Gradnja in obnova > Energijski viri
Vgradnja ogrevanja v staro hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vgradnja ogrevanja v staro hišo
#61
Ponoči ne spuščaj temp na 16 ali celo 14C, obvezno obratovanje 24/7 bo prineslo neprimerno višji komfort in celo manjšo porabo, štrom je ponoči poceni...
#62
Komfort je trenutno dober (sploh bi pohvalil talno klimo ki je res enakovredna klasičnemu radiatorju!).
Ponoči se klime izgleda same ugasnejo, ker je zahteva po toploti nižja (5 ali 6 stopinj manj kot čez dan), tako da v 6 urah se hiša ohlaja povprečno 1C / h, ker se do 6:30 ne vžgejo več. Ob 6:30 pa pričnejo spet greti na:
dnevni prostori 22C.
kopalnica 22C.
hodnik in sobe 18C.

Bom pa poskusil tudi s stalno temperaturo (torej brez nižje temperature ponoči) in bomo videli kakšen vpliv ima na porabo.

Iz grafa se lepo vidi, da so klime ponoči 6 ur na standby, zjutraj pa potrebujejo kar nekaj energije, da temperature dvignejo spet na udobne temperature...
#63
Ce mas dvotarifni stevec, potem imas strom cca 50% drazji zjutraj od 6 ure naprej. Se splaca izkoristit NT oz. pustit da klime 24/7 vzdrzujejo isto temperaturo.
#64
Je dvotarifni, nizka tarifa je (skupaj s trošarino in ddv) nekje 0,08 eur, visoka (skupaj s trošarino in ddv) nekje 0,12 eur. Trenutno je porabe v nizki tarifi cca 55%, v visoki 45%.

Bom poskusil tudi opcijo, da se temperatura ne spreminja ponoči, pa da vidimo. Saj tudi zaradi tega sem namestil tisti pametni števec, da se lahko malo eksperimentira in meri, ne pa da se samo nekaj na pamet govori, kot marsikdo počne, brez oprijemljivih podatkov. Mogoče bom namestil še zunanji merilec temperature, da se lahko podatki o porabi malo korelirajo z dnevno temperaturo.

Trenutno lahko rečem, da je izkušnja zelo dobra in da je ta tehnologija super, poraba več kot zadovoljiva. Ob takem tempu bo investicija pokrita v manj kot 5 letih.
Zadevo bi priporočil vsem, ki živijo na primorskem in jim zime niso pretirano hladne.
Talne klime so zares dobre - tihe in učinkovite.


Skok na forum:
Zadnje novice