Kar naredi dom > Vrt in okolica
Unicenje brsljana na fasadi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unicenje brsljana na fasadi
#1
S cim, razen da ga mehansko potrgam stran in potem vsako leto trgam kar bo zrastlo. Zdaj ze lepo iz pod stresnikov rine.
In seveda zamaka.


Priložene datoteke
.jpg   20190112_104217-360x640.jpg (Velikost: 116,37 KB / Prenosi: 1081)
#2
Ko sem se hotel znebiti uši s slaka v lončkih na balkonu s pipsom, sem se nehote tudi slaka.
#3
Jaz bi poskusil s Chikara DUO
#4
Ja in na kateri višini je sleme strehe oz koliko je strma streha....(napušča pa malo) meni osebno je zadeva všeč bolj od vsake klasične fasade. Smo ga imeli na vogalu mojega bivšega doma 30 let in so ga sedanji 1/2 lastniki, odstranili po barvanju fasade in zamenjavi strešne kritine.....Onkraj brega so imeli tudi fasado iz divje trte do lanskega leta, katere zaradi sanacije temeljev stavbe najbrž ne bo nikoli več.....občudovanja vredna še turisti so jo zelo radi fotografirali.....
#5
Ko ti zacne plezat po stresnikih, le te premikat ij posledicno zamakat, je za mene konec lepote.
#6
A na steni ga pa želiš obdržati? Drugače posekaš in skoplješ korenine...
#7
Ze prvi del ne bo enostaven, drugi del pa....tega brsljana je preko 100m2. Ena stena je kamnita, se je drzi kot klop, stena na sliki je samo iz desk, brsljan je prisel pod in preko kritine (staro gospodarsko poslopje).
#8
jaz sem tega hudiča trgal dol...........jebeno .......najprej sem pred zimo posekal korenine .......potem pa naredil strgalo .......en teden popoldanskega dela. Jebeno
#9
laso Napisal:Ko sem se hotel znebiti uši s slaka v lončkih na balkonu s pipsom, sem se nehote tudi slaka.

Slak ni isto kot bršljan. Kot so ti že drugi napisali: odreži steblo nad zemljo. Korenine izkopat, potem pa te čaka mučno trganje, strganje s fasade. Samo v info, bršljan je strupena rastlina. Sveži bršljanovi listi in listni sok lahko povzročijo alergijo na dotik, za kožno reakcijo je osumljen falcarinol, ki so mu dokazali alergeno delovanje pri sorodnih rastlinah. Saponini imajo hemolitične lastnosti, razkrajajo rdeče krvničke in povzročijo izgubo hemoglobina, vendar so po zaužitju malo strupeni za toplokrvne živali, saj se v črevesu le malo vsrkajo, strupenost za mrzlokrvne živali pa so poznali že v starem veku, saj so jih uporabljali za ribjo vabo. Plodovi so strupeni, a grenak in oster okus zrelih jagod najbrž odvrne otroke od uživanja.Večkratni stik z bršljanovimi listi lahko povzroči rdečino in mehurčke na obrazu, dlaneh in rokah, včasih šele z dvodnevno zamudo.
#10
Skratka: rokavice, dolge rokave, lahko tudi masko za nos/usta. Zaščitna očala ne bodo škodila.
Iz slike bi rekel, da je zadeva kar konkretna, s kakšnih 8cm debelimi koreninami. Kot omenjeno pred mano: požagati pri tleh, počasi trgati s sten. Korenine izkopati.
Pa priporočam, da imate folijo ali cerado pripravljeno za streho pokrit.
#11
Hanzi Napisal:Ko ti zacne plezat po stresnikih, le te premikat ij posledicno zamakat, je za mene konec lepote.

Hanzi, te povsem razumem, pa še vedno nisi odgovoril na moje vprašanje. Je pa logično, da je treba odstranit že razrasle vrhove bršljana pod kritino, (niti ni napušč na fotki kaj prida širok) (kateri delajo škodo) ostale vrhove bršljana pa dobre pol metra pred streho porežeš ali pa preusmeriš rast navzdol. :wink:
#12
Pa so cez pol leta spet v strehi
Saj ce bi te imel "rad" bi ti ga nasadil 9b fasadi, da bos imel lepo
#13
Ti kar povej kam naj pridem po podtaknjence.....

drugače pa stric Google pravi:

Če hočeš komplet odstranit to zadevo, da ne bo več rastla zvrtaj majhno luknjice v debla ob koreninah in notri nalij kurilno olje. Pazi da ne prevrtaš, ampak da je luknja taka, da olje drži. V roku dveh do treh tednov bo komplet pocrkal in ti ga samo še pobereš - kurilc pa uniči tudi korenine, tako da ta bršljan ne bo več rasel.

Če pa raste po drevesih, ga pa odrežeš meter visoko na drevesu in na tistem mestru do tal posmukaš vse liste. Korenine bodo pošiljale vodo v bršljan in ker nima ne listov in ne nadaljevanja, bo vsa voda ven stekla sproti in zadeva se bo posušila.

To glede kurilca je tudi za tiste, k imate na meji s sosedom kako drevo, ki je od soseda, pa veje rastejo nad vašo zemljo in jih sosed noče obrezovat - v parih tednih se celo drevo posuši in je samo še za podret.
#14
Kako je pa z vlago v takih zidovih, ki so obraščeni z bršljanom ali podobnimi rastlinami?
#15
Enaka, kot brez zračenja v plastik fantastik bajti....


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »