je vsak gradbenik odsvetoval (raje naredi več izolacije pod estrihom). Tako sem pustili 25cm. Zamislil sem si nekako tako:
Hidroizolacija:
Toplotna izolacija: 12 cm
sistemska plošča: 4,5 cm (je to preveč / premalo?)
estrih; 6 cm
plošice: 2,5 cm

Kateri material naj vzamem za toplotno izolacijo, da se mi kasneje slučajno ne bo posedalo.... lahko naredim na primer : prvi sloj stiropor v debelini 10cm (kateri / katere trdnosti? -> link dobrodošel) + xps 2cm? Ali samo stiropor?
Hvala.

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
11.10.2019 ob 09:01:30
Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent – v gospodinjstvu ga tako uporabljamo za ogrevanje prostorov, pripravo tople... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
07.10.2019 ob 07:59:04
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s... Beri dalje »
Otroška soba v mansardi
03.04.2018 ob 18:21:19
Otroška soba v mansardi
Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to... Beri dalje »