Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Soglasje k odmiku od meje za vnaprej

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soglasje k odmiku od meje za vnaprej
#1
Pozdravljeni, že dalj časa spremljam ta forum kjer sem našel prenekatero uporabno informacijo. Tokrat pa imam vprašanje na katerega na forumu še nisem našel odgovora.

V lasti imam parcelo na kateri bi želel v roku 5 let graditi hišo. Sosed želi drugo leto na svoji parceli graditi prizidek 2m od meje, za kar, kot me je obvestil potrebuje moje soglasje. Glede soglasja nimam zadržkov, bi pa želel, da se tudi sosed tako obnaša, ko bomo gradili na naši parceli čez nekaj let, saj bomo najverjetneje tudi mi želeli graditi bližje meji.

Ali je možno, da sosed podpiše soglasje za odmik od meje pri gradnji za vnaprej? Je lahko soglasje napisano pavšalno, naprimer, da sosed dovoljuje gradnjo x metrov od meje, za objekt velik x metrov, za obdobje x let, saj še nimamo izdelanega nobenega projekta?

S sosedom imava (zaenkrat) dobre odnose, vendar bi rad, glede na vse mogoče slišane zgodbe, imel vse čim bolj urejeno.

Za vaše odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem!
#2
Problem soglasji v naprej je v tem da lahko ti zdaj napišeš 1m od meje stanovanjska hiša, potem mu pa postaviš kak stolpič, ki mu bo zapiral sonce.
#3
Zato pa bi v soglasju točno določil največjo možno višino in širino objekta, v kolikor je to možno? Nimam nikakršnega namena zapirati poti sonca :wink:
#4
Seveda se lahko. Ne potrebujete gabaritov vašega bodočega objekta. Naj se pripravi obojestransko soglasje za vsakokratnega lastnika z vpisanimi min. dimenzijami odmikov njegovega objekta od vas in vašega bodočega objekta od njegove parcele. Zraven se naj priloži risba s kotiranimi odmiki na njegovi parceli in regulacijska linija min. odmika na vaši parceli, do katere se torej lahko v bodoče gradi vaš objekt.

Glede na to, da je on prvi ki to potrebuje in verjetno ima geodetski posnetek, naj stroške priprave soglasja krije sam. Če ne bo zadeve ustrezno pripravil, pač ne podpišete, dokler bo obojestransko soglasje dovolj dobro napisano. Pa pametno se je prvo o tem pogovorit, šele takrat urejat papirje, da ne pride do morebitnih prepirov...
In je to to.

LP
#5
@drozmarin najlepša hvala za izčrpen odgovor!

Seveda se bomo najprej pogovorili s sosedom, nato pa najbolje do kakšnega pravnika oziroma notarja, ki bo sestavil pogodbo.
#6
Jst bi ti predlagal, da naj bo nosilec pravice te tvoje bodoče gradnje, lastnik te tvojo parcele in ne zgolj ti z imenom in priimkom. Tako ne bo dileme, če prepišeš zemljišče na ženo/otroka...kogarkoli in bo lastnik zemljišča imel pravico to graditi.
#7
Kolikor jaz vem, tako soglasje nima neke teže, sosed ga lahko kadarkoli prekliče.
#8
jaz pa menim, da ti bo v vsakem primeru moral podpisati ta dokument, ki ga boš potreboval. Ali ga bo hotel? po x letih. Recimo. Boš mogel prek sodišča zahtevati to kar ti bo obljubil. In tu je zamik gradnje xx let in spor.
Moraš do odvetnika in notarja. Mogoče bi zdržala pogodba v notarskem zapisu, ki je izvršljiva brez sodišča.?
#9
Najlepša hvala vsem za odgovore, vsekakor bo potrebno stopiti do pravnika. Lahko pa sporočim kaj sem izvedel in kako smo uredili :wink:
#10
Vsi ste pozabili na LI. Če ta določa minimalen odmik med objektoma (napuščema) 10m, kot v našem primeru bo še veselica.
#11
Pozdravljeni,
Pripravljam se na gradnjo oz. pridobivanje gradbenega dovoljenja za gospodarski objekt. Zanima me v katerih primerih je nujno pridobiti soglasje soseda. Za lažje razumevanje prilagam skico: objekt 1 je že zgrajen in v uporabi. zaradi težav z sosed 1 je od meje odmaknjen 4metre. na isti parceli želim k objektu 1 dograditi objekt xx vendar ga približati meji soseda 2 na 1 meter. z sosedom 2 smo v dobrih odnosih in pridobitev soglasja nebo težava. zanima me ali imam lahko spet težave z sosedom 1 kljub temu da bi se objekt najbližji točki njegove parcele približal 11 metrov! Obe parceli sosedov so kmetijska zemljišča. hvala za odgovore.


Priložene datoteke
.jpg   SITUACIJA.JPG (Velikost: 25,59 KB / Prenosi: 720)
#12
V primeru, da stavba 1 in predvidena dograditev predstavljata skupaj eno stavbo, bo najverjetneje potrebno soglasje tudi soseda 1 (malo zavisi od prostorskega akta).

Drugače pa ne.
#13
To pomeni ce se objekt ze v startu ko se pristopi na upravno enoto smatra kot samostojni objekt in NE prizidek upravna enota naceloma nima razloga da soseda 1 vabi v postopek ?
#14
Ne, to pa ne. Stranski udeleženec najverjetneje bo, če bo tako presodila ue. Načeloma so stranski udeleženci vsi sosedje. To pa ne pomeni, da mora dat soglasje.
#15
Najlepsa hvala za odgovor! samo nekaj me se zanima, ce bi na svoji parceli naredil parcelacijo in na predelu kjer mejim s sosedom 1 ustvaril novo (majhno)parcelo z namenom da ga razmejim od parcele na kateri želim gradit je še vedno udeležen ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »