Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nepravična razdelitev skupnih prostorov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nepravična razdelitev skupnih prostorov
#1
Lep pozdrav, v večstanovanjski stavbi imamo sledeč problem.

Stavba je sestavljena iz treh ločenih vhodov, geodetsko smo pa ena stavba. Vse podobne stavbe v okolici (stavbe je financiralo podjetje Gorenje v 90ih letih) imajo svojo številko stavbe, čeprav imajo tako kot mi več ločenih vhodov. Mi smo ena številka stavbe, trije rezervni skladi. Težav nismo imeli do lani, ko so stanovalci iz prvega vhoda prodali skupni prostor v izmeri 116m2 in ga preoblikovali v posamezni del. V tem prostoru je bila včasih trgovina. Ker nobenega sporazuma in denarja nismo videli, smo začeli raziskovati lastništvo skupnih prostorov. Tako smo na podlagi rednega in zgodovinskega izpiska iz zemljiške knjige ugotovili, da so lastniki tega prostora res samo stanovalci prvega vhoda. Ob vpogledu izpisa iz zemljiške knjige stavbe je bilo ugotovljeno, da je bila občina predlagatelj za prvi vpis v zemljiško knjigo (kot lastnica vseh stanovanj). Tam so razdelili vse skupne prostore (nekaterim v prid, nekaterim pa ne). Tako ima prvi vhod 180m2 skupnih prostorov, drugi vhod 100m2 skupnih prostorov, tretji vhod pa 60m2. Nikjer nismo našli kakršnegakoli podatka, da bi bila občina lastnica vseh stanovanj, da je lahko odločala o razdelitvi skupnih prostorov. V elaboratu, ki je priloga zemljiškoknjižnem predlogu je napisano, da smo vsi lastniki stanovanj lastniki vseh skupnih prostorov. Nato je pa še kot priloga tudi sporazum o oblikovanju etažne lastnine, kjer so razdeljeni skupni prostori. Pod tretji vhod spada tudi zaklonišče ter toplotna podpostaja, kjer so lastniki stanovali vseh treh vhodov. Ta nesporazum je nastal samo pri nas, ker smo ena številka stavbe, v sosednjih stavbah nimajo teh težav, ker so ločeni. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je večina stanovanj bila v celoti odplačana, preden se je stavba vpisala v ZK. Tako ne najdemo povezave, da je lahko občina odločala v našem imenu.

Lepo prosim za kakšen pravni nasvet, mi vidimo že nepravilnost pri tem, da smo trije ločeni vhodi s svojo hišno stevilko, spadamo pa pod eno številko stavbe (7.člen stanovanjskega zakona). Hvala.
#2
Prav je, da ste ena stavba, po mojem mnenju ni prav, da se zbirajo ločeni RS (ni pa to neobičajno). Če občina ne bi bila ZK lastnik, potem bi ZK njen predlog za vknjižbo EL zavrnila. Torej je verjetno res bila lastnik. Ko se je delalal EL, so verjetno definirali posebne skupne dele in splošne skupne dele. Zopet, nič neobičajnega...
#3
Lahko ostale kaznujete tako, da ostalima dvema vhodoma začnete računati najem toplotne postaje in najem zaklonišča v predvidenem delu.

Sicer pa sedaj, kaj reševati, bo težka......
#4
Kaznujejo zakaj?! Ker je sosednji vhod prodal svojo lastnino?!
#5
Ne to nikakor, pač pa to, da so prostori za to njihova last, razen verjetno opreme, uporabljajo pa jih še sosednji bloki, vse po istem principu, kot so sosedje potržili te nepremičnine imajo oni sedaj enako možnost, pa pač z najemnino za prostore, ki so nesporno njihovi oziroma so tako vpisani, uporabljajo jih pa tudi sosednji bloki, torej naj za to plačujejo mesečno najemnino, ali pa z denarjem, ki so ga dobili, ko so prodali del skupnih prostorov sedaj tu kupijo sorazmeren del teh prostorov. Zelo enostavno se ti ne zdi.... ali pa shajajo brez teh prostorov in si vsak tam omisli svoj način gretja če tega nočejo....
#6
Ti očitno ne poznaš razlike med posebnimi skupnimi deli in splošnimi skupnimi deli. Razumem, zakaj je svet zate tako enostaven.
#7
Ni to sploh pomembno, pomembno je , kako so vpisani v ZK, torej čigavi so !
#8
Kaj misliš, da jaz govorim o tem, kaj piše na nagrobnikih?

"Pomembno je, kako so vpisani v ZK." Še dobr, da imamo stručkote na tem forumu, da se kaj novega naučim. Kaj nimaš nobenega drugega dela, kot da spravljaš debato na level 1?!

"Pod tretji vhod spada tudi zaklonišče ter toplotna podpostaja, kjer so lastniki stanoval©i vseh treh vhodov."
#9
Po moje pa ni prav, da smo kot ena stavba. Vsi okoliški bloki so ločeni, samo mi smo skupaj. Po 7 členu SZ bi morali biti razdeljeni, ker ima vsak vhod svojo hišno številko. Nobeden od stanovalcev nima podatka, da je bila občina lastnik stanovanj (parcele ja, stanovanj pa ne!).


Primer: nas je 79. Če se odločimo za kakršnokoli izboljšavo v našem vhodu, ki potrebuje 75% soglasij lastnikov, lahko zberemo podpise iz drugih dveh vhodov in samo nekaj malega iz našega vhoda, da pridemo na procent ter zadevo speljemo. Ni prav logično.
#10
Misli, si kar češ, vsekakor pa misliš narobe. Bi res rad videl, kje v 7. členu piše, da mora biti vsak vhod svoja stavba.
V 7. členu npr. piše: "Če ima stavba več ločenih vhodov in za vsak vhod določeno svojo hišno številko, se številke stanovanj določijo za vsak vhod posebej."
Kar ne pomeni, da morajo biti vsak vhod svoja stavba, le številke stanovanj se določijo za vsak vhod posebej (še več, prav iz tega je razbrati, da je lahko več vhodov ena stavba).

Saj, če je bila občina lastnica parcele, je bila pred ustanovitvijo etažne lastnine zemljiškoknjižno tudi lastnica stanovanj. Osnove stvarnega prava je pa že smiselno poznati preden se spraviš polemizirati.
#11
Več ali manj so to vse javni podatki, ki se jih da izbrskat če te že res tok firbec matra Smile
#12
Lep pozdrav, tudi mi imamo problem pri razdelitvi v večstanovanjski stavbi:

Stavba je sestavljena iz treh etaž:
-etaža1: gostinski objekt (lastnik 1)
-etaža2: 2 stanovanja (lastnik 2 in 3) in 1xpisarna (lastnik 1) + hodnik
-etaža3: podstrešje (še ne razdeljeno)

Problem je nastal, ker si je lastnik 1 naredil na novo vhod v 2.etaži, ki pelje v njegovo pisarno (torej iz hodnika, ki sta ga pred tem uporabljala le lastnika 2 in 3). Pred tem je bil vhod le iz 1.etaže, po notranjih stopnicah. Sedaj pa lastnik 1 trdi, da ima največji delež v stavbi (78%) in da je itak tudi sam hodnik v večini v njegovem lastništvu (ponavljam, pred tem ni uporabljal hodnika, saj je bil vhod iz 1.etaže in ne iz 2.etaže).
Vprašanje je, ali sploh ima pravico do uporabe hodnika (glede na to, da do predkratkem ni imel vrat v 2.etaži).
V kolikor je tako, ali se delež hodnika v 2.etaži deli glede na delež v celotni stavbi ali na delež v samo tej etaži? Lastnik 1 hkrati zahteva, da se iz hodnika umaknejo vse omare (hodnik je velik cca 30m2).

Hvala za vse odgovore in lp,v
#13
Preskopi podatki.
#14
Skopi podatki, vendar njegove trditve načeloma pijejo vodo, saj ima sam več, kot 75% delež stavbe in lahko na sestanku izglasuje, pač, kar koli želi in si zamisli......

Torej, lepo ga prosite, da ohranite vsaj del omar na skupnem hodniku, ki jih sicer ( požarna varnost) tako ali tako tam ne bi smeli imeti, če pa ta lastnik pokliče požarno inšpekcijo bo hitro sklep o odstranitvi in potem , če ne vi, pa drugi na vaš račun.

Jaz razumem, da ste si lastnika 2 in 3 na rahlo prilastila ta hodnik, vendar če bodo šle zadeve dalje na sodišče, nimate žal, nikakršne možnosti za uspeh, ne glede na dejstvo, da ta tretja stranka do sedaj tega hodnika ni uporabljala.
#15
Da imata na sodišču nikakršne možnosti, ne morem potrditi, ker so, kot sem napisal, na voljo preskopi podatki. Sem pa prepričan, da obstaja nikakršna možnost, da boš ti napisal, kaj pametnega v tej temi.

Kaj ne bi rajši iskal pozornosti na Instagramu?


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:17:55
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva toplotne... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »