Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Povečanje vrednosti nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Povečanje vrednosti nepremičnine
#1
Pozdrav,

upam, da lahko kdo pomaga Smile
Rada bi zvišala vrednost hiše na gursu (zaradi možne prodaje ter konec koncev zavarovalne vrednosti). Spodnji del je klasificiran kot klet (zidan) - soba, ozimnica, garaža, zgornji montažni kot bivanjski. Ko sva lani hišo kupila, je bila tudi spodnja etaža bivanjska, torej s tremi sobami in wcjem.
Sedaj pa bi za spodnjo etažo rada spremenila namembnost v bivanjsko in kolikor razumem, potrebujem za to elaborat? Mi lahko kdo pove kakšni stroški vse so povezani s tem in z gursom oz potrebno dokumentacijo?


Hvala..
Lp
#2
Mogoče ti bo tale članek v pomoč
https://www.zurnal24.si/slovenija/za-sp ... iso-318749
#3
O moj bog Smile hvala za link.. sicer hiša je vpisana v kataster, a ponoven vpis velja kot sprememba z enakimi stroški? Če mogoče veš .. spodaj je sicer navedeno, da se določene spremembe lahko vnesejo brez elaborata https://e-uprava.gov.si/podrocja/neprem ... stavb.html
#4
A ni po novem GZ, da za vse rabiš sedaj elaborat?
Kaj pa če bi poklicala na lokalno geodetsko upravo in jih vprašala? Bodo še najbolj vedeli.
#5
To vprašanje je kar nekaj - ti postavljaš vrednost objekta tako ob prodaji kot pri zavarovanju. A misliš, da če boš postavil ceno xx na gursu pa bo yy, da kupec ne bo hotal dati več kot je yy ocena - vau kakšna preproščina. Dajte si dopovedat, da država ne dela da bi vam-nam olajšala življenje ampak, da nas bo olupila nategnila kjer koli nas bo lahko in zahvali se Bogu, če imaš "uradno" nižjo ceno kot je tržna.
Pri zavarovanju pa je važno, da postaviš realno ceno-ne tržne niti cene s parcelo (parcelo ti zavarovalnica ne bo nikoli plačala pa četudi jo odnese voda)-za katero boš lahko ob eventualni 100% škodi (kar ni v 99,9%) postavil enakovreden objekt. Pa še nekaj ne pozabi, zavarovalnica te je dolžna opozoriti na podzavarovanje - na prezavarovanje pa te ne bo, ker je od tvoje premije v % (ponavadi za novo zavarovanje tudi do 50% premije) plačan zastopnik. Pazi pa še nekaj, če ti postaviš xx vrednost in za to zavarovalno vsoto skleneš zavarovanje in je "totalka" bo cenilec iz izkušenj določil višino izplačila (ve se koliko stane objekt X x Y in take in take gradnje) in se boš pritožil, da si ti cenil hišo na xx, dobil pa boš xx-yy, ti bo zavarovalnica vrnila preveč pobrano premijo in niti pod razno ne boš dobil željenih xx.
#6
Meni se pa ne zdi tako nepomembno kar je vpisano na gursu. Tudi za vsako nepremičnino, ki sem jo do zdaj kupila/iskala, se je izkazala gursova vrednost precej realna (+/- 15), banka pa.s svojim cenilcem ni kaj dosti odstopala.. Konkretno ti povem, da je hiša sedaj (ni vpisane še niti obnove inštalacij, strehe, itd, kar smo izvedli takoj po nakupu lani) ocenjena na 65k. V kolikor vse vpišemo, ocenimo ter povečamo bivanjsko, je zgodba takoj drugačna in računam na 120k. Ne mi rečt, da to ne vpliva.. prav tako je pod hipoteko in tako banka kot zavarovalnica sta upoštevali samo gursovo cenitev.
Konec koncev mi tistih nekaj dodatnih EUR pri odmeri davka nic ne pomeni npr..
#7
Vrednost hiše ti za potrebe banke (hipoteka, kredit, ...) določi cenilec, s katerim banka sodeluje.
Gurs tu nima nobene veze.
#8
Jah ne vem.. vem samo, da pri dveh nepremičnininah kar sva jih do zdaj kupila, se je banka bolj kot ne držala gursovo cenitve. Sicer gre za relativno cenovno stabilno območje, tako da verjetno ima tudi to vlogo..
Kakorkoli, ker sem picajzl, bi ta del in ostale podatke bi želela spremeniti, saj so vidni in nikoli ne veš, kaj se komu pripelje..
#9
Tisti "na ablasti" že vejo, zakaj imajo vikende na GURSu prijavljene kot sušilnice sadja in zakaj imajo hiše v LJ na GURSu ovrednotene po 25000€.

>>Kakorkoli, ker sem picajzl, bi ta del in ostale podatke
>>bi želela spremeniti, saj so vidni in nikoli ne veš, kaj se komu pripelje..
Podatkov ne moreš skriti. Če so vidni, so vidni vedno.
Če se bo pa kdo sekiral, da je tvoja hiša na GURSu manj vredna, pa je to njegov problem.
#10
Kupec bo kvečjemu vesel, da je gursu nižja vrednost. On jo bo težko potem znižal... Razlika med gurs vrednostjo naše nepremičnine in oceno cenilca banke je pri nas dvakratna.
#11
Ti kar živi v svojem prepričanju - že jurek ti je namignil - le zakaj tajkunčki nižajo vrednost ti bi jo pa višala?
Ker že omenjaš kupca, a se ti zavedaš, da boš za tvojo razliko v ceni samo Fursu dala eno mesečno plačo več?
A banka ti je odobrila kredit brez cenitve - povej katera banka je to grem dvignit prvi kredit v življenju.
Pojdi do geometra, da ti naredi elaborat (brezplačno spremembo si zamudila), pa ker nikoli ne veš kaj bo v bodočnosti za vsak slučaj dvigni ceno namesto 120000€ na 500000,00€ ker če banka, zavarovalnica (za zavarovalnico sem ti že opisal postopek če je objekt precenjen) in kupec verjamejo tvoji oceni ni vrag, da nebi dobila 1/2 mil€.
A nebi bilo bolj logično, da ti sodni cenilec oceni in to pokažeš potencialnemu kupcu?
Ko je sosed prodajal je vsakemu kupcu povedal: uradno je cena kot je napisana pri gursu-10%, ti pa boš dal na roke ob podpisu še 40% vrednosti in tako je tudi prodal.
Ker pa si poštena boš kupcu sigurno povedala, da si kupila za 65000€ - nato vložila 40000€??? in da je sedaj zato cena 125000€?
#12
Seveda mu bom povedala, sej je vse dostopno online, tudi nasa prodajna vrednost Smile banka Sparkasse.
Drugače pa hvala za nasvete. Bomo najprej poskusili z cenilcem zavarovalnice, ker morebitna škoda me najbolj žuli.
#13
Zavarovanje in GURS nimata nič skupnega! (ti je že nekdo napisal)
GURS cenitev je posplošena :!: tržna vrednost, za namen davka na premoženje!

Ko sem svojo kupil, je bila po GURS-u ocenjena na 90K, v njo sem "zmetal" še 100+K, zavarovano imam za 250K, vrednost na GURS-u pa je ostala in je nimam nobenega namena prostovoljno zviševat!

P.S. Da te na koncu, zaradi tvoje "picajzlosti" ne bo bolela glava! :wink:
#14
Meni je to jasno, ampak vam ne morem dopovedat.. zavarovalnica se je ravnala zgolj in samo po prodajni vrednosti hiše, banka pa samo po gursu. Ker sta se prodajna vrednost in gurs slučajno ujemala, nismo potrebovali nobenih cenilcev.
Gurs me niti ne moti tako kot ta zavarovalna vsota. Če hiša npr zgori, bo na polici pisalo do vrednosti 65k. Hiša je pa v sedanjem stanju vredna kar nekaj več. Ne želim, da me zaradi tega potem boli glava Wink zato bom najprej povprašala na zavarovalnici, če lahko pridejo oceniti..
#15
O.K. Zdaj smo prišli od "zvišanje vrednosti hiše na GURS-u", do "zvišanje zav. vsote pri zavarovalnici"

Pokliči jih in se "zmente"! Utemeljiš in ne bo nobenih problemov! :wink:


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »