Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Ogrevanje montažne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogrevanje montažne hiše
#1
Pozdravljeni.
Z partnerko sva se odločila za nakup montažne hiše ki bi naj v teoriji sodila med dobre nizko energijske hiše (zunanja stena 42 cm)
Hiša ima 120m2 neto bivalne površine

Prebral sem že kar nekaj gradiva vendar sem še vedno v dilemo kako rešiti ogrevanje.
Verjetno bo na naslednji stavek priletelo kar nekaj kritik vendar dejstvo je da se investicija v TČ (vsaj računsko) ne izplača saj se TČ v 10 letih še amortizira ne, kaj šele da bi z njo kaj prihranili medtem ko se začnejo z leti te zadeve kvariti.
Če ima TČ okviren izkoristek 1:4 pri 15st ta pade pozimi na realnih 1:2 pomeni da namesto 300€ ki jih plačam za ogrevanje z TČ porabim 600€ za ogrevanje z ir/ele. radiator, in se mi TČ amortizira po 20 letih Idea

V sam predračun imama zajet dimnik ker si želiva kamin ki mora imeti po zbranih podatkih obvezno zunanji zajem svežega zraka.
In sedaj razmišljava kaj uporabiti za konstantno dnevno ogrevanje, v mislih sta
-ir paneli
-konvekcijski ele. radiatorji
Prosim za vaša mnenja.
#2
Zanimvo...več stroškov (bistveno) boš imel s kaminom kot TČ. Sicer pa, če si si vse preračinal, potem IR paneli. Vedi pa, da tla ne bodo topla, kot jih bi imel s talnim. Bo pa bistveno ceneje z vidika investicije, to pa ja. On a long run pa...vedi, da ti bo denimo TČ podražitev elektrike ublažila vsaj za faktor 2, kar ti paneli ne bodo. In elektrika bo šla še naprej gor.
#3
Talno pa eloblock oz. panterm,...
Kamina v tako bajto osebno nebi dajal. V najkasneje dveh urah boste imeli prevroče. Ful prevroče. V kopalnicah pa kombinirane lojtre voda/grelec (da bo zadoščeno prehodnim obdobjem). Za hlajenje pa klime.
#4
Sam potem (če gre v talno pa to), se pa računica, ki si jo je zastavil že kar konkretno podira...
#5
@novitu: Namesto dimnika pa kamina ima talno gretje pa še kaj ostane
#6
Najbrž, ampak kamin ljudje običajno dajo za namen neke simbolike. Avtor se mu namreč ne bo odrekel. Torej to ostaja.
#7
A rekuperacija bo? Toplozracno ogrevanje /hlajenje s kako klimo zna biti najbrž povsem dovolj pri 120m2 NEH. Pa kaka lojtra ali pa el. tepih pod keramiko v kopalnici po potrebi. Vsak kamin ti bo pa naredil savno, se za gust ne bo...
#8
Kamin na pelete z razvodom toplega zraka po prostorih nam v NEH montažni hiši zjutraj daje gušt od 4:00 zjutraj, ko ga interni računalnik prižge do 9:00 ko ga ugasne, popoldan pa od 17:00 do 21:00, na enak način.

Za odvod toplega zraka skrbi TČ za sanitarno vodo.

Povprečna temperatura je okoli 22C.

Doziranje pelet in intenziteto gorenja tudi regulira računalnik. Bistvo pa je lepota živega ognja, kar je po mojem mnenju neprecenljivo.

In je res - včasih temperatura v hiši naraste na 24C. Potem je to le dodatna vrednost, sanitarna voda ki jo ogreva TČ pa še hitreje topla :lol:
#9
Naj avtor ne bluzi. 600 Eur za 120 m2. Deli z 2
#10
Iz prakse - sem imel kamin za ogrevanje (zrak+voda) cca 110m2, pokuril okoli 12m3 drva. Vsa drva v dnevno, ves pepel iz dnevne, ko čistiš kamin, dimnik,.... par let skupaj.... ne hvala. V dnevni vroče, drugje hladno - klasična gradnja. Montažna ima izgube na moj uč 4-6kw. Sory kamin no-go. OK, postaviš dimnik, reskiraš tistega jurja, da če boš kdaj rabil.
Btw, sem pred leti hotel naštimat akvarij, pa začnem brat, pa študirat kaj to vse za sabo potegne, pa sem na koncu kupil večji monitor pa naštimal ohranjevalnik zaslona - akvarijSmile
#11
Če si rad na free potem tč+talno gretje. Pri novi hiši ni vrag da daš tudi to.

Če si delaven daj kamin na drva za luste ob večerih, če si lenoba daj kamin na pelete.

Poslano z mojega T02 z uporabo Tapatalk
#12
Primarno ogrevanje direktno z elektriko zakonsko ni dovoljeno. Ga ni projektanta, ki se bo pod to podpisal za UD.

Ogrevanje in hlajenje preko prezračevanja + kamin v primeru dobrega tlorisnega koncepta..
#13
sorry ampak a boš ti služil s hišo? Glede na tvoje razmišljanje ti bi morala hiša dajat nazaj denar po 20. letih? Pričakuješ da ti bo tudi kavč dajal nazaj denar ko se bo amortiziral? A moramo uvest en kotiček za ekonomske izraze tukaj?
#14
KeCko Napisal:Primarno ogrevanje direktno z elektriko zakonsko ni dovoljeno. Ga ni projektanta, ki se bo pod to podpisal za UD.

Tole smo imeli par mesecev nazaj energetski svetovalci hudo debato... pa da vržem kost - kje to piše?
#15
Nikjer več, to se je par let nazaj ko je prišlo do spremembe veliko govorilo, razen če bi v tem času prišlo do kake dopolnitve.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »