Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Adaptacija - ytong?!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adaptacija - ytong?!
#1
Pozdravljeni,

veliko sem že prebral na vašem forumu in izvedel dosti novega in zanimivega. Letos se bom lotil adaptacije 100let stare hiše, med pritličjem in prvim nadstropjem so leseni podi, ki pa so v slabem stanju zato bom pode odstranil ter jih zamenjal z ytong stropom. Ytong strop bom sidral v odprtine od tramov, ki bodo ostale po porušitvi lesenega poda. zunanje stene v prvem nadstropju bodo ostale stare, stare predelne stene bom porušil, nove pa nameravam narediti z ytongom na drugih mestih. Pri prvemu nadstropju bom na stare stene (navrhu) zalil venec in tako prvo nadstropje z mansardo spet povezal z ytong stropom. Streho in leseno konstrukcijo bom v celoti menjal, saj bom strehi spremenil naklon (sedaj je zelo strma) in tako povečal stranske višine v mansardi, ki so zdaj nažalost zelo nizke.

Zanima me vaše mnenje glede mojega zastavljenega projekta ( zidal bom sam ).
#2
Vseeno najdi kakega projektanta, tudi statično velja ideje malce preveriti predno se lotiš.
#3
Pride projektant pogledat ideje. Malo sem računal koliko naj bi prišla stati ytong plošča med pritličjem in prvim štukom, če predpostavim da je tloris 84m2 in naračunal 3k€ za materjal. Veliko??

Skupna investicija naj bi me tako na oko stala 17k€, gole stene brez inštalacij, dve ytong plošči in streha.
#4
primorc00 Napisal:Pozdravljeni,

veliko sem že prebral na vašem forumu in izvedel dosti novega in zanimivega. Letos se bom lotil adaptacije 100let stare hiše, med pritličjem in prvim nadstropjem so leseni podi, ki pa so v slabem stanju zato bom pode odstranil ter jih zamenjal z ytong stropom.

Hiša je spomeniško zaščitena?
Drugače nevem zakaj ne porušiš še ostalih sten in narediš vse nove, same stene sploh če boš delal sam niso nek bajni strošek...
Stara hiša pa bo vedno stara hiša.
#5
Stari zidovi v prvem nadstropju ostanejo. Kaksno debelino ytong zidakov bi uporabili za pozidavo mansarde (obodne stene in spice), ce je debelina stare stene spodaj 70cm. Ter kaksno debelino priporocate za zidavo predelnih sten v stanovanju... Da nekako poracunam se te stroske.
#6
Pa si ziher ,da ti bodo stare stene oz. temelji( če sploh so) zdržele vso to novo težo.
Po napisanem deluješ kot, da si se že odločil in tukaj sprašujrš bolj za ziher.

Pokliči najprej statika, ne biti škrt potem pa naprej...
#7
Statik pride, sem ze zgoraj omenil! Sprasujem vec ali manj samo za potrditev ideje, ki sem jo zgoraj omenil ter stvari ki mi se niso jasne. Ne sprasujem pa glede tega ali bo to zdrzalo ali ne, saj nihce ne ve kako objekt izgleda ter kako so razporejene stene, to bo ocenil statik!
#8
O.k.
Moj predlog je, da pošlješ povpraševanje na xella, oz.pokličeš, so zelo prijazni.Jim poveš idejo oz. Pošlješ dimenzije in ti povejo če je izvedljivo,naredijo izračun-predračun potem pa z tem do trgovca z grad.materijalom .Tako je naredil znanec. Pazi da ti dajo še rabat ,ker so cene od xelle na max.
Tu na forumu ti ne bo nobeden delal izračunov.

Srečno.

Ps
Če boš delal sam xella ponuja tudi strokovno pomoč pri gradnji.
#9
Baluf, najlepsa hvala. Ce sem te prau razumu torej so cene od ytonga v ceniku na max? Sem pa klical na ytong in najverjetneje mi ta tedrn pride en njihov inzinir pogledat celotno zadevo in poracunat koliko materjala naj bi slo ter baje tudi oceni staticno ali je to ok. Glede stropov ytong sem ze prebral nekaj tukaj in na internetu pa vseeno me zanima kaksno debelino polnil bi uporabili (na polnila seveda pride talno in tlaki)?
#10
primorc00 Napisal:Statik pride, sem ze zgoraj omenil! Sprasujem vec ali manj samo za potrditev ideje, ki sem jo zgoraj omenil ter stvari ki mi se niso jasne. Ne sprasujem pa glede tega ali bo to zdrzalo ali ne, saj nihce ne ve kako objekt izgleda ter kako so razporejene stene, to bo ocenil statik!
Glede na zgoraj omenjeno, ti bodo ostale samo še stare stene. Zakaj jih torej ohranjati in se zafrkavati s tem?
Če hočeš samo mnenja glede ideje, se meni zdi povsem zgrešena.
#11
Rabil sem dobro leto, da sem od laganja samemu sebi prišel do tega, da sem se zafrknil že v osnovi in nisem porušil vsega do tal. Tistim zidovom pripisuješ neko vrednost, žal pa je ta negativna - več moraš vanje vložiti, kot bi stali popolnoma novi zidovi.

Počasi se nabirajo dodatni stroški, povezani s tem, da stare zidove spraviš v moderno funkcijo, obliko, statiko.
Pa ne glede na to, ali ti delajo drugi ali zidaš sam, zelo malo verjetno je, da se ti splača ohranjati.

V mojem primeru sem imel celo že betonsko ploščo nad pritličjem (česar ti nimaš) in sem rušil samo mansardo, pa bi se mi vseeno splačalo porušit vse.
Dobiš statično ustrezno hišo, HIDROIZOLIRANO, poenostavi ti vse faze: preboje za odprtine, inštalacije, omete...
Česar se boš lotil, zaradi debeline zidov ti bo šlo 3x več opaža, betona, lahko tudi 5x več časa.
Pa še nekaj. Sedaj se moraš vsaj do neke mere prilagajati obstoječemu. Pri novogradnji si boš pa vse postavil po želji.

Če nimaš res dobrega razloga poruši vse, verjemi, da mi boš čez kakšno leto ali dve hvaležen.

Material - sam sem popoln amater in sem se spravil zidat predelne stene iz opeke, šlo je malo počasneje ampak stene so lepo ravno pozidane. Če bi vedel prej, da ni to taka znanost, bi šel tudi zunanje stene sam zidat in bi veliko prihranil.

Tudi jaz sem s Primorske, če te zanima več me kontaktiraj. Ti pokažem stroške, gradbeni dnevnik itd.
#12
Premak +1

Pri nas je prenova, namesto rušitve prepričala edino v tem, da bi se v primeru rušenja, za čas gradnje morali odseliti in da je celotni zgornji del bil pred 30-timi leti na novo narejen (ostrešje, nove plošče, ometi,...) ostalo smo itak naredili na novo (inštalacije, tlak,...) in da nam postavitev prostorov odgovarja.
Imeli smo tudi neke "ideje" o prizidku ustrezne velikosti in kasnejši rušitvi starega dela...
#13
Premak +1
@Primorc
Če delaš sam imaš za 20 jurjev pozidano in streho gor. Slej ko prej vsak pride do spoznanja, da so takšne obnove drage in zgrešene. Razlika je le v tem, da si eni to priznajo, drugi pač ne. Raje še razmisli kaj pomeni imeti novo hišo in kaj adaptirano.
#14
Tuje izkušnje pri večini ne štejejo veliko, zato sem prepričan, da vas @primorc ne bo poslušal! :wink:

P.S. Jaz imam "samo" 65let staro, pa mi je žal, da nisem rušil! :?
#15
Mi živimo v hiši ki je bila postavljena med letom 1965-1970.
Starši so jo kupili leta 2000, 2002 pa smo se po adaptaciji vselili, pred začetkom adaptacije je hiša sama po sebi izgledala solidno, pač nova streha, okna, fasada, malo barve znotraj pa bo šlo.
Dobro jutro ja....
Hitro po pričetku se je ugotovilo da so inštalacije dotrajale oz. so narejene katastrofalno, vse zamenjati. Odstranilo se je večina ometa, zamenjalo kar nekaj estriha, kar je ostalo so zunanje stene in estrih na hodniku, in vse kar je ostalo dela težave.
Kljub temu da je bila hiša v celoti odkopana in nanovo izolirana še vedno problem vlage iz temeljev, kjer je ostal stari estrih so parketi zanič....

Finančno je adaptacija stala več kot novogradnja, starši pa še vedno plačujejo kredit za staro hišo ki je že spet potrebna obnove.

Glavni problem adaptacij je ta da nikoli ne veš kaj te čaka dokler se ne lotiš dela, takrat je pa običajno že prepozno.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »