Opremljanje doma > Ostalo
Kateri kamin izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri kamin izbrati?
#1
Zdravo,

Prosim za pomoč pri izbiri kamina. Trenutno se odločam med kotnim (L) kaminom:
- Kratki VNP/610/430 9 kW
- LaNordica ANGOLO 800 Dx

Ker se na kamine ne spoznam prosim za nasvet na kaj morem bit pazliv pri nakupo in vgradnji kamina.

V hiši imam pripravljen dovod zraka za kamin (200x90) in dimnik fi200.
Hiša se bo v osnovi grela na talno gretje s toplotnotno črpalko. V hiši bo tudi centralno prezračevanje.


Priložene datoteke
.jpg   Pritličje.jpg (Velikost: 249,86 KB / Prenosi: 1496)
.jpg   Mansarda.jpg (Velikost: 224,02 KB / Prenosi: 1496)
#2
To je čisto stvar okusa,

Jaz bi pa na tvojem mestu raziskal, če sta oba zrakotesna, da ne bi imel težave z dimom in prezračevanjem, pa čeprav imaš dovod zraka.

Poleg tega pa še malo razišči, koliko hitro dobiš nadomestne dele (npr steklo), kar pa niti ni tako nujno, ker boš ogreval s TČ.

lp,d
#3
Katere kaminske vložke pa imate izbrane/vgrajene, tisti, ki imate že talno na toplotno črpalko in rekuperacijo?
Sam iščem primeren vložek s sprednjo zasteklitvijo, dobrim zunanjim dovodom zraka in čimboljšo zrakotesnostjo. Po možnosti, če ima od znotraj šamot in ne samo lito železo.
Kaj predlagate?

Lp
#4
Midva imama tega, ki ima oznako RLU, kar pomeni da ima certifikat za zrakotesnost in ga je mozno uporabljat v kombinaciji z rekuperacijo. Dovod zunanjega zraka je lahko iz treh strani spodaj, notranjost je komplet oblozena s samotom.

https://www.marmorkamin-shop.de/Sparthe ... anguage=de
#5
Tudi sam se zanimam za kamin manjše moči, primeren za rekuperacijo, kot dodatek talnemu ogrevanju.
Gledal sem http://www.ths.si/trgovina/kamini/toplo ... ki-nadia-8.
#6
Razmislite kako boste kamin vklopili v sistem ogrevanja.
Pri novogradnjah je običajno talno gretje in moči TČ okoli 6KW.
Moč kamina je tudi okoli 6 kW.
Če torej ni kamin z vodnim odvzemom bo precej vroče v hiši.
#7
Niti ne, imamo 8kW TC in 205m2 talnega gretja in pa zgoraj omenjen kamin, ki ima cca 5-6kW in nima vodnega odvzema. Cez vikend je dalala TC in gorela so drva v kaminu. Kamin je lociran v osrednji del pritlicja in pokriva cca 80m2. Stoji v blizini prehoda v vecji hodnik s stopniscem, ki nima vrat, tako da lahko toplota neovirano gre tudi v zgornje nadstropje. Temperatura se je v casu kurjenja kamina iz 22 stopinj dvignila na 24, kar je tudi namen.
#8
Popson31, imam podobno razmišljanje.
Ob prenovi dnevne in kuhinje želim namestiti kamin. Samo zrak zrak, brez ventilatorjev, za primer naslednjega žleda.
Mi bi ga sicer namestili na zunanji vogal večje sobe v pritličju, a računam na termodinamiko in odprt prehod med sobo in hodnikom (brez vrat in spuščenih prekad), ki poteka po sredini hiše, med sobami.
Tvoja izkušnja pravi, da je ta pretok zadosten, za dogrevanje ostalih prostorov?

Sicer ogreva toplotna črpalka, in imamo tudi rekupelacijo.
#9
Pred leti smo tudi mi kupovali kamin in čeprav na koncu investicija ni bila majhna, nam ni žal. Bi se pa seveda danes vseeno odločil malce drugače, kot sem se takrat. Kupili pa smo vgradni kamin od Arcadie (to je hčerinsko podjetje Spartherm).

Zrakotesnost - pred leti je bilo zelo malo 100% zrakotesnih kaminov; če se ne motim so edini to zelo na glas oglaševali pri Ruegg, ki so zelo dragi. Mi sicer rekuperacije nimamo, vendar pa če imamo prižgano napo na srednji moči, nam vleče dim v prostor (napa pa je relativno močna). Ne vem, kako se obnesejo drugi proizvajalci v kontekstu zrakotesnosti. Drugače pa s kaminom od Arcadie ni nič narobe.

Toplozračni/toplovodni/... - mi smo naredili tako, da se v šamotni oblogi zadržuje toplota. S tem ni nič narobe, vendar bi danes izbral zagotovo toplovodni kamin, da bi se grela še sanitarna voda. Pri nas namreč pozimi TČ večino čas energije porabi za sanitarno vodo tako. Če bi imeli toplovodni kamin, bi bila korist od kamina še toliko večja (in seveda mesečni račun za elektriko v zimskih mesecih nekaj 10 EUR nižji...) - nisem pa preverjal ali se to finančno sploh izplača.
#10
@fanatic

velika večina dela isto napako kot vi,... sploh ne pomislite kaj se zgodi ko vključiš napo,... da izsesava zrak iz prostora,... in kje naj potem takem pride drugi zrak v prostor,... potrebno je okno malce odpret in potem ne bo dima iz kamina,....
#11
Ali pa se enostavno izbere napo brez zunanjega odvoda.
#12
@boka nam tak nacin spila, toplota itak gre gor, prej pa se ogreje vse na svoji poti Wink je pa okrog kamina res vse odprto, prehod v hodnik brez vrat, zato niti ni moznosti, da bi prislo do pregretja.

@fanatic mi imam sparthermov kamin, ki ima oznako RLU, kar pomeni, da ima certifikat tesnosti in je primeren za hise s prezracevanjem. Zadnjih nekaj dni vsako vecer zakurimo kamin ob prizgani rekuperaciji, pa v prostor ne vlece. Kamin je tale:

https://www.marmorkamin-shop.de/Sparthe ... anguage=de
#13
Pa mora res imeti kamin v navezi z rekuperacijo oznako RLU ali kaj drugega?
Običajni kamin ni ok?

..teoretično rekuperacija ne bi smela tako močno izsesavati zrak, da bi čez kamin vleklo..?
#14
Po izkusnjah uporabnikov v praksi in tukaj na forumu jih vecina nima kamina z oznako RLU, za katero niti sam nisem vedel kaj pomeni, dokler kamin ni bil doma in sem sel brat specifikacije. Midva sma iskala kamin s cim nizjo nazivno mocjo, da nebi prihajalo do pregrevanja prostorov. Drugace pa je bistven dovod zunanjega zraka v kamin, ker je bolj delikatno kaj se rekuperacije tice, da kamin sesa zrak za izgorevanje iz prostora. So tudi taksni primeri, pa se nisem zasledil, da bi kdo porocal o tezavah. Pac v tistem trenutku odprejo okno na kip za par minut.
#15
Pozdravljeni,

kupujem toplozračni kamin, L zasteklitev, za novogradnjo. Bi prosil, če me lahko usmerite na kakega cenovno ugodnega proizvajalca, bo pa imel kamin bolj estetsko kot grelno funkcijo., zato mi je tudi pomembno, da med steklenim spojem na robu ni vidnega kovinskega roba.


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:55:09
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot  toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »