Kar naredi dom > Zabavna elektronika
Kopalniski ventilator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kopalniski ventilator
#1
v kopalnici imam ventilator od lunosa brez elektronike za vlago saj stane 150€.a je ze mogoce kdo kaj programiral arduinota in vlagomer za razlicne izhode napetosti.ventilator ima na vhodih moznost regulacije
1-3v je ventilator izklopljen
3-5v 15m3/h
5-7v 30m3/h
7-9v 45m3/h
9-10v 60m3/h

nisem se tega delal ali naredim na analogni out in preko tranzistorja in pulldown upor ali je kaksna druga varijanta.pretok bi delal preko vlaznosti tako da bi v normalni vlagi bilo 15m3 in potem vsakih cca 20% za stopnjo vec.
l.p
#2
https://www.youtube.com/watch?v=wCH4oNdIfXY
#3
Naredi DAC iz mikroprocesorja (itak boš verjetno uporabil nek digitalni senzor vlage in temperature ala SHT31) in nato na rail-to-rail opamp.
Poglej v predzadnji številki Svet elektronike moj članek o izgradnji elektronike za Lunos rekuperator (E2, čeprav imajo praktično vsi isti način krmiljenja) - bi nalimal tule, pa žal ne smem ... (je last revije)

LP, g
#4
Zdravo,

sam sem se malo poigral in naredil regulator vlažnosti glede na točko rosišča prostora in točko rosišča zunaj objekta, ki je nameščen na DIN letev. (razvidno s slike)
Cena z Arduinom, relejem in vsemi ostalimi deli, brez ventilatorja je cca. 12€.

Preveri povezavo https://www.instructables.com/id/ArDewpo...ontroller/ in se malo poigraj s kodo in dodatnimi funkcijami.

Obilo zabave. Wink


Priložene datoteke
.jpg   0_DSC_0422.JPG (Velikost: 205,23 KB / Prenosi: 1101)
#5
https://www.aliexpress.com/item/PWM-to- ... 0184940d80

pol takem naredim lahko z tem,signal iz senzorja preko kontrolerja naredim v pwm?
#6
Si bom sposodil temo, pozna kdo ventilator s stikalom za vklop izklop na ohišju, pa da ni vrvica. Sem gledal pa nič našel.
#7
Sam ga do danes še nisem videl. Kaj pa varianta naredi sam?
#8
Sam imam v delavniškem WC-ju ventilator in luč vezano na senzor. Super tudi za pozabljivce.
#9
Bom se pridružil temi. Namreč na wcju in v pralnici imam dva klasična kopalniška ventilatorja z loputo od zadaj. Ampak ta loputa je za en k****. Prvo kot prvo zelo plapola ko piha veter, drugo kot drugo pa še kljub loputi preide v prostor ogromno hladnega zraka, sploh pozimi.
Iščem nekaj boljšega, se pravi da ima bolj konkretno loputo ali kaj podobnega. torej ko ne dela, da se konkretno zapre, da ne more hladen zrak kar tako v prostor.
Prostora sta na severni strani, in prav tako ventilatorja.
In dodatno še iščem ventilator manjši od premera 90mm, ampak res manjši za kaka 2mm, da bo šel not v cev. A je kdo zasledil takega z tako dimenzijo?

LP
#10
Če te prav razumem, imaš na zunanji strani gravitacijsko loputo za ventilator. Se pravi lamele, ki jih pretok zraka privzdigne in se zaprejo ob izklopu ventilatorja.
Vzemi aksialni ventilator z lamelami gnanimi z "elektro pogonom". Lamele v ventilatorju samem odpira elektrika, po izklopu pa se s pomočjo vzmeti samodejno zaprejo. Če te moti ropotanje zunanjih lamel na loputi to nadomesti z rozeto z mrežico.
Aksialne ventilatorje premera 90mm za v cev se da dobiti:
https://www.amazon.co.uk/Ventilator-Bat ... B00BRSZD9M
inline variante (ventilatorski vložek za cev 90mm) pa ni.
#11
uf tiste zunanje lopute so mene spravljale ob živce, sem vse živo probal pa jih nisem mogel ukrotit da nebi ropotale, tko da sem jih kar dol snel,.... imam pa tako kot je "arbajter" napisal ventilator z notranjimi loputami, pa se mi zdi čisto o.k. kar se pretoka hladnega zraka tiče,...

je imel pa moj bratranec na Norveškem kopalnički ventilator, ki je imel senzor za vlago, ni pa imel loput ampak,... uf kako naj to opišem,... če si predstavljate tisto cedilo za colato ali za kuhanje na pari,... ki se tako nekako krožno odpre

https://www.merkur.si/pripomocek-za-odc ... e-na-pari/

zakon zadeva,... ko je zaprt fenomenalno zadihta, po potrebi pa se sam vključi in odpre da zmanjša vlago v kopalnici,...
#12
@arbajter, dejansko ni na zunanji strani, ker zunaj že imam mrežico. Je pa vmes v cevi oz. takoj za ventilatorjem dvokrilna loputa z zelo mehko vzmetjo. Ampak ta vzmet ne pomaga dejansko popolnoma nič. Zapre že zapre, ampak ko zunaj malo začne pihati takoj začne "plapolati".

Kot pa si sam zapisal ja, rabil bi takega da elektromagnet ali elektromotor avtomatsko te lopute zapre ko neha ventilator "izsesovat". Ali je bolj smiselno tole pri nas kupit ali kje drugje?
Kaj se pa tiče dimenzije 90mm, pa je stvar sledeča, dva sem že kupil preko spleta, enega na amazon, drugega na aliexpress. In je v obeh primerih bila navedena tabela, češ da pri 90mm jgre za mero 89mm. Ampak boš ja, prideta ventilatorja in sta oba bila 93 in 94mm. Kaj si naj z tem če pol not ne gre....Dejansko res mora biti manjši kot 90mm, vsaj ene 5mm manj pomoje. Misija nemogoče, res.

Še boljše bi menda res bilo, da bi bila loputa narejena aksialno kot je to zapisal @Tindra. Ampak verjetno drago kot žafran.

Vem da bom za vse tole odštel več, in sem tudi pripravljen dat, samo da bo mir Big Grin
#13
Kako imaš trenutno rešen ventilator? Na steni prostora ali je v cevi?
#14
Zadeva je na steni, ampak sega noter v cev, logiš a ne... Ni taki ko ga v cev vstaviš!
Tole imam:
https://www.merkur.si/kopalniski-ventil ... kr-zaklop/
in
https://www.merkur.si/kopalniski-ventil ... -100-beli/

Mogel pa bi imeti tole, a ne:
https://www.merkur.si/kopalniski-ventil ... ke-lopute/

Saj vem, zamenjat bom moral. Ni druge.
Še vedno pa ne vem kje dobiti ventilator manjši od 90mm. Tale ne rabi biti z avtomatsko loputo.
#15
Ja, zamenjat. Z takim kot je tisti merkurjev. Da se pa dobiti tudi kaj bolj estetskega, da se tistih žaluzij v ventilatorju ne vidi.
Logiš pa ravno ni, ker ventilatorji poznajo kar precej oblik in izvedb, od aksialnih, turbinskih, vložkov za v cev, pa tudi sklopa z ventilatorjem, ki ga vstaviš med cevi. Zato sem vprašal. Tale tamali se išče v enaki obliki, kot taveliki ali iščeš vložek za v cev?


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »