Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Ponudba za izdelavo projektne dokumentacije in PZI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponudba za izdelavo projektne dokumentacije in PZI
#1
Pozdravljeni,

je morda kdo tukaj, ki je pred kratkim oddal povpraševanje za ponudbo pridobivanja gradbenih dokumentov (PGD,PZI). In ki bi lahko delil izkušnjo. Ali pa morda nekdo, ki so mu te stvari bolj blizu in bi lahko podal mnenje.

Cene in opisi kaj je všteto v ceno se na ponudbah precej razlikujejo. Zato jaz kot laik težko razumem razliko v ceni, ki je kar visoka.
Omenim naj, da gre za dozidavo prizidka k obstoječi (legalizirani) stanovanjski stavbi. Prizidek bo v izmeri cca 100m2. Posebnih omejitev ni. Gre pa za gradnjo v okolici Lj.

Prva ponudba vsebuje:

PGD : izdelava vodilne mape, prikaz usklajenosti s prostorskimi akti, uskladitev projekta z vsemi sodelujočimi soglasodajalci, vodenje projekta na UE, izdelava arhitekturnih načrtov na nivoju DGD, končna pridobitev gradbenega dovoljenja

PZI : izdelava po potrjenem arhitekturnem načrtu,na podlagi katerega lahko vsi prisotni podajo ponudbe (strojne instalacije,elektro instalacije,izračun statike)

PGD = 3.800€ ; PZI = 4.000€ (za PZI ni končna ponudba)

Druga ponudba vsebuje :

IDP : podatki o udeležencih,gradnji,dokumentaciji. Lokacijski prikazi.

DGD : podatki o udeležencih, gradnji, dokumentaciji. Izjava. Splošni podatki o objektu. Tehnično poročilo. Grafični prikazi-lokacijski in tehnični prikazi, arhitekturni prikazi.

PZI : Vodilni načrt. Zbirno tehnično poročilo. Izkazi-požarna varnost, energetske lastnosti stavbe, zaščita pred hrupom, energijske karakteristike prezračevanja. Grafični prikazi. Načrti PZI - načrt arhitekture,načrt gradbenih konstrukcij,načrt elektro inštalacij,načrt strojnih inštalacij,popis del

IDP + DGD = 1.500€ ; PZI = 3.900€


V drugi ponudbi glede na opisano ni zajeto vodenje dokumentacije, čeprav sem podala pri povpraševanju tudi to zahtevo. Razumem, da je tudi za to cena nižja.

Od vsega me najbolj zanima PZI. Mi lahko prosim nekdo bolj podrobno in po "domače" razloži kaj točno to zajema. Kaj točno plačam še dodatno. Razumem, da je to nadgradnja PGD-ja, da so v to zajeti vsi načrti in je v teh načrtih vse opisano bolj podrobno in navedeni materiali...
Torej dodatno plačam še samo izdelavo dodatnih papirjev ali so v tej ceni všteti približni stroški statika, električarja in vodovodarja. In zaradi tega lahko cena variira in ponudba ne more biti dokončna?

Hvala za odgovore.
Lp
#2
Jaz sem v temle prav tako začetnik - če pomaga pa lahko delimo mojo izkušnjo.

PGD sem dobil od lokalnega projektanta (2700 €) z njim sem dobil gradbeno dovoljenje (ulovili smo še star zakon).
PGD vsebuje vse gradbene načrte in prereze vendar pa brez detajlov konstrukcij in izračunov prerezov nosilcev oz. armature. Vsebuje tudi gradbeno fiziko, načrte strojnih ter elektro instalacij - prav tako v grobem in brez vseh potrebnih detajlov za izvedbo in brez popisa materiala (je pa ocena stroška).

Sedaj pridobivam PZI-je: statika, gradbeni detajli, strojne instalacije (ogrevanje, vodovod, prezračevanje, kapnica), elektro instalacije.
Imam eno ponudbo podjetja ki izvaja vse za komplet: 3000 € + davek.
Sen dobil tudi nekaj ponudb posameznikov za vsak posamezen PZI (cca 550-650 € za posamezno stvar z davkom).

Če se še malo spogajam s firmo bom verjetno njih izbral - manj izgube mojega časa če imam manj sogovornikov - prav tako računam, da se bodo bolj držali rokov (45 dni za izvedbo kompleta).

Recimo v juniju sem začel delati gradben PZI (statika in vsi gradbene detajle) z enim projektantom. Ogromno sva predebatirala - rešila vse detajle za vse moje želje - ni pa uspel spisat dokumenta - in mi je pred mesecem sporočil, da pač ne bo šlo ker je prezaseden.
Plačal sicer nisem ničesar ničesar, sem pa zgubil 4 mesece brez veze.
#3
Če pridobivaš posamezne NAČRTE projektne dokumentacije faze PZI in to v lastni izvedbi je to popolnoma narobe in ne razumem na kakšen način boš dobil osebo (OVP), ki ti bo na koncu, v vodilni mapi podpisal, da tvoj projekt PZI zadostuje vsem bistvenim zahtevam, stanju zadnje gradbene tehnike in …, kakor določeno z zakonodajo (staro).

Ker statika, strojne, elektro, itd so samo posamezni načrti, PZI pa je celota, kjer so vsi tej načrti usklajeni pod nadzorom, podpisom, štampiljko in odgovornostjo odgovornega vodje projekta.


Pa to je po stari zakonodaji. Po novi se PZI vlaga na Upravne enote ob prijavi gradbišča (obvezna) in baje je z višjih inštanc prišlo navodilo, da gradbeni inšpektorji obiščejo vsa novo odprta gradbiščaer preverjajo če je vse ok (z dokumentacijo in tudi sicer).
#4
PGD me je stal 1800 eur. projektant je narisal načrt. prišel sem tja kakšno hočem (našel že narejen načrt) in mi je tako tudi zrisal.

PZI me bo pa stal nekje 2500 eur. ne pa me za besedo držati saj se za točno ceno nisem pozanimal saj je trenutno preveč zaseden in bom dal šele februarja/marca. je pa okvirna.
#5
Tudi mene zanima koliko ste plačali za izdelavo projektne dokumentacije, če je kdo nedavno kaj naročal?
#6
V zvezi s tem me zanima, kdo lahko izdeluje načrt strojnih instalacij, elektro instalacij, tehnološki načrt itd...
Ali je to nekdo, ki je registriran za te namene in ima "papirje" ali pač nekdo ki zna narisati načrt in se na zadevo spozna?
To ponavadi da projektant delati drugim, če se ravno ne spozna na dotično področje...
#7
Načrte lahko izdelujejo samo pooblaščeni inženirji ustreznih strok, ki so evidentirani pri inženirski zbornici in imajo strokovni izpit. To, kar ti misliš, da dajejo risati drugim, pa so običajno projektantske podloge raznih dobaviteljev opreme in naprav.
Je pa res, da se precej zlorablja razsvetljavo, kjer posamezni trgovci forsirajo svoje interese.
#8
Se pravi; če imamo hlev in je potrebno vgraditi en kup opreme - tehnološki načrt naredi dobavitelj te opreme oz. da specifikacije projektantu, da potem to on vkomponira vse skupaj v projekt?
Problem zna biti v tem, da bi rad dobavitelj spravil potem vso opremo v objekt oz. da bi vse vzel pri enem, kar mi ne diši (mi pač ni kaj všeč ali je predrago). Ali lahko investitor potem v sodelovanju s projektantom naredi tehnološki načrt, ki služi kot projektantska podlaga?
#9
Ne samo da lahko, temveč je celo zaželjeno. Sicer odvisno od tehnologije, če je zapletena, je tehnološki načrt najbolje prepustiti tehnologu, ki je tudi pooblaščeni inženir. Takšen načrt je potem podlaga za vse druge načrte: elektrika, strojne inštalacije, gradbene nkonstrukcije itd. V vsakem primeru pa opremo in dobavitelja izbereš sam.
#10
Lep pozdrav
Pred kratkim sem imel dela stem, vendar gre za novogradnjo. Obrni se na Miktra v Gortini na Muti, zelo ok osebje in cenovno ugodni.
#11
Ma ni tako zapletena, da ne bi znal. Spraševal sem zato, da ne bi zdaj dal jurja nekomu, da bi narisal nekaj kar že itak sam vem, če ne še več.
Hvala
#12
Še naša izkušnja, dali delat oboje, PGD + PZI. S tem da je tloris popolnoma najino delo in torej čisto individualen, nikjer nič tipskega. Po najinih izkušnjah to zadevo kar precej podraži. Tipski načrti so že od 1.000€ naprej dosegljivi...
No pri nama je takole:
PGD: 3.500€ (vključno z vsemi vlogami in soglasji)
PZI: 3.500€ (vključno z popisi)
S tem, da bo seveda arhitekt vodja projekta in bo na koncu potrdil projekt pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja.
Če še koga zanima, nadzor nad gradnjo do 3.gradbene faze + preverjanje količin = 1.500€. Potem pa posamezni obiski naknadno po potrebi - cena po dogovoru.
#13
Jaz sem/bom za komplet projekt: idejna zasnova, pzi, vse do gradbenega dovoljenja dal malo več kot 6.000€.
Je pa vse skupaj okoli 250 kvadratov, načrt ni tipski in so ga izrisali po naših željah.
#14
191m2 klasicna gradnja KPM unikaten projekt.. projektant Prodom biro iz MB . Vlogo za gradbeno smo oddali v petek. Do zdaj PGD 2000, pzi 2500+ 1000 nadzor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »