Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Občinska cesta na naši parceli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Občinska cesta na naši parceli
#1
Zdravo,

pred 25 leti so mimo hiše naredili cesto po naši zemlji. Pač OK, takrat dogovorjeno. Sedaj smo opazili, da je v ZK določen del ceste recimo 30 metrov (sedaj že asfaltirana) še vedno v naši lasti.

Kaj storiti?
#2
Domnevam, da gre za javno cesto...
Če je temu tako, pozovi upravljalca ceste, da zemljišče odkupi. V večini primerov ni smiselno sprejeti 1. ponudbe.
#3
Bi bilo zanimivo, če bi postavil gor cestninsko postajo :mrgreen:.
#4
Boris445, ni vaš primer edini. Cesta do naše KS (dve vasi) je v lasti kar nekaj kmetov, večina pa je javno dobro. Dosedaj nisem zasledil kake hude volje do ureditve stanja, ne s strani Občine, ne s strani lastnikov. Če ne boš šel na Občino in zahteval, da se zadeva uredi, bo tako ostalo tudi v bodoče, ti boš plačeval davke...
#5
mislim da davkov na javne ceste ni. torej tudi davkov na ta del ne bi smelo biti, če je to urejeno v podatkih GURS.
nekatere občine imajo odloke, da odkupujejo takšna zemljišča in cena je določena. kranj kot so mi rekli odkupuje to po 10 eur/m2, sicer ti ostane kot je.
pusti kot je, teh 30 m2 ti bo morda kdaj prav prišlo pri kakšni drugi stvari z občino. javne ceste sicer ne moreš kar tako zapreti, ampak v primeru sitnosti pa lahko vsaj zapretiš s tem ...
ne vem pa tudi kako je, če parkiraš na svojem - če ti lahko napišejo listek. Smile
#6
Vprašanje ni jasno...če se nanaša v smeri ali
1. lahko kaj iztržiš...poizkusi ampak ne imet preveč apetitov, ker sicer boš hitro brez vsega...worst case še brez parcele in
2. se lahko izogneš plačilu dajatev? To bi bilo lažje

V kakšni obliki pa je bil dogovor pred 25 leti?
#7
In to je narobe v nasi pravni drzavi.
Placujemo komunalne prispevke, nusz, ....ceste pa gradimo po privat zemljiscih. Ce vseh teh davkov ni dovolj, me zanima koliko davka placajo tisti, ki prodajo parcelo po 100x ceni kmetijske zemlje na drugi strani ceste?
Ampak kot receno, tukaj bi morala drzava dati nei rok, da se to odkupi. Sicer bom postavil mitnico, da bom imel za davke placat.
In ja, v nas obcini ni nic drugace. Se tudi cela vas vozi po dvoriscih.
#8
Če je pot v ZK knjižena kot javno dobro, potem je to zate mrtva parcela. Z njo ne moreš narediti nič. Tega se zavedajo tudi občine in zato se jim ne mudi z urejanjem lastnine. Lahko pa občini brezplačno preneseš parcelo v last in se mogoče pogodiš za kake druge odpustke ali privilegije na občini.
#9
Ti trpiš za Dunning-Krugerjev sindromom.
#10
@jaki79
Nič ne trpim, lahko greva pa skupaj na kako terapijo. Nedvomno bi ti koristila, mogoče v sosednji ambulanti. Škoda, da te mama ni naučila manire.

Nazaj na temo. Moj lapsus je besedna zveza "javno dobro". V mislih sem imel privatno parcelo s služnostno pravico, vknjiženo v ZK. Govorim pa iz izkušenj, ki smo jih imeli na lokalni cesti. Pot poteka po privatni parceli, kjer je vknjižena kopica služnosti. Lastnik bi rad uredil lastništvo, beri prodal, ampak se občini ne da. Sedaj smo že na brezplačnem prenosu lastništva in z občine še vedno ni interesa. Zakaj? Zato ker mora nekdo dvignit ta zadnjo in nekaj naredit pa še vzdrževanje ceste je potem v celoti domena občine.
#11
Ne, zato ker bi moral nekdo dvigniti ta zadnjo. Pa to ni občina. Za ostalo pa, kot sem napisal v prejšnjem postu. Neplavalec ima tudi izkušnjo, da se v vodi ne da plavati. Kar ti hočem povedati je, da njegovi izkušnji ni za verjeti.
#12
@jaki79
Naj te "god complex" ne zavede preveč ampak resno govorim iz lastnih izkušenj. Oglasil sem se zato, ker je naša situacija na moč podobna OP-ovi. In ja, mi smo storili vse, da bi se omenjena situacija rešila, občini pa pač ni v interesu (takšnemu ali drugačnemu, ritodvignemu ali kaj drugega).
#13
No, če te ne bi matral "god complex", ti bi bilo jasno, da niste naredili vsega. Morda ste naredili vse, na kar ste pomislili, kar seveda še zdaleč ni vse, kar je možno narediti, če bi, bi imeli rešeno.
#14
Glej jaki, ne vem sicer kje ti živiš ampak na naši občini res ni bilo volje za ureditev. Težili smo sistematično na 14 dni pa se ni nič premaknilo. Ne vem pa, če je občina dolžna odkupit privat parcele kjer teče pot in je na njih knjižena služnost.

Sicer pa opažam tvoj vzorec odgovorov. Dokaj hitro "ugotoviš", da nekdo nečesa ni naredil ali pa da je naredil narobe, ne postrežeš pa z nobenim nasvetom. Hvala vseeno.
#15
Živim v Sloveniji, v kateri zakonodaja velja za vse občine enako.

"Sicer pa opažam tvoj vzorec odgovorov. Dokaj hitro "ugotoviš", da nekdo nečesa ni naredil ali pa da je naredil narobe, ne postrežeš pa z nobenim nasvetom. Hvala vseeno."

Slabo opazuješ (nisi edini, če te to kaj tolaži). Čisto na vrhu te teme sem, preden si se začel peteliniti in prepričevati druge v svoj prav, OP-ju postregel z nasvetom:
"Če je temu tako, pozovi upravljalca ceste, da zemljišče odkupi. V večini primerov ni smiselno sprejeti 1. ponudbe."


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »