Kar naredi dom > Vrt in okolica
Gradnja bazena iz stiropornih zidakov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja bazena iz stiropornih zidakov
#1
Odločili smo se za gradnjo bazena. Vse bomo delali v lastni režiji. Bom pa vseeno potreboval kakšne napotke glede gradnje od tistih, kateri ste se že s tem srečali in tistih, kateri imate kaj gradbenega znanja.

Kot že naslov pove bo bazen grajen iz stiropornih zidakov. Trenutno smo pri 3D izrisu okolice in postavitve bazena s končno podobo, izbire materialov ter nabavo vsega potrebnega, da lahko potem spomladi začnemo z gradnjo.

Prvo kar me zanima je izvedba drenaže okrog bazena. V navodilih je lepo prikazan primer drenaže, tako kot se to dela. Se pravi, spodaj drenažna cev zgoraj drenažno nasutje.
[attachment=o29074]
Vprašanje je, kako se drenaža naredi na razmočenem terenu? Je sploh smiselno delati drenažo, če nimaš možnosti odtoka vode?


Priložene datoteke
.jpg   Drenaža.JPG (Velikost: 176,51 KB / Prenosi: 1776)
#2
Če ni možnosti odtoka vode to najbrž pomeni, da bo voda stala v drenažnem nasutju. Ampak popolnoma neprehodna zemljina pod drenažnim materialom nikoli ni, kar pomeni, da je vseeno bolje imeti drenažni material ob gradbeni strukturi, kot pa, da ga sploh ni. Recimo škarpe se delajo v primeru nezmožnosti odvajanja vode zgolj z drenažnim materialom.
#3
Glede drenažne so še mnenja in predlogi dobrodošli..

Medtem me zanima sledeče. Po širini ene strani (na ostalih bo les) bazena pride betonski rob. Le tega sem si zamislil iz treh betonskih plošč, katere se potem namestijo na bazen.
Plošče bodo velikosti 250cm X 165cm. Zanima pa me minimalna debelina takšne plošče? Bo 5cm dovolj? Sicer sem zaenkrat vzel debelino 7cm ampak potem pride do prevelike višinske razlike med gladino vode in obrobo bazena.


Priložene datoteke
.jpg   Betonska obroba 1.JPG (Velikost: 78,95 KB / Prenosi: 1537)
.jpg   Betonska Obroba 2.JPG (Velikost: 67,89 KB / Prenosi: 1537)
#4
dkulcar,
zapisano imaš, da prihajaš iz Lenarta? Drži? Kakšen je teren na mestu gradnje bazena?
Na področju MB ( Hoče, Miklavž,..MB...) nismo izvedli drenaže, saj je bil v gradbeni jami samo prodec. Hitri test ponikanja pokaže " b.p. ". :wink:
Zakaj boš uporabil te AB plošče? Bolj kot debelina same plošče ja važna debelina v predelu zoba, kjer bo nalegala plošča. Kot imaš narisano, bi bilo ležišče debelo 2,00 cm?? :? No, morda si napačno razlagam sliko.
Kaj boš imel gor na tej plošči? Podobne plošče za pokrivat kanalete, kakšni pokrovi strojnice,......., so bili vsaj 8 cm ( 10 cm) debeline.
Lep pozdrav
#5
Verjetno da bo kar moralo ostat na 7cm. Za vsak centimeter takšne plate cca 100kg, se bo to na kakšnih vodilih vozilo nad bazen ali kako imaš v planu pokrivat?
#6
Sem iz Lendava. Tu pri nas je zelo nizko in je podtalnica dokaj visoko. No bomo videli kakšen je teren, ko skopljemo luknjo.

@som16
Na sliki je plošča debeline 7 cm. Tisti zob je debeline 5 cm in služi namenu, da plošča ne bo naslonjena na tisti kovinski profil v katerega pride potem pripeta bazenska folija. Razvidno iz fotografije.
Če naredim brez zoba, to pomeni, da moram celotno ploščo podložiti za cca 1-2cm, da ne bo direktno nalegala na prifil vpete folije bazena. V tem primeru spet dobim preveliko razliko med vodo in ploščami.

@T0RN4D0
Če sem prav izračunal je teža plošče (250X165X7) cca. 650-700 kg, kar je ogromno Confusedhock: . Plan je plošče namestiti na svoje mesto z dvigalom.


Priložene datoteke
.jpg   Betonska obroba 3.JPG (Velikost: 58,95 KB / Prenosi: 1304)
#7
Je kdo tukaj na forumu, ki se je takega projekta lotil sam ali vsaj bil zraven?
#8
Trenutno se odločamo tudi o vgradnji talne izolacije.

Original izolacija namenjena za dno bazena ima kar nabito ceno. Predvidevam, da je to samo marketinška fora, zato je cena original izolacije namenjene prav za bazene tako visoka.
Odločamo se, da bi uporabili kar XPS talno izolacijo, katera se uporablja za temeljne plošče in je cenovno polovico cene original izolacije.

Kaj pravite vi? Bo XPS 300 dovolj?
Način polaganja je sledeč:
- temeljna plošča
- talna izolacija 5cm
- mrežica in lepilo
- plast filca
- bazenska folija
#9
dkulcar,
v kolikor boš delal tip " HEH" potem še detalje izvedi tako.
Uporabi 400L. Ta je za temeljne plavajoče plošče oz. če boš nabavil 300-totko naj bo tudi " L ".
Nekam mi tvoj vrstni red ne gre skupaj.
Kakor si si zamislil raje pozidaj bazen, lepo zaribaj stene , filc in bazenska folija.
Lep pozdrav
#10
Če mene vprašaš, za gradbeni del, klasična gradnja ter zaključna obloga keramika. Kar se filtrov tiče, pa ne vem.
#11
@som16,
kaj točno je tip "HEH"? :oops:
Vrstni red je tako, kot mora biti, kot se tole dela. Gre za bazen iz stiropornih zidakov. Spodaj temeljna plošča, obod iz stiropornih zidakov zalit z betonom. Znotraj na temeljno ploščo pa se lahko vstavi izolacija ali pa delaš brez nje, odvisno kako se odločiš.

Super, bom upošteval nasvet. Robovi bodo itak L, ker se mora križati. Tudi original bazenski je L. Ne vem pa, kakšne nosilnosti je, zato sem se obrnil na vas, da mi priporočate ustrezne.

@betonmajster Keramika se je delala nekoč, sedaj so "in" folijski ali poliesterski bazeni.
#12
Kaj je "in" samo zaradi in, me v veliki meri ne gane.
Hoja po foliji, mi je v vseh bazenih z njo, šla na živce.....

Glej, da ti zunanja voda ne bo udarila pod njo.
Na detajl drenaže na skici jo pa jemlji samo kot skica
-beri- cela izvedba in detajl drenaže je odvisna od lokacije.

Prvo izkoplji sondno luknjo, ura dela z lopato ob dveh pirh, boš lažje naprej razmišljal.
#13
@dkulcar: Tudi sam sem v fazi načrtovanja bazena in po prebranem vidim, da imamo podobne želje - tudi pri nas bo namreč bazen iz ene stranice mejil na betonske plošče, iz ostalih treh stranic pa na les. V tem stilu: [Slika: dscf1539.jpg]

Trenutno se še odločam o načinu gradnje in sicer sem bil prisoten pri dveh izvedbah:
- bazen pozidan s kletnimi zidaki, omet, filc in nato folija (bazen z izvlečnimi stopnicami, z izjemo folije vse ostalo v lastni režiji)
- školjka bazena zabetonirana v enem kosu (tudi stopnice), dodatek v betonu za vodotesnost, nato pa vse skupaj premazano z ustreznimi barvami, brez folije (vse v lastni režiji)

Prvi bazen bo letos v uporabi že 9. sezono, drugi bazen 4. Oba funkcionirata brezhibno. Pri prvem se voda konec sezone spusti le toliko, da pride pod šobe, pri drugem se konec sezone povsem izprazni. Pri betonskem je nekoliko več vzdrževanja, saj je potrebno pred pričetkom sezone na zgornji del stranic ponovno nanesti sloj barve, saj le-ta povsem zbledi.

Stirobeton pa je ena tretja varianta, s katero še nisem imel izkušenj in me zanima si morda kaj cenovno primerjal z ostalimi tipi gradnje? Si kaj izračunal koliko privarčuješ v primeru izvedbe v lastni režiji? V kakšnih dimenzijah gradite bazen?

Prav tako me zanima kateri les si se odločil uporabiti za okoli bazena?
#14
Odlična izbira. Tudi mi smo se zgledovali po slikah obstoječih bazenov in nekaj skombinirali.

Bazen je dimenzij 9x5x1,5 m. Bazen je naročen in bo v kratkem doma. Vse skupaj se je z dobavo zavleklo zaradi peščene barve folije.
Cen drugih variant gradnje nismo primerjali. Se mi vseeno zdi, da je tale najcenejša in enostavna varianta.
Prav tako nismo gledali cen gradnje/montaže, ampak mislim, da se ogromno privarčuje s samogradnjo.

Okrog bazena bo kostanjev les, ker ga imamo doma.

Drugače pa smo na območju bazena izvrtali dve luknji fi 50 cm globine 180 cm. Na dnu je kamen. Se pa na 140 nahaja tudi vodo. Upam, da je v času gradnje ne bo.

Še vedno pa ne vem kako izvesti spodnjo toplotno izolacijo
#15
Kaj pravite je priporočljivo XPS zalepiti na temeljno ploščo, ali se naj kar tako položi?
V dvomih sem predvsem zaradi podtalnice. Da se nebi v primeru, ko se bazen čisti, ves stirodur dvignil, zaradi podtalnice.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »